Czy to jest sprawiedliwe zeby taki klasyk kina mogl byc na tak niskim miejscu. Fabula jest wrecz genialna film oceniam ze spokojem na 10/10. Jednak zastanawiam dlaczego taki film jest o kilkadziesiat miejsc za takimi Kiczami jak np Wladca pierscieni #17. Porownywanie tego filmu do np. Wladcy jest tym samym co porownywanie Warszawy do Drogi Mlecznej. Ale to tylko moje zdanie pozdrawiam
Sam stawiam ten film wyżej niż całą trylogię WP, ale trzeba na sprawę spojrzeć obiektywnie.
Po pierwsze filmy Jacksona są dosyć młode a co za tym idzie rzesza głosujących oglądała je w kinie. A jak wiadomo potęguje to wrażenia.
Po drugie najmłodsi widzowie nie zrozumieją kilku rzeczy - na przykład o co chodzi z tym kawałkiem pieca włożonym za ponczo w III części - mało kto dzisiaj ogląda "Za garść dolarów".
Preferuje się dzisiaj inny typ humoru niż ten zaprezentowany w trylogii Zemeckisa. Nie mówię, że lepszy czy gorszy, ale nie każdy tak jak ja cieszy się na przykład z komentarza Doktora nt. Reagana.
Dla mnie Powrót to zaraz po stare trylogii Star Wars najlepsza produkcja przygodowa. Dalej stary Indiana Jones i Ostatni Mohikanin .