PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464544}

Pozwól mi wejść

Låt den rätte komma in
2008
6,7 42 tys. ocen
6,7 10 1 41756
7,2 30 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

Książka

ocenił(a) film na 9

Film lepiej obejrzeć po wcześniejszym przeczytaniu książki, odczuwa się wtedy większe emocje podczas oglądania. A przyznam że książka "Wpuść mnie" jest moją ulubioną książką, dlatego film był dla mnie jak pyszny deser!

ocenił(a) film na 4
domilee

ja także przepadam za książką, dlatego też film mi się nie podobał. Żałuję, że skupiono się na bardziej horrorystycznych aspektach filmu. Żałuję, że nie rozbudowano bardziej wątku Lacke`a i Virginii przez to jak dla mnie film stał się bardzo płytki. Jak na horror jest to film beznadziejny, ale na dramat... całkiem nie najgorszy.

ocenił(a) film na 9
Agniecha

A mi się film podobał, ponieważ wyobrażałam sobie to wszystko bardzo podobnie - szczególnie mieszkanie Eli jest dokładnie takie jak sobie to wyobraziłam. Dla osoby nie czytającej tej książki film mógłby być niezrozumiały. Nie jest wytłumaczone kim właściwie jest Hakan. Jednak film i tak jest wg. mnie bardzo dobry. W porównaniu z amerykańską wersją jest arcydziełem, gdyż dziewczyna która zagrała tam Eli nie pasuje tam nic a nic! Oskar w sumie też nie, nie rozumiem jak mogli wybrać taką aktorkę do roli Eli - wg. mnie to już totalna porażka.

domilee

1. A skąd taki wniosek? a może lepiej obejrzeć film bez czytania? bez znania historii. a może nie... Nie jest możliwe rozstrzygnięcie tej kwestii. Na pewno brak znajomości historii pozwala na zwrócenie uwagi na techniczne aspekty filmu i lepsze ''wyczucie'' geniuszu reżysera.

2. Właśnie reżyseria, zdjęcia, dźwięki a szczególnie narracja są diamentem tego filmu. Sama historia choć interesująca jest prosta i niezaskakująca. Śmiem twierdzić nawet, że to dzięki tak prostej historii tej film jest tak dobry- bardzo jaskrawe staje się to JAK ta historia jest opowiedziana.