PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464544}

Pozwól mi wejść

Låt den rätte komma in
2008
6,7 42 tys. ocen
6,7 10 1 41756
7,2 30 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

7/10

ocenił(a) film na 7

nie jest to horror jak jest podane ale może ktoś się wystraszy hehe mimo wszystko film jest naprawdę niezły,nie ma w nim wartkiej akcji jak by się można było tego spodziewać w filmie o wampirach ale to chyba dlatego że nie jest to film amerykański i chyba dlatego jest taki dobry.Polecam

ocenił(a) film na 9
bzul2

Jest to horror tak jak jest to podane.

_Pablos_

twoja stara horror ;p

ocenił(a) film na 1
bzul2

Człowieku gdzie tu się można przestraszyć powiedz mi? Ten film to gniot . Wypadło że oglądałem go w 2 dzień świąt z siostrą to mnie głowa od niego rozbolała aż żal było patrzeć . 5/10 kicha

ocenił(a) film na 7
Darkadi15

Nie ma to jak Szwecja zrobi horror nie ma rozlewu krwi ale ten klimat po prostu to uwielbiam

bzul2

Film jest dobry (7/10) a amerykańska wersja jest powieleniem schematu. Szwedzki oryginał jest pod każdym względem lepszy.

ocenił(a) film na 2
Kacper_1984

wersja szwedzka jak i amerykanśka nie ma nic wspolnego z horrorem , daleko obydwu filmom do tego gatunku . Melodramat - jak najbardziej , poraz kolejny obraz wampira został spieprzony ...

ocenił(a) film na 9
hate_91

Mają wspólnego i to w sposób zasadniczy. Horror to nie film, który prezentuje taki wizerunek wampira, który akurat tobie odpowiada. "Pozwól mi wejść" to film, między innymi, o wampirzycy, która zabija ludzi, by przeżyć. Zawarto w nim sceny grozy, atmosferę grozy, umiarkowane, ale jednak, sceny drastyczne. W końcu pojawia się jeden z podstawowych motywów horroru, czyli wampir. To wystarczy, by "Pozwól mi wejść" był w pełni horrorem, a to że jest również melodramatyczny, nie oznacza, że w ogóle nie jest horrorem. Definicja horroru nie zawiera elementów, które nie powinny się pojawić w horrorze, tylko przede wszystkim te elementy, które się w nim pojawić powinny. Te elementy pojawiają się w obu wersjach. "Pozwól mi wejść" to horror w pełni znaczenia tego słowa ale jest również czymś więcej, co nie znaczy, że to "więcej" przenosi obie wersje do innego gatunku. To są horrory i niewielkie tutaj ma znaczenie to czy się ktoś na nich przestraszy czy nie.

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

Sceny grozy , atmosfera grozy???/ Haha sam nie wiesz o czym gadasz , w tym filmie nie ma nic strasznego a może motyw przewodni o wampirach niezły ale spieprzyli go na maxa według mnie to nawet do thrillera się nie powinno zaliczać . Horror po łacińsku znaczy strach a tu tego nie ma .Szczerze wam powiem ten film jest dla dzieci!!!
Horror (łac. groza, strach), fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych. Celem horroru jest wywołanie u widza przerażenia, wstrętu, strachu, lub niepokoju

Spójrz co to znaczy horror i dopiero wtedy zobaczysz co piszesz.

ocenił(a) film na 9
Darkadi15

Wikipedię to każdy potrafi zacytować , tylko trzeba to robić z głową. Czyli nie tak jak Ty ;) Podałeś cytat, który dowodzi, że "Pozwól mi wejść" jest horrorem, łącznie ze zdaniem, że "celem horroru jest wywołanie u widza przerażenie, wstrętu, strachu lub niepokoju." Nawet początek zdania: "Celem horroru..." dowodzi, że piszesz głupoty. Straszenie, wywoływanie lęku i niepokoju to cel horroru, natomiast to czy uda się go osiągnąć u poszczególnych widzów to inna sprawa.

Robisz często powtarzany przez wielu userów błąd twierdząc, że dany film nie jest horrorem, bo nie był straszny. Nie był straszny DLA CIEBIE, to po pierwsze, a po drugie liczy się konwencja w jakiej film zrealizowano, a nie osobiste oczekiwania. Sam Stephen King zaliczyłby ten film do horroru, a Ty twierdzisz, że wiesz lepiej. Przytoczę już wielokrotnie cytowany na filmwebie fragment z pewnego portalu:

"...horror nie musi zawierać wątków nadnaturalnych. Gdyby było inaczej, za horror nie mogłyby być uznane różne „Teksańskie masakry piłą łańcuchową”, „Krzyki”, „Piły” czy „Hostele” – a chyba nikt nie ma wątpliwości co do gatunkowej przynależności tych filmów. W horrorach mogą występować duchy, upiory, wampiry, wilkołaki i inne złowrogie istoty nie z tego świata, ale nie jest to element obowiązkowy. Horror poznajemy po stosunku filmu do kwestii strachu.Jak definiuje Stephen King w swym „Danse Macabre”, horror może oddziaływać na trzech poziomach. Na najprostszym – wywołać obrzydzenie. Na nieco trudniejszym – przestraszyć, choć ten strach zniknie po wyjściu z sali kinowej czy wyłączeniu telewizora. Na najwyższym – wywołać nieokreślone uczucie niepokoju, lęku, które będzie utrzymywało się jeszcze długo po seansie."

