PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=117833}

Poza murem snu

Beyond the Wall of Sleep
2006
5,6 290  ocen
5,6 10 1 290
Poza murem snu
powrót do forum filmu Poza murem snu

Ostatnio straszna posucha na dobre filmy grozy. Po beznadziejnych "Unrest" i "Kalwaria" myślałem że nie obejrze już solidnego horroru który powstał w XXI wieku a tu jednak miła niespodzianka. "Beyond the Wall of Sleep" to naprawdę warta uwagi pozycja. Niestety opowiadania Lovecrafta na podstawie którego został nakręcony nie czytałem, ale zamierzam to nadrobić w niedalekiej przyszłości. Głównymi atutami są bezsprzecznie specyficzny montaż i wciągająca fabuła które razem w parze tworzą niesamowity psychodeliczny klimat. Nie można też nie wspomnieć o bardzo dobrej grze aktorskiej, co nie często zdaża się w horrorach. Do aktorów nie mam najmniejszych zastrzeżeń oprócz może samego głównego bohatera który jest trochę sztywny. Na plus trzeba też zaliczyć dużo krwawych i mocnych scen, które jednak nie przysłaniają nam fabuły filmu. Co więcej współgrają z nią, świetnie tworząc atmosferę dezorientacji i szaleństwa.
Film oczywiście nie ustrzegł się wad, ale ja nie zauważyłem ich zbyt wiele i nie zmąciły mi wogóle zabawy z jego oglądania. Zdaża się kilka dłużyzn, scen które mogły by być krótsze albo mogło by ich nie być. Do tego kilka drobnych błędów reżyserskich które jednak nie wpływają znacząco na atrakcyjność filmu. Za największy minus uważam zakończenie, robiąc tak dobry film mogli się bardziej postarać a nie iść na łatwizne. No ale może identyczne było w opowiadaniu więc trudno.
Podsumowując, moim zdaniem to obowiązkowa pozycja dla fanów psychodelicznego klimatu i makabry.
Daje 9/10.