PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8825}

Powrót do przyszłości III

Back to the Future Part III
1990
7,4 160 tys. ocen
7,4 10 1 160302
7,4 44 krytyków
Powrót do przyszłości III
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości III

Osobiście trylogia BTTF to mój ulubiony film. Traktuje jako całość. Nie mniej zakończenie nie zbyt mnie satysfakcjonowało. Latająca lokomotywa to było już bardziej fantasy niż SF. Zbyt bajkowe, aż się gryzło. Samą latającą lokomotywę można wytłumaczyć tym, że Doc najpierw zbudował jeżdzącą następnie przeniósł się w czasie do przyszłości gdzie przerobił ją na latającą.. ewentualnie wykorzystał części z latającej deski, chodź nie wiemy na jakiej zasadzie takowa działała. Pozostaje pytanie o sam "Flux capacitor which makes time travel possible" w 1885 roku i później nie było części aby mógł go zbudować.. jedynie co to mógł wykorzystać ten ze starego Deloreana, którego ukrył w jaskini i czekał na odkrycie w 1955r. Ten fakt z kolei prowadzi do pewnych zgrzytów... bo doc miał benzyne właśnie ze starego deloreana.. ktoś powie, że spuścił.. ok ale chyba nie wylał by po prostu oleju i wszystkich płynów w piach.. żaden naukowiec by tak nie postąpił tylko w jakiś słoik czy coś, a jak miał to na co te całe cerieiele z niemamy jak wrócić.. zalewasz benzynę deloreana i spadacie, ale wtedy nie było by połowy filmu. Dochodzi motyw, ża sama lokomatywa jako pojazd do podróży przez czas jest niepraktyczna.
Dlatego zmienił bym zakończenie na inne.. Jest kilka wariantów..

1. Najprostszy najtańszy.. może pozostawiać niedosyt.. marty jak jest z jennifer i pokazuje jej szczątki deloreana znajduje zdjęcie z 1885 przy zegarze.. otrzepuje z kurzu, czuła muzyczka wspominanie i tutaj właśnie zakończyć.. na tym.. ot tak po prostu.

2. Nie ma pociągu towarowego który niszczy Deloreana. Marty zarzuca na lawetę Deloreana, zakłada koła wstawia wtrysk paliwa, zalewa benzyną.. wraca po Doc-a który zabiera ze sobą Clarę..Clara z Dociem postanawiają dalej podróżować..

3. Clarze z Doc-iem udaje się dostać do Deloreana przenoszą się.. Delorean zostaje zniszczony przez pociąg towarowy.

Jak wy byście widzieli to inaczej ? a może Wam się podoba to co jest ?

ocenił(a) film na 10
Zetnakatel

mi się wydaje, że zakończenie jest dobre i takie powinno zostać, po co to zmieniać? chociaż wszystkie 3 warianty, które podałeś są interesujące to mimo wszystko trzymałbym się oryginału

ocenił(a) film na 10
moonky

Zmienić dlatego, że nie pasuje, i od samego początku nawet będąc dzieckiem, byłem nim zawiedziony..

Zetnakatel

Mnie też ta lokomotywa za bardzo nie pasuje do całej serii, ale cóż poradzić.

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Ad 3. odpada jak dla mnie. Do którego Deloreana się dostają? W ich czasach został tylko ten w kopalni a jakby go wzięli to naruszyłoby to kontinuum czasoprzestrzenne (przecież Marty nim wrócił z 1955 do 1885) i bam, nie ma wszechświata, no ewentualnie naszej galaktyki. co do lokomotywy to dla mnie naciągane na maksa. Ciekawe jak Doc ją przerobił z części dostępnych w 1885 :) Najlepsze zakończenie to chyba jest to pierwsze chociaż zakończenie nr 2 otwierało by furtkę do BTTF IV. Kolejny film o dzikim zachodzie? Może przez przypadek zamiast do 1985 roku przenieśli by się do 1700 albo 2200 no ale to już rozważania nie na temat :)

Marcin21jw

Jak Doc zrobił lokomotywę ? W 1885 została deskolotka, stąd już miał zastrzyk techniki i nowe rozwiązania.
Do tego trochę minęło jak widać z tymi dzieciakami tak z 10 lat więc Doc miał dużo czasu.

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Akurat jak zrobił latającą lokomotywę to dla mnie jasne, zrobił ją tak samo jak latającego deloriana ale jak on zrobił wehikuł czasu w 1885 roku z części dostępnych w tym roku? To mnie interesuje :)

Marcin21jw

Może zastąpił procesory schematem elektrycznym wielkości takiej że mieści się w lokomotywie. Tak jak lodówkę zrobił wielkości lokomotywy.

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Tylko że w lodówce nic elektryczności raczej nie było :)

Marcin21jw

Ale żaden problem zrobić silnik parowy który napędzałby dynamo a te już by dało zasilanie do całego układu.

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Spoko, to lokomotywa ale obwody czasowe? Mr Fusiona raczej nie miał a o plutonie nie wspomnę :)

Marcin21jw

Obwody czasowe to nie wiadomo co to było dokładnie.
Pluton a raczej domowa elektrownia na śmieci to może ogień piekielny.

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Myślisz że to da 1,21 gigawata? Chociaż jak śmieci dały to czemu nie ogień :) No dobra, tylko jak on zbudował ten cały kondensator strumienia czy jak to tam szło (to coś co mu wpadło do głowy jak walnął się w głowę w 1955).

Marcin21jw

A z czego w ogóle ten kondensator był zbudowany ? Nie powiedzieli bo by każdy w domu próbował !

A co do lokomotywy, może to jakaś kolejna wersja time machine po wielu próbach i modelach ? Może najpierw zrobił wehikuł z tej deskolotki, przeniósł się najpierw sam po odpowiednie części i dopiero zbudował lokomotywę dla całej rodziny ?

ocenił(a) film na 10
Marcin21jw

Chodzi o to tego delorena którym wrócił Marty, typu, że razem z clarą wracają we trójkę,a nie sam marty.

Zetnakatel

http://www.filmweb.pl/film/Powrót+do+przyszłości+III-1990-8825/discussion/Nie+mu siał+jej+zostawiać...+nawet+nie+powinien!,2299933

ocenił(a) film na 9
Zetnakatel

A Twoim zdaniem czego miał użyć jak nie pociągu na dzikim zachodzie ? Konia ?

ocenił(a) film na 10
Zetnakatel

Sorry ale żadne z 3 mi się nie podobają