PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464544}

Pozwól mi wejść

Låt den rätte komma in
2008
6,7 42 tys. ocen
6,7 10 1 41510
7,3 29 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

"...Pozwól wejść temu, który wejść powinien Pozwól umrzeć dawnym marzeniom
Pozwól odejść tym, którzy odejść powinni
Nie oczekuj, że zrobią to
Co chciałbyś, żeby zrobili..." John Ajvide Lindqvist

Sztokholmskie przedmieścia , zimowa sceneria , domki, mała społeczność przeplata się z baśniowo / liryczną odyseją w oprawie muzycznej nostalgiczno-romantycznej. Film porusza problematykę współczesnej szkoły, samotność,przyjaźń,miłość dwunastolatków outsiderów.
Oskar szkolne popychadło, chłopak do bicia, niestawiający oporu i bierny daje kolegom wolna rękę, społeczeństwo też przygląda się temu i wyraża aprobatę, dla takiego traktowania. Oskar wygląda niesamowicie, blond włosy, wręcz białe, jest wrażliwy i inaczej patrzy na świat, akceptuje swoją sytuację, pochodzi z rozbitej rodziny, odczuwa miłość rodziców i akceptację bliskich.
Eli dojrzała - niedojrzała młodociana z wyglądu wampirzyca, podobnie jak Oskar odstaje od społeczeństwa, rówieśników, oboje znajdują nić porozumienia, odczuwają fascynację i zrozumienie własnej sytuacji w bólu egzystencji. Dziewczyna zaskakuje lekkim ubiorem w ziemie, wychodzeniem tylko w nocy, z czasem znajomość pogłębi się między nimi i tajemnica wyjdzie na jaw. Tych dwoje zabiera nas w niezwykłą podróż, która fantastycznie kontrastuje ze skandynawską zimą, szarością z kolorytem czerwieni, krwi, przemocy, brutalności, zbrodni...
Samotność , inność, metafizyczność wampirzycy czyni ten film bardzo interesującym, ciekawym i egzotycznym, choć o wampirach powstało już tyle obrazów, to ten inaczej opowiada o outsiderach.Bardzo dobra gra aktorska duetu : Lina Leandersson i Kåre Hedebrant.

"...- Proszę pani? - Tak? - Skąd wiadomo, że się kogoś kocha? (...) - To jest różnie, ale... jest chyba tak, że kiedy się wie,że... a przynajmniej,kiedy nam się wydaje, że jest ktoś, z kim chciałoby się zostać już na zawsze. - I nie można bez niego żyć. - Właśnie. Jeśli dwoje ludzi nie może bez siebie żyć... to jest to miłość..."
John Ajvide Lindqvis

ocenił(a) film na 9
nemezis1212

Film był naprawdę bardzo dobry. Niestety to co zrobili amerykanie w remake to jakaś kpina. Zepsuli prawie cały klimat, a w dodatku go ocenzurowali. Po prostu idioci.

W wersji oryginalnej jedyna niepotrzebna scena to ta udawana nagość.

ocenił(a) film na 9
pawel_nowakk

Wersji amerykańskiej nie widziałam, chętnie oglądnę dla porównania.

ocenił(a) film na 9
nemezis1212

Jest trochę zmian, ale chyba wszystkie na gorsze. Chociaż sama oceń.

ocenił(a) film na 10
nemezis1212

Miło wiedzieć, że nad Wisłą też są ludzie potrafiący docenić piękno tej wspaniałej książki...

ocenił(a) film na 9
Skandal

Ta książka ma tylko jedną wadę i to samo film szwedzki.
Co to za idiotyczny pomysł z tą płcią? Wszystko byłoby super, ale żeby wyskoczyć z taką głupotą?
Ładna dziewczyna, a psują jej wizerunek jakimś idiotycznym gadaniem, że była chłopcem (w szwedzkiej wersji nawet jakiegoś manekina pokazali przy scenie jak ją podglądał).
Takie bzdury należy obowiązkowo wycinać, żeby nie psuć filmu.

ocenił(a) film na 7
pawel_nowakk

A może Eli była shemale ? A zresztą co to za różnica czy była chłopcem czy dziewczyną mi to w niczym nie przeszkadzało i nie wpłynęło na ocenę tego filmu.

ocenił(a) film na 7
pawel_nowakk

Miłości nie przeszkadza płeć. To była próba dla Oskara.