6,1 62 tys. ocen
6,1 10 1 61676
5,0 24 krytyków
Predators
powrót do forum filmu Predators

hmm odwołania do pierwszej części...po mojemu to po prostu powielanie pomysłów - jak np. broń Nikolaia poprzez pułapki w ktore wpakowała sie grupa na początku filmu jak i postać tego z Yakuzy a raczej jego finałowa scena (nawet muzyka identyczna z jedynką kiedy w podobny sposób z Predatorem chciał na maczetę zmierzyć się niejaki Billy)...mozna by tak wymieniac dalej...

ocenił(a) film na 6
Zeke85

słuchaj, musisz sobie sam odpowiedzieć na to pytanie którego nawet nie zadałeś, pomogę ci ;) ...Zeke85 czy te wszystkie rzeczy ci przeszkadzały? dla mnie rozbieranie się Yakuzy czy obrotowy karabin Blaina, reżyser traktował symbolicznie ... zresztą walka Billego wogóle nie była pokazana, wiec tutaj nie można mówić o żdanej kopii, ..

mieszkoxxx

czyli tak jak napisałem w innym temacie:
1. predators jest podobny klimatem do jedynki! skandal! 1/10
2. predators nie jest podobny klimatem do jedynki! skandal! 1/10

ludzie! ile można!

djedrys

djedrys dokładnie xD to jest jakaś masakra,ja ten film traktuje jako kolejny z predem a nie jako konkurent dla 1 cz,co oni się z tym tak uwzieli,reżyser nic nie gadał że będzie lepszy.Chciał zrobić film z predem w dodatku ukazał nam on Bad Blood z czego jeste mzadowolony.

ocenił(a) film na 7
Adorianu

Ludzie już nie wiedzą, czego chcą. Raz krzyczą "To nie to, co kiedyś!" a jak dostaną coś podobnego to wrzeszczą "To zbyt podobne.!" no sorry trzeba się zdecydować. Mi Predators podobało się 7/10.

ocenił(a) film na 7
szczepan600

Niestety, lata '80 już nie wrócą, a Predatora nie da się wymyślić jeszcze raz.

sab1970

Nie wrócą, owszem, ale odpowiednią pracą można wywołać to samo uczucie, ten sam klimat, z produkcji lat 80. I Predators jest tego dowodem. Jestem też pewien, że Expendables Stallona również osiągnie ten cel.

użytkownik usunięty
0wner2

U mnie tego uczucia niestety nie wywołał. Myślę, że pierwszy Predator był na tyle dobrym filmem, że trzeba nie lada umiejętności i dobrej ekipy, by stworzyć podobny (bo przecież nie identyczny) klimat. Na pewno się da, druga część Predatora była naprawdę niezła, a przecież kręcona w zupełnie innym środowisku. Te dwa filmy miały jednak coś, czego nie miały wszystkie późniejsze Aliens vs Predatory etc. - to były thrillery - na tych filmach naprawdę można było się nieraz przestraszyć. Pozostałe to zwykłe (często gorzej niż zwykłe) filmy akcji. Na to składa się wszystko - reżyseria, scenariusz, muzyka (!!!), scenografia... Wypadło przeciętnie... No i taka jest chyba ocena uśrednionego odbioru filmwebowców - 6,5 w chwili gdy to piszę, czyli przeciętnie plus.

Po pierwsze ocena 6,5/10 według filmwebu oznacza "dobry" a nie żaden przeciętny plus. Po drugie na portalu IMDb gdzie są o wiele porządniejsze oceny i nie ma całej tej filmwebowej chmary debili zaniżających oceny, film ma 7,1/10 co jak na tamten portal jest bardzo dużo oceną. Reszta części Predatora na IMDb:

Predator - 7,8/10
Predator 2 - 6,0/10
AvP - 5,4/10
AvP 2 - 4,8/10

No i tak jak mówiłem Predators - 7,1/10

Tak więc ludziom się podoba, IMDb to porządniejszy portal w kwestii ocen i to nim powinno się sugerować, a nie filmwebem, na którym 90% użytkowników to kretyni poniżej 13 roku życia.

ocenił(a) film na 7

Predatora oglądałem jako siedemnastolatek i wtedy był to dla mnie najlepszy film s-f jaki widziałem. Przebił nawet Blade Runnera, chociaż trudno tu porównywać klimaty. Predator 2, chociaż spodziewałem się upieka, był równie świetny, ale oczywiście stracił, powiedzmy 25% do filmu McTiernana. Nie biorę pod uwagę wszystkich odsłon AVP, bo to masówka, rąbanka i komiksowy "pulp". Na "Predators" nie ostrzyłem sobie zębów, bo wiedziałem, że nie będzie to film na podstawie pierwszego (zajebistego) skryptu Rodrigueza, tylko przewałkowany i pozmieniany przez jakichś nieznanych mi bliżej jurków produkt. Polazłem do kina ( z córką) i wyszedłem z błogim wyrazem pyska, bo film przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a jako starego dziada naprawdę ciężko mnie zadowolić. Poza spartoloną sceną walki yakuzy z Predem wszystko było jak należy. Analogicznie film stracił do pierwszej odsłony może jakieś 50%, ale konia z rzędem temu, kto w tym wyeksploatowanym już temacie wymyśli coś świeższego. Zobaczymy, co pokażą w następnej części, bo że powstanie, to nie mam wątpliwości.

ocenił(a) film na 7
0wner2

Tak, Expendables biorę na warsztat jak tylko się pojawi. ;) Od ponad ćwierć wieku marzyłem o filmie ze wszystkimi gwiazdami kina akcji w jednej odsłonie. Obym się tylko nie zawiódł.

ocenił(a) film na 7
sab1970

niezłe kino akcji a ta końcówka co to miało znaczyć ci spadający z nieba na spadochronie jakby początek filmu kurwa czy co

ocenił(a) film na 7
alienxt

Nie wiem, czy kurwa czy inna cholera, ale pewnie nowa ekipa zabijaków lądowała. ;)

alienxt

A co w tym nie rozumiesz? xD retyy co za ludziee.Znaczy to że kolejni ludzie ''spadli'' by można na nich polować.Mozna by przyjąć że zaczął się nowy sezon.