Pierwszy Burtonowski Batman bardzo mi się podobał... Groteska znakomicie pasowała do Jokera. Jednak w Returns mi przeszkadzała. Nie mogłem znieść tego że świta pingwina wyglądała jak elfy Świętego Mikołaja. Trochę taka podróbka Jokera... A motyw z cukierkowymi rakietkami na grzbietach pingwinów uważam za tandetę... Co za dużo, to nie zdrowo. Burton przesadził z groteską.
Oczywiście, za mroczny klimat, świetne aktorstwo i ciekawą fabułę należą się brawa. Gdyby nie ta przesadzona groteska byłby to najlepszy Batman. A tak jest nim TDK.
PS
Nie jestem, żadnym fanatykiem Nolana, stawiam go na równi z Burtonem. Obaj pokazali zupełnie inną wizję Batmana. Chętnie zabaczyłbym Nolanowską wersję Returns.
co by ci tu napisac. no moze poprostu to ze taki urok tego filmu. przez to przesadnosc i groteske mam przynajmniej poczucie ze ogladam swiet wykreowany przez burtona a nie przez producenta
Fakt, ten film ma swój niepowtarzalny urok i styl, ale nie każdemu sie ta wizja musi podobać...
Myślę ze Nolan nie nakręci Returns bo często podkreślał że stara się żeby jego "Batmany" były bardziej realistyczne a postać pingwina raczej do tego nie pasuje. Ale kto wie co Nolan jeszcze wymyśli (trzymam za niego kciuki) Świetnego kina nigdy nie za wiele.
No mógł by. Ale żeby coś z tego wyszło musiał by wybrać jaś świetną aktorke naprawde pasującą do tej roli. I oczywiście wykreować ją w nolanowskim stylu.
Uważam jednak że najprawdopodobniej w 3 części bedzie zupełnie nowy czarny charakter, nieznany z duzego ekranu lecz z komiksu. I z tego byłbym zadowolony.
No możliwe że Scarcarow powroci, ale juz chyba nie w pełni sił. No a Riddler to na 80% będzie. Najwiecej plotek słyszałem właśnie o nim. Tyle już czytalem że johnny deep zgodził się go zagrac, że zdziwiłbym się jakby to wszystko była sciema. Czas pokaże...
Depp (nie Deep) ma teraz zagrać w Alicji w krainie czarów, Tima Burtona. Wystąpi w roli Szalonego Kapelusznika...
Ale kolejny Batman dopiero w 2011, więc pewnie zdąży...
Ostatnio Depp często gra w filmach Burtona w Alicji, Sweeney Toddzie. A słyszałem,że ma zagrać znowu w piratach z karaibów reżyserowanych właśnie przez Burtona. Więc niewiadomo czy będzie miał czas na Batmana.