Powrót do przyszłości

Back to the Future
1985
7,5 360 tys. ocen
7,5 10 1 360319
8,3 60 krytyków
Powrót do przyszłości
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości

Spróbowałem go sobie wczoraj przypomnieć i muszę powiedzieć że nic nie stracił ze swojej magi. Szkoda że teraz się już nie robi takich filmów.

ocenił(a) film na 10
alann6

To jest dowód na to, że jak się chce, to się potrafi <3 Jeden z moich nielicznych ulubionych filmów (a w sumie serii), które mógłbym oglądać bez końca :D Przyłożyli się do treści też, jest bardzo mało paradoksów i niezgodności z fizyką xD Polecam :D

ocenił(a) film na 9
NetBielecki

No właśnie, ale mnie zastanowiło jedno. Skoro samochód po przeniesieniu się w przeszłość nie mógł jeźdźić z powodu braku paliwa to jakim cudem Marty mógł się nim potem rozpędzić do tego przewodu przy ratuszu? I jakim cudem oni nie wzięli tego pod uwagę wcześniej? Chyba że coś niedokładnie oglądałem i to tylko wehikuł potrzebuje tej energii, a samochód na zwykłą benzynę.

Ryloth

Możliwe, że coś Ci się pomieszało z częściami. Z braku paliwa nie mógł jeździć dopiero w BTTF III.
Kondensator wehikułu wymagał ładunku elektrycznego, ale sam napęd był normalny benzynowy. Świeże dane, bo właśnie czytam książkę :)

ocenił(a) film na 9
Valdoraptor23

No ale jak się przeniósł do tego roku 1955, to nie
mógł jechać. Za mało benzyny było?

Ryloth

Marty przeniósł się na farmę, wyjechał ze stodoły a potem o ile pamiętam ukrył samochód za jakimś billboardem reklamującym nowe osiedle Hill Valley bo zbyt się rzucał w oczy, żeby nim jeździć.

ocenił(a) film na 9
Valdoraptor23

Nie. Samochód albo sie popsuł albo zabrakło paliwa.

Ryloth

https://www.youtube.com/watch?v=wWQzBX6BGd4&amp;feature=youtu.be

Valdoraptor23

Bez spacji między yout i u.be.

ocenił(a) film na 9
Valdoraptor23

To nie ta scena - ta później. Mam film na kompie, więc dokładnie przejrzałem - nie mógł mu odpalić, więc schował samochód, żeby mu nie ukradli. Więc paliwo się skończyło. Pytanie tylko które. Jak benzyna to spoko, jak pluton, to jednak małe przeoczenie:)

I tak film świetny:)

Ryloth

A, racja. Ja bym się nie dopatrywał w tych przykładach nie odpalania braku paliwa (np w finale gdy budzik zadzwonił, albo po powrocie do 1985 gdy wjechał w stare kino) tylko tzw. wiarygodne rozwiązanie fabularne (nie mylić z naciąganym ;D), które ma coś na celu (wywołanie napięcia, komizmu lub czegoś jeszcze innego).

Pluton służył do wytworzenia energii elektrycznej zasilającej mechanizm do podróży w czasie. Nie zasilał samego pojazdu i został zastąpiony piorunem (brak plutonu w 1955). DeLorean został zdaje się przyholowany do warsztatu ciężarówką doktora z kryjówki o której mówisz.

Zgadzam się w zupełności, całą trylogię uwielbiam :)