PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464544}

Pozwól mi wejść

Låt den rätte komma in
2008
6,7 42 tys. ocen
6,7 10 1 41759
7,2 30 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

Jestem ciekawy, który z tych filmów bardziej Wam się podobał. Wiem, że choć poruszają podobną tematykę, to jednak znacznie się różnią. Pomimo wszystko chciałbym poznać Waszą opinię. Jak dla mnie:

Pozwól mi wejść - 8/10, bardzo dobry film, choć bez jakiś efektów, to i tak posiada znakomity klimat, a ponadto bardzo ciekawi i jest bardziej realistyczny.

Zmierzch - 7/10, film dobry - lepsze efekty niż w "Pozwól mi wejść" i miejscami ciekawsze rozwiązania w fabule, ale czasami po prostu przynudza.

PS Możliwe, że kolejne kontynuacje Zmierzchu mogą jeszcze przebić oba filmy;) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
bartek2303

To albo żart albo prowokacja. "Pozwól mi wejść" to można powiedzieć "AntyZmierzch", lepszy we WSZYSTKIM. Na Twilight skusiłem się po paru miesiącach i już wiem, że miażdżące recenzje w necie (pomijam opinie zadurzonych w tym wampirze nastolatek) były jak najbardziej zasłużone.
PmW - 9/10
Zmierzch - 3/10

ocenił(a) film na 8
polishchaser1

Do założenia tematu nakłoniła mnie zbliżona OCENA FILMU na FilmWebie (a to przecież do użytkowników tego portalu skierowany jest temat)... Pozdrawiam;D

ocenił(a) film na 8
bartek2303

Ech no to moze tak...
Jestem ogromną fanką sagi ,,Zmierzch",ale nie koniecznie jej ekranizacji.Obejrzałam ,,Zmierzch" 2 razy ,poprzedzajac seansy przeczytaniem wszystkich częsci i szczerze mówiac zawiodłam sie,film był ponizej moich oczekiwan,wiec mniej wiecej 6,5/10.

,,Pozwól mi wejsc" w sumie zupełnie cos innego,aczkolwiek na pierwszy rzut oka moze byc jakies podobienstwo np. jakies uczucie nie wiem,czy moge nazwac to-miłoscią,miedzy człowiekiem a wampirem.Ale ogólnie film bardzo mi sie spodobal 8/10.

ps.Nie mogę doczekac się Księzyca w Nowiu! xD

ocenił(a) film na 5
bartek2303

Zarówno "Zmierzch" jak i "Pozwól mi wejść" uważam za produkcje dosyć kiepskawe.

O "Zmierzchu" się wypowiadać nie chce. Został popsuty wizerunek wampirów... no i nie spodziewałam się, że film będzie gorszy od książki, a tu taki psikus. :) Stoker w grobie się przewraca.

"Pozwól mi wejść" mnie rozczarowało. "Wpuść mnie" jest naprawdę genialną książką. Twórcy źle postąpili wywalając wątek Hakana. Film wiele traci i zwyczajnie nudzi.

Czego by nie mówić, "Zmierzch" jest dużo gorszy.

bartek2303

Wszystko, tylko nie zmierzch! Jeszcze tego filmu nie oglądałam, ale już wiem, że jest lepszy xD

ocenił(a) film na 9
TheNaturat_2

Zmierzch 3/10
pozwol mi wejsc 9/10

Zmierzch to straszna kupa :P

ocenił(a) film na 9
rafusss

Zmierzch 2/10
pozwól mi wejść 9/10 + ULUBIONE

Bohun_2

"Pozwól mi wejść" 9/10 wspaniały film. uwielbiam Go. nawet się popłakałam
na końcu xD ulubione momenty ? wszystkie ;d

"Zmierzch" 5/10 przynudziło. najlepsze momenty to chyba jak James ugryzł
Bellę xD

ocenił(a) film na 9
Bohun_2

zgadzam sie w 100% :)

ocenił(a) film na 10
R4Zi3L

Czy KAŻDY film o wampirach musi być porównywany z tym kiczowatym romansidełkiem?! Jest bajeczką o wampirach, która ewentualnie może zainteresować dzieci prawdziwą fantastyką.
Przebrnęłam przez wszystkie części sagi i uważam, że wampiryzm został tam brutalnie odarty ze swoich najlepszych cech, które obserwujemy choćby u Anne Rice.
Pozwól mi wejść to przepiękna opowieść o miłości 2 samotnych istot, ale nie poruszy ona fanów Zmierzchu, bo jest zbyt dojrzała. Nie ma tu spektakularnej walki, obściskiwania się i przystojnego chłopaka, doktórego wzdycha cała żeńska część podstawówki.
Fani Zmierzchu - darujcie sobie ten film.

