7,3 20 tys. ocen
7,3 10 1 20191
7,3 44 krytyków
Powrót do tamtych dni
powrót do forum filmu Powrót do tamtych dni

1) problematyka emigracji dorosłego członka rodziny na zachód widziana oczami dziecka. Sam miałem podobne doświadczenia gdyż mój wujek mieszkał w USA. I tak to właśnie wyglądało jak w filmie. tAmtejsze towary były zupełnie niedostępne w Polsce, paczki sprawiały ogromną radość i bardzo to podnosiło prestiż dziecka w szkole. Film to pokazuje bardzo realistycznie i za ten wątek 8/10 .

2) wątek alkoholizmu rodzica i jak to niszczy całą rodzinę. Muszę przyznać że na tą część filmu się bardzo nieprzyjemnie patrzyło - to wyglądało już jak sceny z życia patologii, prawie jak z filmu „cześć Tereska”. Za tą część daję 5/10.

Ogólnie film polecam, zwłaszcza ludziom którzy pamiętają tamte czasy. Swietne role Stuhra i Ksiazkiewicz , i ten mały tez fajny. No i znakomicie oddane realia wczesnych lat 90.

smokull

Na wątek o alkoholizmie patrzyło się źle bo to nieprzyjemny obrazek. A tak z ciekawości, nie podobały Ci się w tej "części" filmu dialogi, światło, zdjęcia czy po prostu fakt, że dotyczył alkoholizmu? Bo jeśli to ostatnie to dziwne, że chciałeś obejrzeć ten film skoro właśnie o tym on jest.

ocenił(a) film na 7
pperenzia

Po prostu Stuhr wyglądał obleśne jako taki pijaczyna. W filmie liczy się nie tylko fabuła ale tez pewna estetyka przekazu.

ocenił(a) film na 7
smokull

Estetyka przekazu była wg mnie idealnie dobrana do przedstawianego problemu.

ocenił(a) film na 8
smokull

a co mieli pokazać alkoholika, który wyglada i pachnie? Wg mnie alkoholizm realnie ukazany