6,3 43 tys. ocen
6,3 10 1 43244
4,8 36 krytyków
Powidoki
powrót do forum filmu Powidoki

To teraz będzie Oscar

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
weteran_z_memphis

z pewnością będą teraz ochy i achy nad ostatnim filmem mistrza.. dobry czas do umierania wybrał.. i nagrody pośmiertne na polskich festiwalach filmowych z pewnością się posypią.. radziłbym się jednak skupić na wcześniejszych filmach Wajdy bo to one były majstersztykami a nie ostatnie 15 lat ...

pinkyto

Katyń, Tatarak, Pan Tadeusz to filmy na bardzo wysokim poziomie.

kaleenee

no tobie to jest chyba gorzej... chociaż z drugiej strony jak na polskie realia to są filmy "dobre", na światowe bardzo słabe. Lecz najlepsze filmy Wajdy te z ubiegłego tysiąclecia to filmy wybitne nawet na poziom światowy.

ocenił(a) film na 5
kaleenee

Wymieniłeś tytuły filmów, które były jedynie dobre bądź średnie, a nie wybitne, porównując z resztą dorobku Wajdy.

ocenił(a) film na 7
pinkyto

Może zabierzmy się najpierw za to co film sobą reprezentuję a nie czy rezyser żyje czy nie.Pan Wajda zasłużył sobie na szacunek filmami,nie muszę chyba przypominać o Kanale czy Człowieku z żelaza a wydaje mi się że film Powidoki który zapowiada się naprawdę solidnie jest jaki jest niezależnie od tego czy pan Andrzej jest z nami czy nie.

ocenił(a) film na 7
weteran_z_memphis

Ja bardzo czekałam na ten film do wczoraj i teraz czekam tak samo mocno.
"Powidoki" zebrały pierwsze recenzje już jakiś czas temu i wszyscy są raczej zgodni, że jest to film wybitny.
Z waszych wypowiedzi bije coś mega negatywnego, nawet nie będę zagłębiać się co dokładnie. Dodam jeszcze, że teraz tak samo jak "ochy i achy nad wyraz" znajdą się też ludzie na siłę szukający dziury w całym, tylko po to, żeby udowodnić ludzkości, że Wajda wybrał "dobry czas do umierania" i że jego śmierć podbija pozytywne reakcje na film. Bzdura bzdurę pogania.

miss_obscene

Film wybitnym filmem?! Po festiwalu w Gdyni nie natrafiłem na ani jedną taką recenzję (maksymalne oceny jakie widziałem to: 4/6, 7/10 a dominowały 4-5/10) i nawet sprzyjające mu media mówiły o filmie 'poprawnym' co najwyżej. Nie mniej, czekam na film, ale mówienie, że wszyscy są zgodni, że to wybitny film jest baaardzo na wyrost

kingjulianPL

'Powidoki' wybitnym filmem?!*

kingjulianPL

teraz to jakby by to nie był film to nominacje do Oscara ma jak w banku... zwłaszcza, że to jest polski kandydat.
Wolałbym żeby Wajda dostał nominacje za fakt, że zrobił dobry film, a nie za jak w przypadku Katynia, bo poruszył kwestie niewygodną, którą trzeba światu pokazać czy tak jak teraz z powodu który sprzedaje wszystko najlepiej.

miss_obscene

Na szybko znalazłem w sieci te recenzje, w żadnej nie ma głosu i zgodny, że to film wybitny, just saying. Nie mniej, czekam! Wyborcza 6,7/10, Filmweb (Popielecki) 4/10, wPolityce 6,7/10, naEkranie 7/10, interia 6/10, CineVue 6/10, Hollywood Reporter ~6/10, Variety ~6/10

ocenił(a) film na 7
kingjulianPL

Widocznie ja trafiłam na nieco inne głosy (czytałam kilka wypowiedzi i były bardzo pochlebne), plus cała historia poruszana w filmie jest mi bardzo bliska, więc bardzo chciałabym wierzyć, że faktycznie jest wybitny :) W każdym razie dzięki za podsumowanie recenzji, dobrze wiedzieć :D Mimo wszystko czekam na film równie mocno, jak dzisiaj rano. Dodam jeszcze, że ton wypowiedzi osób wyżej, który komentowalam wcześniej, jest bardzo nieładny niezależnie od wspomnianych przez Ciebie recenzji - to miało być sedno mojej porannej wypowiedzi :)

miss_obscene

Czaję. No ja chciałem się na film na festiwalu dostać, ale pokaz był zdaje się tylko i wyłącznie dla prasy, dla widzów wejściówek nie było. Niemniej, szkoda, że premiera dopiero w styczniu

ocenił(a) film na 7
kingjulianPL

Ja też żałuję, że jest tak późno. Trzeba będzie jeszcze trochę poczekać niestety.

miss_obscene

Kto uważa, że jest to "film wybitny"? Przecież to jakiś absurd - kłamać, bo reżyser zmarł.

weteran_z_memphis

Skubany wiedział jak się ustawić, żeby wygrać drugiego Oscara.

ocenił(a) film na 1
weteran_z_memphis

Nie będzie żadnego Oscara. Ten film jest tak wujowy, że w skali od 1 do 10 ma minus 12.

weteran_z_memphis

żadnej nominacji nie ma od krytyków więc pozamiatane podziękujcie Holland bo to ona była w komisji i dziwnym zbiegiem okoliczności była zaprzyjaźniona z Wajdą

weteran_z_memphis

Nie będzie. Nie znalazł się na szerokiej liście nominacji

Ludi_filmaniak

Jak słaby musi to być film, że nawet śmierć nie pomogła.

Ludi_filmaniak

Nie szerokiej tylko skróconej.

ocenił(a) film na 6
weteran_z_memphis

Coś słabi z was profetycy . Na domiar złego to co Linda powiedział na temat " Powidoków " zakrawa o zbrodnie karaną z urzędu . Odsyłam do owej wypowiedzi .