Witam.
Film Pozwól mi wejść znajduje się na pierwszym miejscu mojej listy ulubionych filmów (to miejsce nie zajmuje jednak sam).
Pewien czas temu obejrzałem amerykański film z lat osiemdziesiątych zatytułowany "Fright Night" (Pl "postrach nocy").
Film bardzo mi się spodobał, ma wielkie szanse by razem z Låt den rätte komma in, wszystkimi filmami ze starej trylogii gwiezdnych wojen oraz pierwszymi 3 częściami Harrego Pottera zająć pierwsze miejsce w owej wspomnianej już liście.
Ale, przejdźmy do tematu, otóż oglądając owy film, Fright Night, zauważyłem pare podobieństw do LTRKI.
Np. czas akcji, lata 80, czy fakt że do sąsiedztwa wprowadza się wampir razem ze swoim "pomocnikiem" oraz od kiedy owy wampir mieszka w sąsiedztwie, zaczyna dochodzić do tajemniczych zniknięć i morderstw.
Jak myślicie, czy to możliwe że Lindqvstowi (autorze książki na podstawie powstał film) spodobał się Fright Night i zainspirował go do napisania książki?
Z tym pytaniem trzeba by się udać bezpośrednio do autora książki, a zarazem scenarzysty szwedzkiej ekranizacji Johna Ajvide Lindqvista, który jako dziecko wychowywał się we wczesnych latach 80-tych na tym samym sztokholmskim osiedlu, gdzie dzieje się akcja książki/ filmu. Niewykluczone, że autor widział wspomniany przez Ciebie " Fright Night", jednak sam motyw przyjazdu wampira oraz jego pomocnika do sąsiedztwa jest dość często wykorzystywany zarówno w literaturze jak i kinematografii np: Dracula, Nosferatu, Miasteczko Salem itp.