7,3 20 tys. ocen
7,3 10 1 20205
7,3 44 krytyków
Powrót do tamtych dni
powrót do forum filmu Powrót do tamtych dni

Cześć byłem dziś na filmie i ogólnie bardzo mi się podobał, jednak przy ostatniej scenie (w piwnicy) niestety ze względu na późną porę straciłem koncentrację i się "wyłączyłem". Może ktoś mi streścić rozmowę między Stuhrem a młodym? Jaki był sens i kontekst? Bo potem młody mówił że już nie będzie pić... Jest w stanie ktoś streścić ta jedna scenę? Byłbym mega wdzięczny bo nie ma gdzie obejrzeć na VOD, przeszukałem cały internet... z Góry dzięki

ocenił(a) film na 8
Macias92_filmaniak

Ojciec chciał się powiesić. Syn najpierw go pocieszał i chciał odwieść od tego zamiaru, ale ojciec powiedział mu, że to dla nich będzie dobrze jak on przestanie pić, a nie dla niego, bo "jemu ciągle chce się pić, a najbardziej wtedy kiedy nie pije". Wtedy syn płacząc namawia go do samobójstwa i każe mu to obiecać. Ojciec obiecuje i razem mówią sentencję przewijająca się przez cały film: "Jak Malinowski obiecuje, to dotrzymuje obietnicy". Po tym wydarzeniu syn zostawia ojca w piwnicy ze sznurem. Mija jakiś czas, matka stoi w oknie i słychać sygnał karetki z daleka. Syn wraca do domu i na pytanie mamy "gdzie jest ojciec" odpowiada, że tata już nie będzie pić (w domyśle - bo się zabił).

weronika_bilska

Dziękuję Ci serdecznie