PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=600002}

Poza wściekłością

Autoreiji: Biyondo
2012
6,6 1,0 tys. ocen
6,6 10 1 1022
Poza wściekłością
powrót do forum filmu Poza wściekłością

Zachęcona "Brother" obejrzałam i niestety nie mogę się zachwycić. Owszem są rzeczy które mi się spodobały - np kłótnia Otoma w klanie Hanabi, albo zimni kilerzy - szybcy i skuteczni. Nie mniej nie rozumiem zupełnie niektórych postaw i zachowań - a już zupełnie rozwalił mnie motyw jakieś spowiedzi-przysięgi jednego z bosów w komisariacie policji (że będzie dobrym obywatelem itp). Kitano jako aktor daje rade.

użytkownik usunięty

... ale na marginesie trzeba przyznac ze koncówka zaskakujaca

użytkownik usunięty

mega zaskakująca. jakby brakło taśmy.. tak nagle. Czekamy na 3

ocenił(a) film na 9

Inna kultura. Yakuza ma swoje prawa i tradycje, my ludzie zachodu nie jesteśmy w stanie do końca zrozumieć ich pobudek itp. Trzeba zapoznać się z kultura i zachowaniem mieszkańców tego kraju żeby zrozumieć dlaczego postępują tak a nie inaczej.

ocenił(a) film na 5

Ten film jest podobno dość trudny do zrozumienia nawet dla rodowitego Japończyka.

Z tego co słyszałem, to ten film i poprzedni mają sporo elementów czarnej komedii opartych na obyczajach panujących w legalnych japońskich koncernach i konglomeratach (keiretsu?). Podobno jest też sporo czarnej komedii w dialogach, gdzie jakuzi czasami posługują się mową używaną przy prowadzeniu normalnych pertraktracji handlowych (polite language, humble language).

Ja tam potrafię wyłąpać tylko drobne fragmenty tego wszystkiego. W pierwszej części to nawet myślałem, że ta czarna komedia nie jest zamierzona.

W sumie oba filmy są bardzo "X obyczajowe" dla X=dramat lub X=komedia lub X=kryminał lub coś jeszcze.

użytkownik usunięty
Wujek_Sylwek

To ciekawy temat. Niestety obawiam się, że właśnie dużo rzeczy tak "ucieka" europejskim widzom oglądający filmy mocno osadzone w realiach innych społeczeństw i kultur.

Kiedyś się zastanawiałam nawet, czy filmy ze stanów są tak samo rozumiane w Chinach lub w Japonii, jak np w Polsce.

ocenił(a) film na 7

Jak dla mnie dobry film dosyć interesujący jednak momentami nie było wiadomo o co chodzi,kto kogo zabija itd. nie było to moim zdaniem zbyt dobrze scalone tak by film był przejrzysty również dla tych którzy jak tu już nadmieniliście nie znają tamtejszej kultury,zasad Yakuzy i tak dalej ale ogólnie ciekawa produkcja szkoda tylko że nie zrobiona tak by cudzoziemiec mógł się w tym również połapać ode mnie mocne 7/10,a z Ôtomo był niezłych kozak końcówka to udowadnia choć ten z bliznami na twarzy też nie byle kto i pokazał to w jednej scenie nie wielu podtrawiło by to zrobić i to zębami!!!Polecam i pozdrawiam oczywiście klimat azjatycki zachowany więc fanom powinien się podobać.