Powrót do przyszłości

Back to the Future
1985
7,5 360 tys. ocen
7,5 10 1 360319
8,3 60 krytyków
Powrót do przyszłości
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości

przewidywalny głupi i słaba gra aktorska po oskarowym filmie spodziewałem się czegoś więcej.

ocenił(a) film na 10
sawlol

no tak harry to arcydziełłlo.

ocenił(a) film na 8
sikora29

tak to zdecydowanie lepszy film popatrz na ocenę.

ocenił(a) film na 8
sikora29

zobacz se miejsce w rankingu.

sawlol

zobacz "se" w słownik zanim coś "se" napiszesz.

ocenił(a) film na 8
Bucho

Zobaczę panie a, może napisz coś o temacie a nie pouczaj innych

sawlol

Żeby jeszcze można było coś napisać...

przewidywalny: w porównaniu z innymi produkcjami z 1985 roku wypada całkiem dobrze.
głupi: HP za to jest bardzo mądry....
słaba gra aktorska: mógłbyś trochę dokładniej określić którzy aktorzy zagrali słabo?

"jak na film Oscarowy"- film dostał Oscara za najlepszy montaż dźwięku a nie za grę scenariusz, reżyserię itp. więc nie rozumiem twojego oburzenia.

ocenił(a) film na 8
Bucho

nie oburzam się tylko myślałem że będzie lepszy,i dostał nominacje do Oscara za najlepszy scenariusz oryginalny,dlaczego mówisz że Harry jest głupi?.

sawlol

Nominacja to tylko nominacja a nie Oscar. A co do HP to nie mówię, że jest głupi tylko, śmieszne jest jak ktoś nazywa "PdP" głupim a jednocześnie daje najwyższą ocenę HP.

ocenił(a) film na 8
Bucho

Na nominacje do Oscara trzeba sobie zasłużyć,a w tym przypadku tak nie jest!

ocenił(a) film na 8
sikora29

po prostu dla mnie powrót do przyszłości to średni jak nie słaby film.

ocenił(a) film na 6
sawlol

Tylko,że Oskar nie jest za scenariusz czy muzykę...

ocenił(a) film na 8
RAC_79

ma nominacje za najlepszy scenariusz orgynalny.

ocenił(a) film na 6
sawlol

Faktycznie,ale zauważ,że jak na tamte lata tamten filmy był oryginalny.

ocenił(a) film na 8
RAC_79

jak dla mnie nie zabardzo.

ocenił(a) film na 6
sawlol

Inne czasy inne myślenie.

użytkownik usunięty
RAC_79

Cały czas jest oryginalny i świeży. Nie tylko wtedy był. Technika posunęła się do przodu, ale fabuła nadal jest wyrafinowana i niejednoznaczna. Czegóż tu nie ma: zapis przemian obyczajowych, wątki edypalne, na poły konserwatywny postulat zachowania status quo. Autor postu nie rozumie tego filmu.

Krytykuje on tak interesujący obraz, ze znakomitym scenariuszem i kreacjami aktorskimi (Lloyd. Fox, Wilson) paradoksalnie w czasach kompletnego kryzysu kina, zwłaszcza kina rozrywkowego, ponadto w dobie "powrotów do przeszłości", w Hollywood manifestowanych w ciągłej realizacji remake'ów filmów nawiasem mówiąc z lat 80- ych. "Powrót do przyszłości 2" antycypuje tą nostalgię, pokazując przestrzeń baru "Lata 80".