Powrót Batmana

Batman Returns
1992
7,2 96 tys. ocen
7,2 10 1 95934
8,1 42 krytyków
Powrót Batmana
powrót do forum filmu Powrót Batmana

Poza mrocznym klimatem reszta to jakaś pokraczna wizja tego bohatera: facet w plastikowo-
gumowym ubranku, ledwo mogący chodzić, bez możliwości poruszania głową. Keaton w ogóle do
roli nie pasuje - pokraka i wymoczek, z miną wiecznie skrzywdzonego dziecka. Generalnie
Batmanem poniewierają i rzucają nim na lewo i prawo i jakoś tak niewiele od niego zależy.
Realizacja z komiksowym duchem ma niewiele wspólnego. Gdzie ta mroczna postać głównego
bohatera? Mroczne to tutaj jest tylko miasto.
Batman jako postać i bohater to jest w większości filmów animowanych a szczególnie w "Mroczny
Rycerz - powrót". Tutaj mamy jakąś pełzającą pokrakę!

ocenił(a) film na 6
jinkss

Moim zdaniem przeciętny film dawniej to było coś ale dziś to jeden z tych filmów od którego wieje ciut tandetą nie obrażając nikogo ale ten film należy do tych filmów które się bardzo szybko postarzały i widać to gołym okiem.Batman znów jest sztywny i zero w jego kostiumie zmian a budżet był wyższy o chyba 50 mln,do tego powstanie kobiety kot moim zdaniem lipne nie wiem czy to był pomysł twórców czy tak było w komiksie, co do pingwina mógł mieć lepszą kreacje najlepiej przedstawiony był w grze Batman Arkham City.Najbardziej podobał mi się tutaj mroźny i mroczny klimat.Moja ocena 5/10 ale nie sugerował bym się ocenami użytkowników filmwebu dlatego że trudno obiektywnie ocenić starszą produkcje.Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
DemiaN

Kolejny wyznawca który uważa że jedyną słuszną filmową wizją Batmana jest ta Christopher Nolan czy może tym razem kolejny osobnik który myśli że jak zagrał w Batman Arkham Asylum i City to wie już wszystko na temat tej postaci ? Powiedz mi który film z tych kultowych, się nie postarzał ? Czas i rozwój techniki ma wpływ na wiele dziedzin życia. Na filmy również. Zero zmian w jego kostiumie w stosunku do poprzedniego filmu ??? Tobie też polecam wizytę u okulisty. Kreacja Pingwina się nie podoba ? Nie mam pytań.

ocenił(a) film na 8
jinkss

Ten jak to nazwałeś facet w plastikowo-gumowym ubranku porusza się w nim na pewno zwinniej niż ty byś się poruszał z plecakiem wypchanym cegłami. A co do wizji (bo mroczny klimat to esencja Batmanów Tima Burtona), dla jednych pokraczna a dla innych nie. Jeśli chodzi zaś o Michael Keatona to przy zatrudnianiu go do roli niektórzy też mieli wątpliwości, gdyż był głównie wcześniej znany z ról komediowych. Okazało się jednak że Tim Burton ma nosa i aktor wypadł genialnie w tej roli. Wystarczy spojrzeć na jego magnetyczne i przeszywające mrok spojrzenie, w którym tli się nawet nutka szaleństwa. Co do wiecznej miny skrzywdzonego dziecka, ciekawe jak ty byś się czuł gdyby twoi rodzice zginęli na twoich oczach ? Generalnie nie wiem gdzie Batmanem w tym filmie poniewierają i rzucają nim na lewo i prawo. Raczej to on się nie cacka, jeśli ponad to nie dostrzegasz mroczności tej postaci tutaj to udaj się do okulisty.