z pewnością będą teraz ochy i achy nad ostatnim filmem mistrza.. dobry czas do umierania wybrał.. i nagrody pośmiertne na polskich festiwalach filmowych z pewnością się posypią.. radziłbym się jednak skupić na wcześniejszych filmach Wajdy bo to one były majstersztykami a nie ostatnie 15 lat ...
no tobie to jest chyba gorzej... chociaż z drugiej strony jak na polskie realia to są filmy "dobre", na światowe bardzo słabe. Lecz najlepsze filmy Wajdy te z ubiegłego tysiąclecia to filmy wybitne nawet na poziom światowy.
Wymieniłeś tytuły filmów, które były jedynie dobre bądź średnie, a nie wybitne, porównując z resztą dorobku Wajdy.
Może zabierzmy się najpierw za to co film sobą reprezentuję a nie czy rezyser żyje czy nie.Pan Wajda zasłużył sobie na szacunek filmami,nie muszę chyba przypominać o Kanale czy Człowieku z żelaza a wydaje mi się że film Powidoki który zapowiada się naprawdę solidnie jest jaki jest niezależnie od tego czy pan Andrzej jest z nami czy nie.
Ja bardzo czekałam na ten film do wczoraj i teraz czekam tak samo mocno.
"Powidoki" zebrały pierwsze recenzje już jakiś czas temu i wszyscy są raczej zgodni, że jest to film wybitny.
Z waszych wypowiedzi bije coś mega negatywnego, nawet nie będę zagłębiać się co dokładnie. Dodam jeszcze, że teraz tak samo jak "ochy i achy nad wyraz" znajdą się też ludzie na siłę szukający dziury w całym, tylko po to, żeby udowodnić ludzkości, że Wajda wybrał "dobry czas do umierania" i że jego śmierć podbija pozytywne reakcje na film. Bzdura bzdurę pogania.
Film wybitnym filmem?! Po festiwalu w Gdyni nie natrafiłem na ani jedną taką recenzję (maksymalne oceny jakie widziałem to: 4/6, 7/10 a dominowały 4-5/10) i nawet sprzyjające mu media mówiły o filmie 'poprawnym' co najwyżej. Nie mniej, czekam na film, ale mówienie, że wszyscy są zgodni, że to wybitny film jest baaardzo na wyrost
teraz to jakby by to nie był film to nominacje do Oscara ma jak w banku... zwłaszcza, że to jest polski kandydat.
Wolałbym żeby Wajda dostał nominacje za fakt, że zrobił dobry film, a nie za jak w przypadku Katynia, bo poruszył kwestie niewygodną, którą trzeba światu pokazać czy tak jak teraz z powodu który sprzedaje wszystko najlepiej.
Na szybko znalazłem w sieci te recenzje, w żadnej nie ma głosu i zgodny, że to film wybitny, just saying. Nie mniej, czekam! Wyborcza 6,7/10, Filmweb (Popielecki) 4/10, wPolityce 6,7/10, naEkranie 7/10, interia 6/10, CineVue 6/10, Hollywood Reporter ~6/10, Variety ~6/10
Widocznie ja trafiłam na nieco inne głosy (czytałam kilka wypowiedzi i były bardzo pochlebne), plus cała historia poruszana w filmie jest mi bardzo bliska, więc bardzo chciałabym wierzyć, że faktycznie jest wybitny :) W każdym razie dzięki za podsumowanie recenzji, dobrze wiedzieć :D Mimo wszystko czekam na film równie mocno, jak dzisiaj rano. Dodam jeszcze, że ton wypowiedzi osób wyżej, który komentowalam wcześniej, jest bardzo nieładny niezależnie od wspomnianych przez Ciebie recenzji - to miało być sedno mojej porannej wypowiedzi :)
Czaję. No ja chciałem się na film na festiwalu dostać, ale pokaz był zdaje się tylko i wyłącznie dla prasy, dla widzów wejściówek nie było. Niemniej, szkoda, że premiera dopiero w styczniu
Ja też żałuję, że jest tak późno. Trzeba będzie jeszcze trochę poczekać niestety.
Nie będzie żadnego Oscara. Ten film jest tak wujowy, że w skali od 1 do 10 ma minus 12.
żadnej nominacji nie ma od krytyków więc pozamiatane podziękujcie Holland bo to ona była w komisji i dziwnym zbiegiem okoliczności była zaprzyjaźniona z Wajdą