PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506212}

Prawdziwe męstwo

True Grit
2010
7,2 78 tys. ocen
7,2 10 1 78037
7,4 63 krytyków
Prawdziwe męstwo
powrót do forum filmu Prawdziwe męstwo

Jako wielbiciel westernów daję temu filmowi mocne 6. Fabuła nawet ciekawa ale miejscami mocno zwalnia i przynudza. Postaci Roostera oraz La Boeufa są po prostu byle jakie. Najfajniejszą osobowość ma chyba z nich dziewczynka.
Do tej pory obejrzałem 6 filmów braci Coen z czego tylko jeden mi się bardzo podobał. Reszta mnie nudziła i irytowała. Na uznanie do tej pory zasługuje tylko według mnie Fargo.
Ladykillers - film głupawy, nieśmieszny, nudny.
Okrucieństwo nie do przyjęcia - w sam raz dla gustu przeciętnej kury domowej
Tajne przez poufne - nieciekawy.
Big Lebowski - ten film to już chyba swoisty fenomen Coenów. Bezsensowna i absurdalna fabuła. Nieciekawi bohaterowie. Śmiesznych scen jak na lekarstwo.
Prawdziwe męstwo - tylko fajny.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

No z Coenami jest dziwnie, ja jeszcze nie wiem, czy ich lubię, muszę więcej czasu spędzić z ich twórczością, ale intrygują mnie. Akurat "Prawdziwe męstwo" mi się podobało, ale ja raczej nie lubię westernów, więc może przyciągnął moją uwagę odmienny styl, wykraczający poza ramy gatunku.

Lisowczyk

W takim razie polecam "Upadek", a także "To nie jest kraj dla starych ludzi".

ocenił(a) film na 6
Kulfonidas

Obejrzałem :) Miodzio :)

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

Zdaję sobie spawę, że komedie Coehnów są dość specyficzne... i może nie każdy lubi część ich filmów przez to, że wiele z ich magii to dialog z kinową tradycją. Ale zanim się ich skreśli (i w duchu tego, że doceniłeś Fargo) to stanąłbym murem za tym żebyś dał szansę Miller's Crossing i Blood Simple. Ja braci najbardziej doceniam gdy bawią się z noir i tych tworów będę bronił (choć te ich idealistyczne historie też sobie cenię).