PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690058}
7,2 32 tys. ocen
7,2 10 1 31772
5,9 15 krytyków
Powstanie Warszawskie
powrót do forum filmu Powstanie Warszawskie

Oglądałem i testowałem nerwy, po prostu te sceny surrealne, film chaotyczny ani składu ani ładu, przekoloryzowany i nawet powiem oburzający. Nasz kraj to chyba jedyny który kręci filmy stawia pomniki i wynosi na piedestały największe klęski Narodu Polskiego. powstanie było wielkim błędem a decydenci o podjęciu godziny W miedzy innymi Bór Komorowski i reszta chołoty np. Okulicki itp. powinni być rozstrzelani za zrujnowanie Warszawy, i puszczenie na śmierć tylu istnień. Ale widać lepiej jest z takich robić bohaterów i fałszować karty historii, co dało nam powstanie warszawskie??? zachciało się wolności i pokazania demonstracji siły dla radzieckich... Myślę że Stalin widząc tę nieporadną walkę naszych powstańców to mało ze śmiechu z krzesła nie spadł. Oj głupi ten nasz naród głupi. Dobrze powiedział Bismarck o Polakach i z tym się zgadzam "Największą karą dla Polaków będzie dać im wolność"

ocenił(a) film na 10
lukaszov20

eee,ale wiesz,że tutaj jest filmweb i gadamy o filmie (nawet jeśli dotyczy jednej z ważnych kart naszej historii,jaką jest powstanie warszawskie),a nie jakieś forum historyczne.Ja rozumiem,może ci się nie podobać.

Ale gdzie ty w tym filmie widzisz „sceny surrealne"? Chyba,że pomyliłeś fora i chciałeś napisać coś o „mieście 44".Bo jest tak,że niektórzy mylą te dwa filmy,ponieważ dotyczą tego samego tematu.Kiedyś nawet widziałem na pewnej angielskiej stronce newsa o „powstaniu warszawskim",a tam fotos z „Miasta 44".

Co do chaosu czy składu i ładu,to i tak jest dobrze na tyle ile się da.Twórcy mieli tylko 6 godzin materiału,który był chaotycznie posklejany.I musieli z tego coś wyciągnąć.A przez to,że obrazu nagrać na nowo nie mogli,to automatycznie mieli ograniczenia w montażu.

Nie rozumiem,co oznacza według ciebie „przekoloryzowany"...Czy to,że film według ciebie jest źle pokolorowany (Musisz chyba być daltonistą albo mieć coś z oczami,bo kolory są w porządku-Wszystkie rzeczy,na pierwszym planie i w tle,zostały sprawdzone przed pokolorowaniem przez specjalistów-historyków,a w zespole trochę ich było).

Jeżeli jednak chodzi o przekoloryzowanie fabularne,to ja nie do końca się zgadzam.Musiałeś chyba obejrzeć tylko pierwsze dziesięć minut,skoro chyba o to ci chodzi.Owszem,z początku jest taki klimat sielanki,bomby spadają,ale ludzie są uśmiechnięci.Ale wystarczy spojrzeć na ostatnie pół godziny,żeby zauważyć,że ten klimat przestaje być taki radosny i sielankowy,a następuje zderzenie z rzeczywistością-Kamera nie kręci już udawanych walk,tylko prawdziwe,ludzie w domach płoną naprawdę,stosy ciał na Woli to nie scenografia.

I to jest w filmie największym wstrząsem zarówno dla widza,jak i wymyślonych bohaterów-Witka i Karola.Z początku ten Witek to tak bez przerwy mówił „ja to chciałbym walczyć", „Ja to bym się lepiej w akcji przydał", „Jestem głodny".Jak nastąpiło to zderzenie z rzeczywistością (Stosy ciał,Pożar domu i ludzie płonący żywcem,śmierć Karola),to Witek przestaje być irytujący,dziecinny,przestaje marudzić o walce i jedzeniu,słowem,dojrzewa.I dlatego ostatnie dwie minuty to cisza,która kończy się tylko zdaniem Witka „A trzeba to pokazać,jak inaczej będą wiedzieli,jakie było to powstanie.Zobacz Karol,jest film,wszyscy będą oglądali i zobaczą,jak było naprawdę".Końcowe ujęcie szkieletu Prudentialu wbija w fotel i dobitnie pokazuje,jaką tragedią było to powstanie.

Dalszej części oceniać nie będę,bo nie cierpię,jak ktoś z forów O FILMACH robi fora o KONTROWERSJACH HISTORYCZNO-POLITYCZNYCH.Tutaj oceniamy film,przez pryzmat wykonania,fabuły,czynników technicznych,gry aktorskiej.A nie gadamy o tym „czy było warto?Po co to było?"

Zresztą,sami twórcy zarzekli się: „Ten film nie ma oceniać,czy powstanie było słuszne,czy nie.Nie zadaje też pytania,czy było warto.Nie pokazuje dowódców,polityków,przywódców itp...Po prostu pokazuje,jak było naprawdę".Pokazuje też,jak żyli wtedy ludzie,że pomimo,jak to napisałeś „puszczenia na śmierć tylu istnień" ludzie starali się jakoś żyć,poczuć się szczęśliwym,nawet jeśli to szczęście było krótkotrwałe.Starali się żyć tak,jakby każdy dzień miał być ostatni.

Przepraszam,ale co tu jest oburzającego? Ja tam nic takiego nie zauważyłem.

ocenił(a) film na 10
bart13

Dokończę jeszcze o robieniu z forum o filmach forum Historyczno-politycznego.Zauważyłem,że to nie tylko tutaj jest takie zachowanie.Przy Jacku Strongu i (pewnie) Bogach też.

Ech,Tarantino nie miałby łatwo u nas w Kraju,gdzie za jakiś odważny film niektórzy chcą wykonać na reżyserze publiczny lincz (nie mówię tutaj o pokłosiu,bo próbowałem obejrzeć z 15-20 minut i nie dałem rady,z powodu Stereotypu Polaka zaczynającego każde zdanie od powiedzenia „Te żydki to są tacy,że cholera jasna" czy coś w podobie).

ocenił(a) film na 1
bart13

Bart13 chciałbym sprostować swoją wypowiedz faktycznie pomyliłem filmy miałem na myśli Miasto 44 z góry przepraszam. Dzięki za info pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 8
lukaszov20

cytat: Bór Komorowski i reszta hołoty np. Okulicki itp. powinni być rozstrzelani za zrujnowanie Warszawy, i puszczenie na śmierć tylu istnień.

Warszawę zrujnowali Niemcy, powstańców i warszawiaków zamordowali Niemcy z zimna krwią na rozkaz Hitlera. Tyle w temacie znawco historii.