ocenił(a) film na 9
Ratta

to zalezy mysle od plci i wieku... ;)

ocenił(a) film na 6
R4Zi3L

Pozwól mi wejść 6/10 troche nie mój klimat ale w sumie ciekawy .
Co do zmierzchu to po obejrzeniu trailera wyrzóciłem monitor przez okno .
17' crt nie byłem mocno stratny.

ocenił(a) film na 6
bartek2303

Co do samego porównania tych dwóch filmów - to niby tematyka podobna ale ogólnie te dwa filmy są " z całkiem innej bajki";-) porównywać zatem nie będę - czego też nie robię w przypadku dwóch gatunków filmowych...Każdy ma swoje zalety i wady. "Pozwól mi wejść" trochę mnie jednak rozczarował . Przeczytałam bowiem najpierw książkę , która stworzyła zupełnie inny klimat( o wiele bardziej mroczny , trauma i wszechogarniająca beznadzieja). Film ( tak jak większość innych) nie poradził sobie z tym utworem. W związku z tym niestety tylko 5/10...Książkę natomiast gorąco polecam !!!

ocenił(a) film na 6
solange_2

Po przemyśleniu tematu jednak 6/10 ;-) A odbiegając od tematu to książka 10/10 ;-) pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
bartek2303

Zmierzch możesz porównywać co najwyżej do blood&chocolate lub paktu milczenia. Człowieku, prosze cię, nie załamuj mnie. To tak jakbyś porównywał domowe przedszkole z dziećmi z dworca Z.O.O. Zmierzch jest typowym romansidłem, pozwól mi wejść fimlem poruszającym problematyke patologii dziecięcej. Już byłbym bardziej wyrozumiały gdybyś porównywał ten film z Wywiadem z wampirem. A zanim będziesz porównywał filmy, przeczytaj książki, to mnie zrozumiesz.

ocenił(a) film na 8
bartek2303

pozwól mi wejść dobre
film zmierzch to chyba był jakiś żart. może jak ktoś widział sam film bez czytania książki to ok ale jak ktoś czytał książkę to wiadomo że było kilka ominiętych wątków albo zmienionych. Twilight raczej nie zachwyca..

Pozwól mi wejść 8/10
Zmierzch 4/10

p.s. może chociaż druga część sagi zmierzchu poniesie średnią tej serii.. ?

ocenił(a) film na 8
xdxd00

btw. to nie widzę tutaj jakiegoś powiązania tych filmów. tyle tylko że w PMW dziewczynka wampir a w Zmierz. edward wampir. dalej to inne historie są.

bartek2303

Ty serio chcesz porównać "Zmierzch" do "Pozwól mi wejść"?.. To jakieś nieporozumienie.

Przede wszystkim dzieło pani Meyer to totalny upadek literacki, wymiociny starego kota, a "Wpuść mnie" jest książką na bardzo dobrym poziomie, nie ma się zresztą co dziwić, bo szwedzi piszą dobrze.
Po drugie, poziom aktorstwa Pattinsona w "Zmierzchu" malał z każdą minutą tego miernego filmu wprost proporcjonalnie do mojej cierpliwości będąc w kinie.. Nie zawsze ładna buźka wystarcza.
No i na koniec sama fabuła i bohaterowie: fabuła w "Zmierzhu" - jaka fabuła? Bohaterowie? Jacy bohaterowie..? Bella i jej głębokie wywody są równie głębokie jak kałuże na chodnikach.. Żal i tyle. "Wpuść mnie" ma sensownie zapisany motyw i wszystko ma jakis tam sens podczas gdy w w tej drugie książce lub filmie bohaterowie wypowiadają do siebie setki pustych, bzdurnych słów. Czytając "Księżyc w nowiu" miałam nadzieję, że Felix (chyba tak się nazywał) wkońcu zamorduje tą durną dziewczynę.. albo chociaż Edwarda.