"Pozwól mi wejść" oddziałuje na tym trzecim poziomie, powodując a przynajmniej usiłując spowodować nieokreślone uczucie lęku u odbiorcy. W tym przypadku zrozumienie i utożsamianie się przez młodego zwykłego chłopaka z wampirzycą mordującą ludzi to motyw mający wzbudzić "nieokreślone uczucie niepokoju". Ta niejednoznaczność połączona ze scenami morderstw to specyficzna atmosfera grozy. Horror nie musi zawierać bardzo krwawych scen, nie musi być wypełniony prostymi straszakami. Podstawowym warunkiem (są wyjątki, np. slashery) jest zjawisko nadprzyrodzone i sceny grozy. Nie da się niektórych poszczególnych scen z tego filmu nie nazwać scenami grozy. Krwawe sceny, w których wampir zabija człowieka (scena w łazience), lub skacze na niego wgryzając się w szyję, urywa głowy i kończyny (scena na basenie), chcąc nie chcąc są scenami grozy, nawet jeśli ciebie w ogóle nie przestraszyły, nie obrzydziły ani tym podobne. Nie ma znaczenia czy spodziewałeś się latających flaków i ekspresowej akcji, każdy największy badziew z tego gatunku może takie sceny zawierać. Tutaj niepokój działa na poziomie psychologicznym. Może taki film nie straszyć, nie wzbudzać lęków ani niepokojów ale w najwyższym razie będzie to słaby horror, ale to wciąż horror. Ty najwyraźniej oczekujesz latających flaków i wrzeszczących mordowanych nastolatków ale zapominasz, że na tym horrory się nie kończą. Nie znasz pełnego znaczenia filmowego terminu "horror" i tyle. Zawsze jest czas aby się w tym zakresie dokształcić, np. poprzez obejrzenie czegoś lepszego niż badziewie typu "Stay Alive" ;)

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

I jest to chyba najlepsze podsumowanie do filmu który zawiódł całą masę dzieciaków wychowanych na tandetnym hollywoodzkim kinie a oczekującym po tej produkcji biegania, pościgów samochodowych, masy krwi i fruwających flaków.
Dodam jedynie, że największy klimat właśnie robią w tym filmie zderzenia pomiędzy scenami z życia codziennego, szarego i wydawałoby się nudnego z nadprzyrodzonymi wydarzeniami, a relacje pomiędzy bohaterami daleko wykraczają poza schemat dzielnego bohatera walczącego z ukochaną o przetrwanie za pomocą szybkostrzelnego karabinu maszynowego tudzież granatnika.

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

Znajdź mi na tym forum chociaż jednego użytkownika którego ten film przestraszył skoro mówisz że dla mnie nie był straszny to znajdź kogoś dla kogo był . A porównanie tego gówna do Piły lub Krzyku jest nie na miejscu bo tamte filmy to jest coś przy czym można się zaciekawić klimatem i fabułą a to to ... Brak słów. A jeżeli dla ciebie Stay Alive jest badziewiem to znaczy że lubisz filmy bez żadnej akcji w którym są sceny z dziwnymi stworami które nie istnieją.

ocenił(a) film na 9
Darkadi15

Wróć do tego co napisałem i do definicyj horroru, bo jak na razie nic z nich nie wyniosłeś (jeśli w ogóle przeczytałeś to co napisałem). Horror nie musi przestraszyć, zasadniczo taki jest jego cel, ale reakcja poszczególnego widza na film nie definiuje horroru. Nikt nie porównywał "Pozwól mi wejść" do Krzyku i Piły, tylko ty czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Stay Alive jest typowym gniotem dla typowych nastolatków, jak wyrośniesz z oglądania takich bubli to zaistnieje szansa, że będziesz potrafił docenić bardziej subtelne i ambitne kino. Na razie jednak wróć do oglądania filmów typu Stay Alive i nie próbuj mierzyć się z kinem, które cię przerasta.

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

Nie czytałem bo pieprzysz farmazony a te wielkie kino o którym tu mówimy (hahahahaha) to sobie oglądaj do snu bo dobranocki słyszałem że straszniejsze. A i skoro patrzyłeś w moje filmy to ja patrzyłem na twoje i widzę że lubisz niszowe i beznadziejne filmy a dobre oceniasz kiepsko ( jeżeli dobrze ujrzałem tylko 4 dobre miałeś).

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

A i jeszcze jedno. Nie zauważyłem u ciebie żadnego filmu ocenionego na 10 więc powiedz jaki jest twój ulubiony film? Chyba że nie masz to wtedy pomyślę że jesteś chory na mózg

ocenił(a) film na 9
Darkadi15

Widocznie bleszczaty na jedno oko jesteś, bo na ocenę 10 oceniłem 22 filmy. Dwanaście z nich widać jak byk w profilu. Nie dość, że niewychowany, czytać ze zrozumieniem nie potrafi, to jeszcze ślepy. Myślałem, że odpowiesz coś na temat horroru ale jeśli chcesz błaznować, twoja sprawa. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

A ty od mojego wychowania się odczep bo to cię ma gówno obchodzić.I jak chcesz wiedzieć ja patrzyłem w twoje ostatnio oceniane a nie najlepiej oceniane i przyznam że dałem głupa . No ale nie odpowiedziałeś na pytanie . Twój ulubiony film?? Może być horror.

