PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464544}

Pozwól mi wejść

Låt den rätte komma in
2008
6,7 42 tys. ocen
6,7 10 1 41759
7,2 30 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

Fanom amerykańskich horrorów o wampirach (typu Blade, Underworld), niecierpliwym oraz tym, co lubią genialną grę aktorów - NIE POLECAM!

Film nie jest straszny, dla mnie wręcz nudny. Nieporozumieniem jest nadanie mu łatki "horror", mimo że jest motyw wampira. Moim zdaniem przerazić może tylko ludzi bojących się widoku krwi, a spodobać się tym, którzy wolą filmy "z głębszym przesłaniem".

Spodziewałam się czego zupełnie innego, więc ode mnie 2/10.

Sissi696

Hmm... ja tam Blade'a, czy Underworld'a lubię, tak jak i dobrą grę aktorów, a owy film podobał mi się i to bardzo. Może też dlatego iż nie spodziewałam się po tym filmie niczego rewelacyjnego...

ocenił(a) film na 8
nocta

Pewnie masz na myśli, że nie spodziewałaś się "niczego rewelacyjnie rozrywkowego" (w kontekście akcji i podnoszenia emocji)

Mnie się ten film bardzo podobał. Piękne, estetyczne (wręcz sterylne) kadry, spokojne tempo i generalne skupienie na charakterach zamiast na akcji czynią ten film idealnym dla ludzi znudzonych hollywoodzkim schematem. Ot, kino europejskie pierwszej próby i na pewno nie horror, raczej dramat psychologiczny bo zabójstwa są tu tylko tłem dla rodzącej się więzi.

Historia wampira eksploatowana była w kinie już wielokrotnie i nie obce są kinu próby wzbudzania współczucia dla tych stworzeń, tu jednak to wszystko przebiega bardziej "pomiędzy wierszami". Moim zdaniem, jedyny słaby punkt to dialog w którym dziewczynka prosi chłopca by spróbował wczuć się w jej położenie. To było niepotrzebna werbalizacja tej zachęty do zrozumienia "innego" jaką może być ten film. Przez większą część filmu widz zadaje zastanawia się czy "pozwolił by wejść" tej uroczej lecz śmiertelnie niebezpiecznej wampirzycy czy nie. Trudne pytanie.