Wiem, że za chwilę rzucą się na mnie fanatycy Jedynego Słusznego Dzieła, wyznawcy Boskiego Ciała Edwardowego, ale mam to gdzieś. Dla mnie "Zmierzch" to dno i metr mułu - zarówno książka jak i film. "Wpuść mnie" jest o cztery nieba lepsze. Dlatego uważam, że powiastek dla dzieciaczków o przedziale wiekowym 0-15 nie powinno się stawiać razem z powieściami dla dorosłych.

Amen

Nouvelle

nie żebym była jakąś fanką "zmierzchu", ale chcę się odnieść do twojego posta i wcale nie zamierzam cię krytykować

"Przede wszystkim dzieło pani Meyer to totalny upadek literacki, wymiociny starego kota, a "Wpuść mnie" jest książką na bardzo dobrym poziomie, nie ma się zresztą co dziwić, bo szwedzi piszą dobrze."

zgadzam się w zupełności, ale porównujmy raczej filmy a nie książki

"Po drugie, poziom aktorstwa Pattinsona w "Zmierzchu" malał z każdą minutą tego miernego filmu wprost proporcjonalnie do mojej cierpliwości będąc w kinie.. Nie zawsze ładna buźka wystarcza."

ładna???!! jak dla mnie słowa "ładny" i "pattinson" nigdy nie powinny odnosić się do tej samej osoby

no i te teksty na temat "zm." już gdzieś czytałam, może na nonsensopedii

to tyle w temacie i pozdr. :)

mona15526

Czytałaś podobne texty na nonsensopedii? To się lepiej tym nie chwal przy ludziach. Nie trzeba wszystkiego opisywać z grobową powagą, do takich "perełek" jak Zmierzch przyda się dużo humoru i cierpliwości. A co do słów "ładny" i "Pattinson" - to moja opinia czy zestawię te słowa razem czy nie. Osobiście uważam, że Robert jest bardzo przystojnym, ale gównianym aktorem.

ocenił(a) film na 10
bartek2303

Czy ja dobrze widzę?Zmierzch-chory wytwór dla zakompleksionych nastolatek marzących o księciu z bajki porównany do Pozwól mi wejść?Nie,to musi być jakaś pomyłka

ocenił(a) film na 8
antonins

Powtórzę jeszcze raz to, co napisałem wcześniej:

"Do założenia tematu nakłoniła mnie zbliżona OCENA FILMU na FilmWebie (a to przecież do użytkowników tego portalu skierowany jest temat)..."

Widzę, że nikt nie pobiera "Zmierzchu" tutaj, jednak gdybym napisał to samo na forum ów "chorego wytworu dla zakompleksionych nastolatek", to sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej (jeśli ktoś z fanów "Zmierzchu" w ogóle oglądał "Pozwól mi wejść");] Pozdrawiam

bartek2303

W internecie często pojawiają się podobne oceny "Zmierzchu" - "film do bani, ale książka świetna" no i tu się też nie zgodzę, fakt, film był nie do obejrzenia, ale książka równie tragiczna, fabuła nudna, ciągnący się romans, nie dotrwałam do końca - może i się film różni ale jest takim samym dnem jak książka, która dodatkowo, jest napisana w wyjątkowo beznadziejny sposób.

No, a co do tematu, bez porównywalnie "Pozwól mi wejść".

ocenił(a) film na 8
bartek2303

"Pozwól mi wejść":
Ona- wyalienowana z musu. On - wyalienowany z przyczyn od niego niezaleznych. 12 lat to ciężki wiek, jak się okazuje...

Doskonałe studium dziecięcej psychiki u początku dojrzewania. Jak dla mnie kino psychologiczne, traktujace o problemach natury egzystencjalnej i walce z utartymi schematami dotyczącymi wampiryzmu.

"Zmierzch"- KOMERCYJNY SZAJS.

W przedmowie do "Kino mówi" na ale kino Machulski wypowiedział się o "Kołysance", "Pozwól mi wejśc" i "Zmierzchu". Parafrazując jego wypowiedź dochodzi się do wniosku, że dobrze się stało, iż wampiry ewoluowały na istoty, którym bliżej do ludzi niz krwiożerczych monstrum. I niestety jest popyt na nastolatków wszelkiej postaci. Dlatego głównie "Zmierzch" kierowany jest w ich stronę. Jest prosty w odbiorze, ma trywialny wręcz scenariusz, widz ani trochę się nie wysila intelektualnie, oglądając go. Co innego "Pozwól..." ;>