ocenił(a) film na 9
Darkadi15

Teraz też "dałeś" głupa, bo w jednym z moich tematów na blogu jest top moich ulubionych filmów. Jedno kliknięcie i widzisz co jest na pierwszym miejscu. Popracuj trochę myszką, może się uda ;)

ocenił(a) film na 8
Darkadi15

Czy Ty się z choinki urwałeś horrory to mnie straszyły maksymalnie w podstawówce a jeśli dorosłego faceta straszy film to znaczy że jest z nim coś nie teges. Horror ma mieć odpowiedni klimat co najwyżej wzbudzać uczucie niepokoju a straszyć to sobie może małe dzieci. Chcesz uchodzić za "znafce" kina a oceniasz gniota typu szybcy i wściekli jako arcydzieło :D

ocenił(a) film na 1
N3rgal

Haha , dobra jak dla ciebie Szybcy i Wściekli to gniot to jesteś kolejnym z posranym gustem filmowym. Wszyscy normalni oceniają te filmy wysoko a zawsze się trafi jakiś typ co oceni dobry film na 1 . Aha i myślicie że jak dacie 10 filmowi z lat 70 to jesteście fajni??

ocenił(a) film na 8
Darkadi15

Widocznie tylko Ty jesteś tutaj "normalny"

"Aha i myślicie że jak dacie 10 filmowi z lat 70 to jesteście fajni?? "
Daje 10 filmowi który zrobił na mnie największe wrażenie może być z lat 20 lub z przed miesiąca wiek filmu to nie jest żadne kryterium.

ocenił(a) film na 2
N3rgal

jeżeli ciebie horror nie straszy to znaczy ze go nie rozumiesz bądź nie masz "wyostrzonych" emocji na tę rodzaju akcję

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

wex sobie prześledź strukturę oraz problematykę horrorów bo to co napisałeś to nawet na papier toaletowy się nei nadaje .Zgadzam się że horror nei musi zawierać wątków nad naturalnych , lecz też nie musi ich byc pozbawiony tak jak w tym oto filmie ;) . Niby w czym miałem tam widziec niepokój ?? , To że Abby skakała po głowach kogoś nie przestraszyły to trudno jawyraźniej słabo sie postarali , lecz obcinając akcję we wcześniej nazwanym przez nich horrorze dyskwalifikuje go . Powtarzam film grozy ma przerażać obrzydzać , widź oglądając go ma miec niechęc oglądania go tudzież brnięcia w niego dalej z ciekawości . Dla mnie zabijanie potem płakanie że ktoś musi odejść i bla bla bla farmazony i frazesy dyskwalifikuje taki film jak "Let me in "

ocenił(a) film na 9
hate_91

1. Sam sobie coś prześledź. Najlepiej wszystkie możliwe definicje horroru, które najwyraźniej są ci obce.
2. "Pozwól mi wejść" nie jest pozbawiony wątków nadnaturalnych. Widziałeś inny film, albo nie wiesz co znaczy termin nadnaturalny (pisze się razem). Nadnaturalnie silna wampirzyca zarażająca wampiryzmem ludzi, samozapłon wywołany światłem słonecznym, pozwolenie na przekroczenie progu domu przez wampira - to zjawiska nadprzyrodzone. Wampiry w ogóle to jeden z głównych klasycznych wątków nadprzyrodzonych w horrorach. Oglądałeś film o wampirzycy żywiącej się krwią ludzi i przeoczyłeś ten fakt?
3. Dorośnij, to nie będziesz już odczuwał takiego niepokoju, przez który nie będziesz chciał dalej oglądać filmu ;)
4. To, że struktura tego filmu może wg czyjejś opinii dyskwalifikować "Pozwól mi wejść" jako dobry horror, nie oznacza, że to nie jest w ogóle horror. Gatunkowo to jest horror, bez najmniejszych wątpliwości, co najwyżej słaby horror, ale to wciąż horror. To ty nie widziałeś i nie odczuwałeś niepokoju, co nie znaczy, że inni nie mogli go odczuć. Ty nie odczułeś, bo najpewniej źle odczytałeś ten film, innymi słowy nie zrozumiałeś go. Spodziewałeś się siekanki w stylu "Wzgórza mają oczy" a dostałeś kino psychologiczne i melodramat zamknięty w ramach nieco bardziej subtelnego horroru. Czyli coś dla widza nieco bardziej wyrobionego, który na widok flaków ziewa, bo za dużo już ich widział na ekranie.

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

Po pierwsze defincje horroru nie są mi obce , tak się składa że jestem koneserem horrorów i zawsze jak oglądam film gatunku "horrorowatego" uważnie go oglądam i staram się oceniać go wg fabuły efektów oraz jeśli jest NADNATURALNY(moja wczesniejsza literówka - ale o tym później) wg fabuły postaci czyli po naszemu jak reżyser przedstawił wizję tzw. złowrogiej istoty czy obojętnie innej postaci zawartej w filmie . Uważam że reżyser słabo postarał się z przedstawieniem wizji wampira oraz wampiryzmu , a wręcz apeluję że nie postarał się wcale .

Po drugie zagadzam się nie jest pozbawionych wątków nadnaturalnych , tak się składa że widziałem dużo filmów z tym terminem związanych wiec na pewno jakaś osoba (wirtualna) nie będzie mi mówić czy ja mam pojęcie o fabule nadprzyrodzonej filmów , czy też nie . Lecz to ze nei jest pozbawiony takiego rodzaju wątków nie czyni go to horrorem ( czy też horrorem słabym jak go nazwałeś) Jesli dla Ciebie super ekstra i w ogóle "awesome" jest tylko to że mała "lady zło sorry ale musze" przemienia się na oczach przyjaciela w skaczącą małpe po drzewach , to odpowiwm ci tak : takie efekty to ja nawet moge zrobić w programie "adobe after effects" -> przykład http://www.youtube.com/watch?v=68soXBrwfLo&feature=related (oczywiscie nie mój).

