PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8825}

Powrót do przyszłości III

Back to the Future Part III
1990
7,4 161 tys. ocen
7,4 10 1 160814
7,4 43 krytyków
Powrót do przyszłości III
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości III

A ja uważam, że ten film to niesamowita kupa. O ile pierwszy powrót do przyszłości był świetny,
a druga część dokonała czegoś niemal niemożliwego, bo była filmem jeszcze lepszym, o tyle
trójka to absolutny zjazd w dół po stromym zboczu.

Pierwsze dwa filmy (szczególnie drugi) cały czas zaskakiwały pomysłami, oryginalnością,
zawiłościami fabularnymi, ja jako widz byłem zwyczajnie przykuty do ekranu z bananem na
twarzy. Część trzecia wynudziła mnie śmiertelnie. Ani to zabawne, ani to oryginalne, ani to
ciekawe, ani zaskakujące...

Reżyser i scenarzysta mieli jakąś niejasną wizję tego, co chcieli stworzyć, ale wydaje się, że
sami nie byli do końca pewni, o czym opowiadają. W pierwszych dwóch częściach każda scena
była ważna, każde ujęcie budowało napięcie, nie padał ani jeden zbyteczny dialog. Część
trzecia to zbiór jakichś luźnych pomysłów niezgrabnie ulepionych w jedną chwiejną całość.

Takie moje zdanie.

Patty Diphusa

zgadzam się z toba jeżeli chodzi o fabułę, ale jeżeli chodzi o spójność to 1 i 3 w miare trzyma się kupy, a 2 jest pozbawiona sensu

McLlovin

część druga jest BARDZO ściśle związana z wydarzeniami z części pierwszej, więc jeżeli obejrzałeś ją w jakiś dłuższy czas po części pierwszej, to się nie dziwię. Ja obejrzałem je jedna po drugiej i wszystko miało sens, bez żadnych nielogiczności.

Patty Diphusa

nie o to chodzi odstęp czasu między częściami wynosił jeden dzień
poprostu druga część jest pozbawiona logiki, co nie zmienia faktu że fajnie się ją ogląda

Patty Diphusa

Jeżeli stary Beff cofnął się w czasie i dał Almanach młodemu Beffowi to przyszłość została zmieniona i teoretycznie nie powinno dojść do jakiejkolwiek podróży w czasie, czyli Beff nie mógłby dostać Almanachu. Wiem wytłumaczono to w filmie ale dla mnie to tłumaczenie że inna linia czasu jest trochę naiwne i nie wyjaśnia tego.

McLlovin

to nie jest niespójność filmowa, to jedynie rozważania teoretyczne natury fizycznej. Radzę zapoznać się z paradoksem dziadka. Podczas tworzenia filmu po prostu przyjęto tę teorię i tyle, nie wynika to z niekompetencji reżysera czy scenarzysty.

Patty Diphusa

tak zastanawiałem się czy ta teoria jest możliwa i jakos tak nie umiem tego sobie poukładać

Patty Diphusa

Moim zdaniem, zgodnie z wytlumaczeniem lini czasu przez doktora, rozdzielila sie ona w chwili kiedy mlody biff dostal ksiazke od starego, tak wiec idac ta logika stary biff nie mogl wrocic spowrotem do tego samego 2015. Tak samo jak doktorek i marty nie wrocili do swojego 1985.

Po za tym wlasnie naszla mysl, ze marty przerywa przewod paliwowy uciekajac w 3 czesci przed indianami to fakt, bak jest pusty to tez fakt, ale w 1885 znajduja sie jednoczesnie przeciez 2 deloreany, w tym drugim powinno byc paliwo, chyba ze doc je spuscil zanim ukryl samochod.

ocenił(a) film na 10
Vax

Albo jeszcze doktorkowi mogło już zabraknąć paliwa i sam wstawił DeLoreana do kopalni, lub też przebił bak przy lądowaniu ;)

McFlyPL

to dopiero naciagana teoria:)

ocenił(a) film na 10
Patty Diphusa

Z całym szacunkiem dla Twojego zdania, które masz prawo mieć, epitety typu "straszny" i "niesamowita kupa" nie pasują do żadnej z części trylogii. Ten majstersztyk Zemeckis'a zwyczajnie nie zasłużył na tego rodzaju obelgi...

ocenił(a) film na 10
Patty Diphusa

Yyyy, ale wiesz że nie masz racji?

McFlyPL

No tak, zapomniałem, że ty ją masz, gapa ze mnie.

ocenił(a) film na 10
Patty Diphusa

Więc twoim zdaniem lepiej by było gdyby nie powstała 3 część?

McFlyPL

Owszem,byłoby lepiej.

ocenił(a) film na 10
jporuba

Nie, nie było by.

ocenił(a) film na 8
Patty Diphusa

a tam pie@%&lisz :D :D

ocenił(a) film na 8
Patty Diphusa

Dla mnie wszystkie 3 części są utrzymane w podobnym (genialnym!) klimacie. A 3. część miała najtrudniejsze zadanie - obronić się, tym bardziej że została osadzona w 'dziwnych' realiach - a wykonała to zadanie znakomicie, tym bardziej darzę ją sentymentem.

ocenił(a) film na 10
buszasz

Tak, dokładnie :)
i jeszcze zakochanie doktorka :3