Próba terroru

Experiment in Terror
1962
7,1 310  ocen
7,1 10 1 310
8,7 3 krytyków
Próba terroru
powrót do forum filmu Próba terroru

Kobieta wjeżdża samochodem do garażu, drzwi zamykają się za nią. Coś słyszy. Rozgląda się, nagle zza niej wyskakuje złodziej, i trzymając ją w mocnym uścisku, pilnując by nie krzyczała, wyjaśnia jej swój plan – ona ukradnie dla niego 100 tysięcy dolarów z banku, a on nie zabije jej ani jej siostry, oraz odda jej 20%. Ważne: napastnik ani przez moment nie wychodzi z cienia. Widz nie widzi go, tak samo napadnięta kobieta. I bardzo długo nie zobaczy (może w ogóle?).

To mógł być powalający thriller – pierwsze sceny powalały klimatem, miażdżąc pod tym względem takie choćby „Zabójstwo” Kubricka. Jednak dalej nie jest już dobrze – choćby scena w garażu, jest przeprowadzona jednym statycznym ujęciem, a takich warunków nie wytrzymali aktorzy, którzy po jakimś czasie przestępowali z nogi na nogę itp., by nie zdrętwieć (scena była długa). Zabrakło dynamicznego montażu, który by ukrył te niedoróbki.

Potem historia dzieli się teoretycznie na 2-3 wątki, z czego tylko jeden jest kontynuowany przez cały czas a reszta jest ruszana raz na godzinę. W efekcie robi się monotonnie, mało ciekawie i nie czeka się na koniec.

No i rewelacyjna muzyka – zgadnijcie, czyja... Czołówka i ten link poniżej równa się hipnoza.
http://www.youtube.com/watch?v=6UJ0SSHlarc

6/10.

ocenił(a) film na 7
_Garret_Reza_

Zgodzę się, że film mógłby lepszy, jednak mimo to bawiłem się dobrze i mnie nie nużył. Zapomniałem w swoim poście napisać o muzyce, która faktycznie była bardzo dobra (czołówka rewelacyjna, zgadzam się).

Jeśli chodzi o mój dobór repertuaru to zakupiłem sobie półroczny bilet do Filmoteki, więc wybór filmów zależy teraz głównie od wolnego czasu.

ocenił(a) film na 6
kangur_msc_CM

Też mam taki karnet. Wygodna rzecz, no i jakąś stówę na tym zaoszczędziłem...

ocenił(a) film na 5
_Garret_Reza_

Film za długi o dobre 30 minut. W drugiej połowie zaczyna się to wszystko rozłazić. W pewnym momencie nie interesowało mnie już jak się skończy ta historia, myślami byłem już przy kolejnym filmie, który czekał w kolejce :)