Po 3 . "3. Dorośnij, to nie będziesz już odczuwał takiego niepokoju, przez który nie będziesz chciał dalej oglądać filmu ;)"
wtrące 3 grosze ,
ps. ogólnie to napisłałem co innego w poście wyżej wiec takie to Twoje zdanie ni z dupy ni z pietruchy wiec uznam że go nie ma ;)

Po 4 . gatunkowo to nie jest horrorem , to ze pewien zwrot akcji zafascynował Ciebie do tzw" wzdrygnięcia" i to że widz nie wiedział co będzie dalej to naturalna ciekawość ludzka , ponieważ na tym ma on polegać co nie ?? Przepraszam co to by był za film czy tez horror jakbym wiedział co się stanie ?!

"To ty nie widziałeś i nie odczuwałeś niepokoju, co nie znaczy, że inni nie mogli go odczuć. Ty nie odczułeś, bo najpewniej źle odczytałeś ten film, innymi słowy nie zrozumiałeś go."

Zrozumiałem . Jeśli Ty drogi użytkowniku myślisz że jak człowiek się nie boi akcji wynikającej z filmu to widz nie zrozumiał owego filmu to jesteś w błędzie albo najwyraźniej oceniaz sam siebie .
Wiele jest horrorów które obejrzałem i które bardzo mi się spodobały a nawet nie kiwłem palcem "w kierunku strachu" ., mimo to uważam że są to świetne horrory .

Kino psychologiczne ? Chyba nie mówisz serio dziewczyna jest wampirem chłopczyk człowiekiem , nad czym się tu zastanawiać dzieczyna zabija by przeżyć , a chłopak tego nei może pojąć i nakładnia ją by tego nie robiła co wg mnie by tylko rowadziło do tego momętu gdzie skończył jej zajomy na posyłki w "plenerze"nei wiem gdzie tutaj jest psychologia . Chcesz kino psychologiczne to sobie obejrzyj Antychrysta alb co innego . Co do wgzórza mają oczy film był niezły ale tam wrozgrywała się zupełnie inna fabuła ,tam był pokazany kanibalizm ludzi ukrytych wśórd pustynnej dziczy a nie wiem do czego Ty to porównałeś wg rozbawiło mnie to xD .

Niezawsze widok rozrywanych flaków wygląda jak widok rozrywanych flaków to juz od reżysera zależy jak ma zamiar to pokazać , widać nie było Ci dane oglądać znakomitych adaptacji tudzież kultowych horrorów .

Tak jak już mówiłem film nadaje sie na gatunek melodramatyczny , z horrorem nie ma nic wspólnego jedna jak i ta nowasza amerykańska wersja . Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
hate_91

To co piszesz nie ma zupełnie sensu. Trudno w jakikolwiek sposób do tego się odnieść, ale zawsze warto spróbować.

Po 1. To czy reżyser się postarał czy nie, nie ma w tej dyskusji znaczenia. Film jest horrorem, ponieważ został nakręcony w takiej konwencji, a czy dobrze został zrobiony to już inna para kaloszy, o której i tak pojęcia wielkiego nie masz.

Po 2. Teraz się zgadzasz, że film nie jest pozbawiony wątków nadnaturalnych, wcześniej pisałeś, że film jest takich wątków pozbawiony. Albo nie wiesz w ogóle co oznacza termin "nadnaturalny", albo masz rozdwojenie jaźni. Zdecyduj się.

Po 3. "Jesli dla Ciebie super ekstra i w ogóle "awesome" jest tylko to że mała "lady zło sorry ale musze" przemienia się na oczach przyjaciela w skaczącą małpe po drzewach , to odpowiwm ci tak : takie efekty to ja nawet moge zrobić w programie "adobe after effects"

Zupełna nieprawda. Problem polega na tym, że to ty dostrzegasz tu jedynie "lady zło sorry ale muszę". Ludzie, którym się ten film podoba i którzy przyznali mu kilka nagród dostrzegli znacznie więcej niż efekty i skaczącą dziewczynę. Do linku, który podałeś nawet nie zajrzałem, bo nie temat i szkoda czasu.

"ogólnie to napisłałem co innego w poście wyżej wiec takie to Twoje zdanie ni z dupy ni z pietruchy wiec uznam że go nie ma ;)"

W ogólnym sensie napisałeś dokładnie to samo. Cytuję:
"widź oglądając go ma miec niechęc oglądania go tudzież brnięcia w niego dalej z ciekawości . "
Więc nie piernicz, że napisałeś coś innego.

Po 4.
Jeszcze nie napisałeś dlaczego ten film nie jest gatunkowo horrorem. Nigdzie nie pisałem o żadnych zwrotach akcji czy wzdrygnięciach, bo takich elementów tu prawie nie ma. Miałeś napisać dlaczego ten film nie jest horrorem i nie napisałeś. Mogę cię wyręczyć. Nie ma powodów dla których ten film nie mógłby być horrorem. No chyba, że wreszcie znajdziesz taki powód, ale to że ciebie ten film nie przestraszył i cię zanudził, nie jest żadnym powodem. Film jest horrorem ponieważ w takiej konwencji go zrealizowano, opowiada o wampirze i jego opiekunie, który podrzyna gardła niewinnym ludziom, by zdobyć krew dla wampirzycy. Zawiera krwawe sceny. Film jest horrorem ponieważ pod taką etykietką go wydano i dlatego, że to właśnie ten film otrzymał nagrodę Saturna za najlepszy film zagraniczny, którą przyznaję się min. horrorom. To połączenie w zupełności wystarcza do wliczenia tego filmu w poczet horrorów. Gdyby ten film nie był horrorem, nie brano by pod uwagę jego kandydatury w tej kategorii. Gdzie nie klikniesz w internecie masz napisane, że to jest horror. Ponadto amerykańska wersja brała udział w czymś takim jak Horror Festival. Rozumiesz połączenie tych dwóch wyrazów z tytułem "Pozwól mi wejść" czy mam ci to tłumaczyć jak krowie na rowie? Wersji amerykańskiej nie widziałem, ale ponoć jest dosyć wierna oryginałowi, ale jak sam stwierdziłeś, nawet amerykańska wersja nie ma nic z horrorem wspólnego.

