Zacznę od tego, że film bardzo mi się podobał. Atmosfera jaka tworzy, bardzo dobra gra młodych aktorów i muzyka.... ale przede wszystkim jakaś odskocznia od otaczającej komerchy..... Moja ocena to 9/10.
??????? Mam pytanie do bardziej dociekliwych odnoszące się do ostatniej sceny filmu... Kiedy Oskar siedzi w pociągu ze skrzyni stojącej obok niego dobiega pukanie.... Eli przesyła mu wiadomość w alfabecie Morse'a, a Oskar jej odpowiada w ten sam sposób. Czy ktoś wie jaką wiadomość / informacje (itp.) przesyłają sobie bohaterowie filmu??? Czy ktoś zna alfabet Morse'a i będzie wstanie odpowiedzieć na to pytanie??? Kwestią jest też język... bo chyba to będzie po szwedzku... Sądzę, że to co tam jest na końcu może być dosyć znaczące jeśli chodzi o kwestię dalszych losów bohaterów i ich relacji....????????????
Dobre pytanie, trzeba pogrzebać. Mam nadzieje, że to nie jest "Widzu pierdol się " ;]
znalezione na imdb:
In the film's final scene, Oskar and Eli use Morse code to communicate. They are tapping out the letters P-U-S-S, which is Swedish for "small kiss".