6,1 62 tys. ocen
6,1 10 1 61654
5,0 24 krytyków
Predators
powrót do forum filmu Predators

Pamietam jak po niezłej "jazzowej" imprezie jakiś rok temu, usiadłem wieczorem i na onecie wpadła mi w oko zapowiedź tego filmu. "Nimród wyreżyseruje nowy film z cyklu Predator. Grupa ludzi zostanie porwana na planetę predatorów, gdzie będą musieli stawić czoła nie tylko predatorom ale również ich pupilom - predatorom psom i predatorom sokołom :) Jednak najgroźniejszym wyzwaniem będzie Czarny Superpredator". Śmialiśmy się z tej recenzji okragłe 30 minut i tyle samo następnego dnia. Do dzisiaj recytuję ją z pamięci.
Tak sobie myślę jak świat się zmienia. Jak byłem szczylem jeden predator załatwił oddział commando i gdyby nie Arnie nie poznalibyśmy tej historii wierząc w chuppacabra. "Świat poszedł do przodu, niby serca potomków pompują tę samą krew oddziału który na własnym terenie dał się złapać w siatkę". Jednak Adrian Brody leci do piekła i robi tam zadymę.
Muszę namówić małżonkę na wieczór w kinie z predatorami (również uważam że należy tłumaczyć takie tytuły) bo to chyba pozycja ważna dl kinematografii a na pewno popkultury.

ocenił(a) film na 5
sektor0

Tylko nie wspomniałeś, że Predy w tym filmie to początkujące miernoty, ten z P1 to wyszkolony łowca, który komandosów połyka na śniadanie.

Vampire19

Predator powinien pozostać predatorem. Najbardziej charakterystyczną cechą predziów była ich doskonałość w sztuce polowania, tajemniczość, niemal boskość. Mi osobiście to pokazywanie predatorów jako adeptów kompletnie nie podchodzi. Predator, parafrazując słowa williama wallacea, powinien powalać 5 marines jednym pierdnięciem.

ocenił(a) film na 10
anyerpenno

ale oni tu właśnie chcieli pokazać, że predatorzy nie są doskonali od urodzenia, tez się uczą

Vampire19

Nie wspomniałem bo nie widziałem jeszcze filmu :) Natomiast chodzi mi o pewna konwencję. Z ostatnich notabene kiepskich historyjek o Predatorach wiemy, że chłopaki specjalizowali się w polwaniu na Obcych. Z całym szacunkiem ale jeśli Terminatory kosmosu są ich zwierzyną łowną to sam instynkt zabójcy wystarczyłby na słabych Ziemian. Ale świat się zmienia. Teraz jest moda na dokopanie i zdjęcie z piedestału superbohaterów: Bond dostaje w dupę, na Batmana polują a Watchmani piją na umór . Dlatego pewnie masz rację i ten film się doskonale wpisuje w oczekiwania widza. Tylko szkoda mi lat 90-tych :)

ocenił(a) film na 10
sektor0

Popieram sektor0