"Jeśli Ty drogi użytkowniku myślisz że jak człowiek się nie boi akcji wynikającej z filmu to widz nie zrozumiał owego filmu to jesteś w błędzie albo najwyraźniej oceniaz sam siebie ."

Niedawno napisałeś do użytkownika N3rgal, że jeśli nie straszą go horrory, to znaczy, że ich nie rozumie. To moje zdanie jest analogiczne do twojego, z tą różnicą, iż wg ciebie zrozumienie horroru to odczuwanie strachu. Co jest oczywiście niedorzeczne. Ty nie zrozumiałeś "Pozwól mi wejść", bo jak sam napisałeś "Pozwól mi wejść" to "mała "lady zło sorry ale musze" przemienia się na oczach przyjaciela w skaczącą małpe po drzewach". Co jest jeszcze bardziej niedorzeczne. Tu masz koronny dowód na to, że w ogóle filmu nie zrozumiałeś:

"...dzieczyna zabija by przeżyć , a chłopak tego nei może pojąć i nakładnia ją by tego nie robiła..."

Jest dokładnie na odwrót. Chłopak bardzo szybko zaczął to pojmować, nawet pomógł w jednym morderstwie, ale tobie ten mały detal wpadł jednym okiem a wyszedł chyba w miejscu gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę.

Zanim zaczniesz mianować się koneserem jakiegokolwiek gatunku, najpierw naucz się go dobrze definiować i rozpoznawać, bo jak na razie potrafisz jedynie ocenić czy flaki latają realistycznie.

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

hm jakby Ci to w skrócie napisać , bo widze ze sobie urządziłeś pole bitwy z tego forum usiłując udowodnić ,postawić po swojej stronie coś czego nigdy nie osiągniesz : mianowicie swojej racji . Tyle ilu jest ludzi na tym świecie tyle będzie opini . Ja drogi przyjacielu uważam że nie jest to film miana gatunku horroru , lecz melodramatu i tyle .

"To czy reżyser się postarał czy nie, nie ma w tej dyskusji znaczenia"

Mylisz się . Ma wielkie znaczenie czy reżyser się stara czy też nie .

"a czy dobrze został zrobiony to już inna para kaloszy, o której i tak pojęcia wielkiego nie masz."

Nie Tobie to oceniać . Zresztą Ty też nie masz zbyt dużego ojęcia o tym .

"Teraz się zgadzasz, że film nie jest pozbawiony wątków nadnaturalnych, wcześniej pisałeś, że film jest takich wątków pozbawiony. Albo nie wiesz w ogóle co oznacza termin "nadnaturalny", albo masz rozdwojenie jaźni."

Opinię o rozdwojeniu jaźni , pozostawmy mojemu lekarzowi rodzinnemu , a nie jakiemuś "specjaliście" z forum , którym na pewno Ty nei jesteś . Nie zrozumiałes mojej wypowiedzi koleżko , bądź napisałem ją zbyt trudnym językiem dla ciebie , a więc : Efekty ( łapiesz ? ) obcieli i gówno wyszło z tego - załapałeś czy jeszcze prosciej ? ( jak dla mnie "rzeczy" nadnaturalne w tej kiepskiej imitacji horroru wystepują rzadko )

ps. wiem co oznacza termin nadnaturalny , lecz Tobie nie będę tego tłumaczył , sprawdź sobię sam , google nie gryzie :D . Moge Ci nawet troszkę pomóc -> www.google.com .

"Zupełna nieprawda. Problem polega na tym, że to ty dostrzegasz tu jedynie "lady zło sorry ale muszę". Ludzie, którym się ten film podoba i którzy przyznali mu kilka nagród dostrzegli znacznie więcej niż efekty i skaczącą dziewczynę. Do linku, który podałeś nawet nie zajrzałem, bo nie temat i szkoda czasu.

"ogólnie to napisłałem co innego w poście wyżej wiec takie to Twoje zdanie ni z dupy ni z pietruchy wiec uznam że go nie ma ;)"

W ogólnym sensie napisałeś dokładnie to samo. Cytuję:
"widź oglądając go ma miec niechęc oglądania go tudzież brnięcia w niego dalej z ciekawości . "
Więc nie piernicz, że napisałeś coś innego."

Do tego się nawet nie odniosę , bo smiech ;)

"Jeszcze nie napisałeś dlaczego ten film nie jest gatunkowo horrorem"

To wynika z mojej wypowiedzi , 500 raz nie będe pisał tego samego .

"Film jest horrorem ponieważ pod taką etykietką go wydano i dlatego, że to właśnie ten film otrzymał nagrodę Saturna za najlepszy film zagraniczny, którą przyznaję się min. horrorom"

hm rozumiem , czyli dla ciebie jak film będzie nakręcony w kontekscie horroru a jakaś para będzie się pieprzyć przez cały film to to dalej jest horror dla ciebie ? Chciałem Ci tylko powiedzieć , że coś co zawiera tylko elemnty gatunku czy czegokolwiek innego nie zalicza go do tego gatunku .

