PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690058}
7,2 32 tys. ocen
7,2 10 1 31772
5,9 15 krytyków
Powstanie Warszawskie
powrót do forum filmu Powstanie Warszawskie

Dalbym film 10, ale musiałem odjac punkt za fatalne dialogi. Zamiast dialogow można byłoby bardziej podkreślić sceny znakomita muzyka Bartosza Chajdeckiego.

ocenił(a) film na 9
maciekd_filmweb

Całkowicie się z tym zgadzam. Miałem identyczne odczucia podczas oglądania tego filmu. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
BartSimpson

Film wybitny a dialogi do d..... .

ocenił(a) film na 10
maciekd_filmweb

chociaż nie wszystkie dialogi były aż takie złe.Mi tam nie przeszkadzały.Ba,nawet znalazły się perełki,np.

Powstaniec:A co wy tu robicie?
Karol:Kręcimy kronikę powstania
Powstaniec:A my powstanie robimy

Dodatkowo może dialogi Witka i Karola z początku są (wg.niektóych) irytujące.Ale musicie przyznać,że im głębiej wchodzimy w Powstanie,tym dialogi stają się poważniejsze,mocniejsze,a nawet bardziej przejmujące.Można powiedzieć,że bohaterowie „dojrzewają"

Wg.mnie takie „przełamanie" przychodzi w scenie/ujęciu zniszczonej montażowni i trwa aż do końca filmu.

Dodatkowo twórcom chodziło,żeby Nagrania z powstania nie wyglądały tak,jak byłyby nakręcone 70 lat temu,tylko „jak wczoraj".Chyba mi nie powiecie,że dzisiaj swoimi smartfonami kręcicie bez dźwięku,bo „będzie mi przeszkadzał mój komentarz i dźwięki otoczenia"?

ocenił(a) film na 9
bart13

Z fatalną oceną dialogom to może trochę przesadziłem, były momenty dobre, uważam że najlepiej dialogi podkładał pan Zbrojewicz(według mnie znakomity aktor)

ocenił(a) film na 5
maciekd_filmweb

Według mnie marne dialogi, dubbing zabiły dobry odbiór filmu. Najlepiej by było wyciszyć głos i oglądać samo video. Myślę, że odbiór dla każdej osoby filmu w takiej formie byłby dużo lepszy.

ocenił(a) film na 9
FerPlej

Tak jak wspomniałem wcześniej mogliby to podkreślić znakomitą muzyką Bartosza Chajdeckiego.

ocenił(a) film na 10
maciekd_filmweb

Dodatkowo Film chyba nie bez powodu zdobył Kilka/kilkanaście krajowych i zagranicznych nagród,w tym za „najlepszy dźwięk":

http://www.1944.pl/o_muzeum/news/powstanie_warszawskie_nominowane_do_golden_reel _awards_oscara_za_najlepsza_rezyserie_dzwieku

http://www.rmf24.pl/kultura/news-znamy-nominowanych-do-orlow-2015,nId,1602717

NAJLEPSZY DŹWIĘK
- Bartosz Putkiewicz - "Powstanie Warszawskie"
- Jan Freda, Kacper Habisiak, Marcin Kasiński - "Jack Strong"
- Michał Fojcik, Bartłomiej Bogacki - "Bogowie"

NAJLEPSZY FILM DOKUMENTALNY
- "Efekt domina" - reż. Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski
- "Powstanie Warszawskie" - reż. Jan Komasa
- "Sen o Warszawie" - reż. Krzysztof Magowski

NAJLEPSZE ZDJĘCIA
- (Pośmiertnie) Andrzej Ancuta "Kier", Stefan Bagiński "Stefan", Stanisław Bala "Giza", Roman Banach "Świerk", Antoni Bochdziewicz "Wiktor", Jerzy Gabryelski "Orski", Wacław Feliks Kaźmierczak "Wacek", Seweryn Kruszyński, Kazimierz Pyszkowski, Edward Szope, Ryszard Szope, Henryk Vlassak "Wania", Antoni Wawrzyniak "Antonio", Jerzy Zarzycki "PIK" - "Powstanie Warszawskie"

Dla tych,którzy są ciekawi (jeżeli tacy w ogóle są),daje linka do wywiadu z panem Bartoszem Putkiewiczem,który tworzył w tamtym roku dźwięk do „Powstania warszawskiego" i „Miasta 44"

http://www.audiowizualni.pl/index.php/postprodukcja/dzwiek/8713-case-study-powst anie-warszawskie-dzwiek

ocenił(a) film na 9
maciekd_filmweb

Też miałam takie odczucia, ale w końcówce te dialogi bardzo mnie wzruszyły i dodały dramatyzmu.