"bo jak sam napisałeś "Pozwól mi wejść" to "mała "lady zło sorry ale musze""

Nie . Nie porównałem tutułu filmowego do Abby . Podejrzewam że nie masz pojęcia co to jest porównanie ,ale tego też nie bedę Ci wyjasniał -> www.google.com

"Zanim zaczniesz mianować się koneserem jakiegokolwiek gatunku"

Tak uważam że jestem zaj%#$^y i się odnajduje w tym gatunku .

" bo jak na razie potrafisz jedynie ocenić czy flaki latają realistycznie"

W dupie byłeś i gówno widziałeś .

Reasumując , dla mnie jest to melodramat i tyle . Twoje poglądy dotyczące czy jest to horror dobry czy nie , czy ja mam pojęcie czy kto kolwiek inny mnie gówno obchodzą , uważaj sobie jak chcesz . Tak jak kilka postów wyżej uważam że film ( jak dla mnie ) jest tragiczny jeśli chcesz brać pod uwagę ze jest to horror . Na melodramat może się nada ale na pewno nie na horror .

Jesli juz to wszystko to http://www.vontrompka.com/blog/wp-content/uploads/2007/10/fajnie.gif a teraz się wyloguj .

ps. to że nie sprawdizłeś linku ktory podałem , tylko świadczy o tym że nei masz do mnie szacunku ,a z takimi ludźmi nie lubuję konwersować .

Pozdrawiam .

ocenił(a) film na 9
hate_91

Niczego sobie tutaj nie urządzam ani nie muszę niczego osiągać, ani udowadniać, bo racja jest oczywista. Ten film to horror. Ty sobie możesz uważać wiele rzeczy, nawet to, że ten film to komedia science fiction, ale na szczęście opinia jednego dziecięcia nie zmienia rzeczywistości i na szczęście mało mnie ona obchodzi. Powinieneś się cieszyć, że obchodzi mnie w takim stopniu, że mam na tyle cierpliwości i opanowania, że w ogóle tłumaczę tobie takie oczywiste sprawy. Opinia, drogo kolego, to coś co może stać w zupełnej sprzeczności z rzeczywistością, co akurat ma miejsce w twoim przypadku.

"Mylisz się . Ma wielkie znaczenie czy reżyser się stara czy też nie ."

Nie ma znaczenia dla rozstrzygnięcia czy "Pozwól mi wejść" jest horrorem. To ma znaczenie tylko dla rozstrzygnięcia czy "Pozwól mi wejść" jest dobrym czy słabym horrorem. O przynależności gatunkowej omawianego filmu świadczy konwencja w jakiej został zrealizowany, która zawiera wątki nadprzyrodzone typowe właściwie tylko dla horrorów. Czyli wampiry i to w świecie rzeczywistym, a nie fantazyjnym, a to jeden z kolejnych warunków, które musi spełnić film aby być horrorem. W "Pozwól mi wejść" wprowadzono zjawiska, które kwestionują prawa świata rzeczywistego, na wzór którego przedstawiono miejsce akcji. Kwestionują je w sposób typowy dla horrorów: pojawia się wampir i zabija ludzi, leje się krew. Film nakręcono raczej w tonie poważnym, więc etykietka komedii, pastiszu czy czegokolwiek w tym stylu, automatycznie odpada. Czyli to horror, a to, że jakiemuś amatorowi nie przypadł do gustu, bo nie ma flaków ani niespodzianek wyskakujących zza winkla, nie ma żadnego znaczenia.

Następnych twoich akapitów nie będę komentował, bo po pierwsze są nie temat i nic nie mówią o przynależności "Pozwól mi wejść" do gatunku horror, a po drugie, są kompletnie bez sensu, niejasne, nieuporządkowane i są przejawem odporności na przedstawione wcześniej przeze mnie argumenty. Mało cię obchodzi fakt, że amerykańska wersja brała udział w wydarzeniu o nazwie Horror Festival, czyli festiwalu na którym wyświetlano HORRORY a nie melodramaty, bo ty oczywiście wiesz lepiej, więc o czym my możemy rozmawiać? Nadal nie mogę doprosić się Ciebie abyś podał jakieś sensowne argumenty na to, że ten film to nie horror. Cytujesz tylko te fragmenty mojej wypowiedzi, które dotyczą twojej osoby, a nie potrafisz w jednym krótkim zdaniu napisać dlaczego "Pozwól mi wejść" nie jest horrorem. Nie podawaj kolejnych linków, bo i tak do nich zajrzę. Zajrzę tylko do tych linków, które w sposób racjonalny udowodnią, że ten film to nie horror. I nie jest to oznaką mojego braku szacunku do Ciebie, tylko oznaką mojego szacunku do samego siebie - szkoda mojego cennego czasu na zaglądanie do nic nie wnoszących do dyskusji linków:) Skoro tak lubisz google.com to polecam poniższe linki, które przynajmniej pokazują, że "Pozwól mi wejść" to horror:

W tym wystarczy, że spojrzysz na napis "horror":
http://www.filmweb.pl/film/Pozwól+mi+wejść-2008-464544

W tym linku meritum od razu rzuca się w oczy:
http://www.arenahorror.pl/ARENA_HORROR/filmy/filmy_pozwol_mi_wejsc.HTML

Tutaj coś bardziej encyklopedycznego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pozwól_mi_wejść_(film_2008)

A tutaj coś o horrorfestival:
http://www.horrorfestiwal.pl/?p=104

Jakieś pytania?

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

Wiesz , powiem a raczej napisze Ci tylko tyle że nie chce mi się z Tobą dyskutować , ponieważ nudzi mnie ta rozmowa . Napiszę tylko parę podsumowujacych zdań kończącą Twoje bezsensowne argumenty .

"Nie ma znaczenia dla rozstrzygnięcia czy "Pozwól mi wejść" jest horrorem"

Gówno prawda , .

" I nie jest to oznaką mojego braku szacunku do Ciebie, tylko oznaką mojego szacunku do samego siebie"

Tak tak pogadaj sobie , gdybyś miał odrobine godności w sob ie to bys spojrzał , ale sczerze to mam to w dupie czy widziałes czy nie .

"Niczego sobie tutaj nie urządzam ani nie muszę niczego osiągać, ani udowadniać, bo racja jest oczywista."

Czyja racja , bo twoja na pewno nie , ;)

"ale na szczęście opinia jednego dziecięcia nie zmienia rzeczywistości i na szczęście mało mnie ona obchodzi."

wypraszam sobie dziecięcie ;) , co do dalszej części zdania to samo .

Podsumowywując jak już mówiłem gówno mnie obchodzą twoje poglądy i dla mnie to i tak nie będzie horror nawet słaby , nie widzę daleszego sensu wymiany konwersacji między nami .Podejrzewam że nigdy ta sprawa nie dojdzie do końca , wiec mam na to wy%$^%$e .

Pozdrawiam .

ocenił(a) film na 9
hate_91

To oczywiste, że nie chce Ci się dalej dyskutować. Złożył się na to właściwie jeden czynnik: brak argumentów. Twoim najcięższym wytoczonym działem to, cytuję: "gówno prawda". Czemu mnie to nie dziwi? :)

"Tak tak pogadaj sobie , gdybyś miał odrobine godności w sob ie to bys spojrzał , ale sczerze to mam to w dupie czy widziałes czy nie"

Hehe, czyli link o gościu obsługującym prosty program graficzny oraz jakiś obrazek z prezesem K. (tak, tak, tym razem spojrzałem, aby upewnić się czy faktycznie coś straciłem i czy w ogóle jest to godne by poświęcić temu kilka sekund, niestety nie było) to kolejne z twoich ciężkich dział. Można by rzec, że prawdziwe kolubryny wytoczyłeś na pole walki ;) To było jak uderzenie młotem kowalskim. W sumie mógłbym w ciemno wpisać w google jakiekolwiek słowo ze słownika, wejść na zupełnie losową stronę i miałbym ciekawsze linki od tych Twoich sucharów od siedmiu boleści. Może i nawet w wyniku niesamowitego zbiegu okoliczności byłyby one na temat. Po takim młocie kowalskim już byś się nie podniósł ;)

"wypraszam sobie dziecięcie ;)"

Ależ nie wypraszaj sobie. Każdy był kiedyś dziecięcy i każdy kiedyś dorósł, albo dopiero dorośnie. Jest szansa, że nawet i Ty.

"Podsumowywując jak już mówiłem gówno mnie obchodzą twoje poglądy"

Ciebie właściwie wszystko gówno obchodzi. Gówno cię obchodzi to, że te poglądy nie są moje, bo nie ja układałem definicje horrorów i nie ja wpływałem na rozwój gatunku. Gówno cię obchodzą te linki, które podałem i które przynajmniej są na temat. Gówno cię obchodzi to, że "Pozwól mi wejść" brało udział w HorrorFestival. Gówno cię obchodzi to, że wychodzisz na kolejnego tłuczka, któremu przystawia się do nosa dowody, a ten dalej gapi się jak wół na malowane wrota i twierdzi, że gówno go obchodzi to, że ten film to faktycznie horror. Co właściwie znaczy: gówno mnie obchodzi to, że nie mam racji.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
_Pablos_

Muszę wyrazić mój podziw i szacunek dla twojej cierpliwości, uporu i kultury z jaką próbujesz wytłumaczyć niektórym rzecz z pozoru tak prostą a jednak, jak można się przekonać na forach wielu filmów niezrozumiałą a mianowicie że " horror nie musi straszyć " gratuluje ;)

_Pablos_

Wiecie co wam powiem, każdy z was ma troche racji (_Pablos_ - uważa że too horror a Hate_91 - uważa że to melodramat) co udowadniam w linku:

http://www.filmweb.pl/film/Pozwól+mi+wejść-2008-464544

Teraz jak wszystko jasne, dajcie sobie w końcu siana, bo to sie zaczyna robić nudne ;/

ocenił(a) film na 9
malamyszka1991

Nie, nie każdy. To mieszanka gatunków. Ja nie przeczę, że ten film to melodramat, bo to TAKŻE melodramat, natomiast negowanie przynależności omawianego filmu do gatunku horror jest całkowicie błędne. Zresztą tak samo błędne byłoby negowanie tego, że ten film to melodramat. Film posiada cechy charakterystyczne dla obu gatunków i jest ich przedstawicielem, choć imho o wiele bardziej reprezentatywne są tu cechy horroru niż melodramatu.

_Pablos_

Ok, licze sie z twoją opinią. Ja natomiast w/w film uwazam je jest w 70% melodramatem z cechami horroru...

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

ty widze dalej swoje .... ty i te twoje "reprezentatywne" cechy horroru ...

ocenił(a) film na 9
hate_91

Ten wpis to próba sensownej odpowiedzi na mojego posta, czy tak tylko bez sensu przypominasz o sobie?

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

haah wiedziałem że odpiszesz , ty jednak nie wiesz kiedy odpuścić ;] .

Tak masz racje uwielbiam przypominać o sobie siedze 24/h i śledze twoje posty a potem odpisuje xD twoje wypowiedzi mnie naprawdde rozweselają :D

ocenił(a) film na 9
hate_91

Nie wiedziałeś. Miałeś co najwyżej nadzieję, że nie odpiszę i nie przypomnę ci tego, że już od dawna nie masz nic sensownego do napisania, i że nie odpowiedziałeś mi na posta. Może zbierasz siły, cieszy mnie to ;)

_Pablos_

Czekaj, czekaj, ja także śledze wasze posty i mam wrażenie że jesteś niespełen rozumu ;/ daj se człowieku siana... Widze że sie nie poddasz nawet gdy brak twojej racji...

Powiedz mi na którego posta nie odpisał?? hę....?

ocenił(a) film na 9
malamyszka1991

To jakoś dziwnie śledzisz skoro w ogóle nie jesteś nie w temacie. Odpowiedzieć na posta, a odpowiedzieć sensownie, a nie krótkim stwierdzeniem "gówno prawda" to zasadnicza różnica. Na posta sprzed dziewięciu dni, w którym przytoczyłem mu konkretne informacje nie dostałem sensownej odpowiedzi na temat a jedynie stwierdzenia "gówno prawda", "nie chce mi się z tobą gadać" itp. Takie zachowanie ma swoją nazwę: ignorancja. Ostatnie trzy wypowiedzi hate_91 to jakieś szczeniackie osobiste zagrywki. Nadal nie wiem co ów użytkownik ma do powiedzenia na temat obecności omawianego filmu na festiwalach hoorroru, co ma do powiedzenia na temat przytoczonych przeze mnie linków, co ma do powiedzenia na temat wszelkich informacji w sieci, które jasno wskazują na to, że ten film to horror. O definicję to się już nawet nie spieram, bo hate_91 zwyczajnie jej nie rozumie. Należy przypuszczać, że skończyły mu się sensowne argumenty i faktycznie nie ma w tym temacie już nic do powiedzenia.

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

gościu nie bd ci pisał rozprawki na temat tego że ty nei rozumiesz dlaczego inny człowiek nie mysli tak jak ty w tej sprawie , juz powiedziałem Tobie wszystko co miałem do powiedzenia .

Nie wiem czy tak naprawde trudno ci się pogodzić z tym że nei kazdy myśli tak jak ty ?

ocenił(a) film na 9
hate_91

Moje myślenie nie ma tu nic do rzeczy. Najważniejsze są fakty, z którymi można być zapoznanym albo nie. Ty z faktami nie jesteś zapoznany, a gdy się tobie fakty przedstawia, udajesz że ich nie ma, bo przecież masz swoje własne zdanie. Ono dla ciebie jest ważniejsze od faktów. Owszem, masz swoje zdanie, tylko że jesteś w błędzie. Każdy ma prawo do swojego zdania. Każdy na ten przykład ma prawo do tego aby twierdzić, że "Pozwól mi wejść" to klasyczny film płaszcza i szpady albo western. Ma prawo? Ma. Każdy ma również prawo do tego, aby taką opinię uznać za idiotyczną.

_Pablos_

no właśnie hate ma swoje zdanie a ty widocznie chcesz siłą dopiąć swego ;/

ocenił(a) film na 9
malamyszka1991

Ja chcę na siłę czegoś dopiąć? To nie ja twierdzę, na przekór oczywistym faktom, że ten horror to nie horror ;)

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

Nie ,myśle że nie trafiłeś , nie mam Ci nic do powiedzenia już. Gościu co ty mi chcesz przypominać xD , to ty pieprzysz bezsensu i sie utwierdzasz w swoim przekonaniu jak by miał być koniec świata . Dla ścisłości odpisałem na wszystkie posty z odpowiedzią na twoje dalej nurtujące cię pytanie . A przed tobą a zwłaszcza przed tobą nie mam na co sił nabierać ;) .

hate_91

Ha ha ha :D

ocenił(a) film na 2
malamyszka1991

do _Pablos_ : twierdzenie jest dobre tylko ty nie umiesz tego pojąc .

ocenił(a) film na 9
hate_91

To udowodnij. Ustosunkuj się wreszcie do tego co pisałem wcześniej czymś więcej niż stwierdzeniami "gówno prawa" i "gówno mnie obchodzi".

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

Ku*** ile razy można pisać w kółko to samo xD mam wrażenie ze rozmawiam z 10 latkiem , nie mam zamiaru pisac tobie elaboratu na ten temat bo juz pisalem go wczesniej , a ty dalej swoje . Swojego zdania nie zmienie ten film nigdy nie bd dla mnie horrorem i to moje zdanie , moze sobie być na festiwalach filmowych itd mogą go podziwiac wielcy znawcy kina rezyserzy ale to nigdy nie bd horror dla mnie ten film to pomyłka . Koniec .

ocenił(a) film na 9
hate_91

Elaborat? Gdzie? Może napisałeś go odręcznie i leży sobie na biurku ;)Dla ciebie może być nawet westernem i jeśli chciałbyś to udowodnić pisząc "dla mnie to western a reszta mnie gówno obchodzi" (to faktycznie w kółko powtarzałeś) to każdy odniósł by wrażenie, że rozmawia z 10 latkiem, powtarzającym w kółko "no bo tak". Taki elaborat na miarę 10 latka ;)
W pewnym sensie doszliśmy do konsensusu. Dla ciebie ten film nigdy nie będzie horrorem, no i zgoda. Reszta faktów cię nie obchodzi i film może sobie być horrorem w całym świecie kinematografii. W twoim świecie to tylko melodramat ;) Koniec

ocenił(a) film na 2
_Pablos_

jak masz się od tej wypowiedzi poczuć lepiej , to niech Ci bedzie :D . Jak to juz sobie przyswoiłeś , i tak mnie to gówno obchodzi .