6,1 62 tys. ocen
6,1 10 1 61696
5,0 24 krytyków
Predators
powrót do forum filmu Predators

Nie będzie takiego samego klimatu przy oglądaniu PREDATORA jak przy pierwszej części.
NIE BĘDZIEEEEEEEEEEEEEE!!!!!
Pamiętam, jak oglądałem pierwszą część to było coś...przerażającego, 'obcego', nieziemskiego. Wpatrywałem się w każde ujęcie, które pokazywało tylko skrawek predatora, jak przemyka, jak patrzy na ludzi swoim wzrokiem - wszystko to było niesamowite! Tajemnicze, klimatyczne, dawkowane po trochę...bo sam wygląd Predatora był dla mnie czymś nieznanym, przerażającym...I gdy w końcu zdjął hełm i pokazał twarz to aż oczy stawały dęba........

Teraz każdy reżyser może o tym zapomnieć, o budowaniu nastroju, o dawkowaniu napięcia, ujęciach pokazujących fragmenty.....bo PREDATOR stał się czymś tak oczywistym, znanym, pospolitym ... jak lalka Babrie. Każdy wie jak wygląda, co robi, jak ryczy, jak wygląda w kasku, bez...NIE MA ATMOSFERY GROZY, napięcia, niewiadomej, obcości.

I nie będzie!
Na co dowód ten film. Który jest prawie dokładną kopią (od strony schematu) pierwszej część i na nikogo już - nie działa! A jakieś szczeniaki zamiast zastanawiać się nad klimatem napieprzają jak potłuczeni o bzdurach typu "broń nie taka, dlaczego siedzieli w statku - ale to nie statek tylko kopalnia..." k.......rwaaaaaaaaaa!

Po prostu temat już się wyczerpał. Już się nie da zrobić tajemniczości z Predatora, teraz żeby jeszcze pociągnąć/wykorzystać Predatora - trzeba pójść w innym kierunku. W AvP 1 i AvP2 próbowali szukać tego kierunku - z czego AvP2 to parodia.

ocenił(a) film na 8
rhotax

Dobre podsumowanie. Właśnie wróciłem z seansu, jako fan Predatora powiem że film był ok. Chociaż rzeczywiście brakowało już elementów zaskoczenia. Twórcy wrzucili za to wiele wątków, moim zdaniem troche za dużo i wyszedł mętlik. W moim zestawieniu wygląda to tak(od najlepszego):
1.Predator
2.Aliens vs Predator
3.Predators
4.Predator 2
5.Aliens vs Predator 2

ocenił(a) film na 8
rhotax

"oczy stawały dęba" XD
Oba AvP to parodia.. piramida połączonych kultur Majów-Azteków i innych kilka kilometrów pod lodem antarktydy.. jasne.
Masz rację. Moim zdaniem to normalne, że seria idzie w kierunku filmu akcji, to nieuniknione. Analogicznie Aliens, był tym dla Obcego Predators dla Predatora.
A co do zastanawiania się nad logiką niektórych sytuacji.. w fandomach to nieuniknione. Po co zabierać tę zabawę. Fajnie jest podebatować, czy scena była kompletnie nierealistyczna, czy uzasadniona.

rhotax

Równie dobrze możesz powiedzieć, że Alieny 2, 3 i 4 są do dupy, bo przecież wiemy już jak wygląda potwór i jakie są jego zachowania, więc nic raczej tajemnicą dla nas nie będzie. A jakoś nikt nie narzeka na te filmy, bo wszystkie 4 są genialne. A skoro Alien ma 4 filmy, to czemu Predator nie mógłby mieć nawet 3? Film jest bardzo dobry, a to co tu głosisz to szukanie dziury w całym, czepianie się na siłę. Przecież już po pierwszym Predatorze było wiadomo, że drugiego tak dobrego filmu się nie zrobi (co potwierdził Predator 2), bo o tym kosmicie wiemy już praktycznie wszystko (chodzi mi tu o jego wygląd i zachowanie). Więc skoro nie można już wycisnąć nic z jego tajemniczości, to czemu zaprzestawać od razu kontynuowania serii? Można to robić, byle tylko dobrze (nie tak jak dwa AvP), a ten film jest na pewno dobry, wnosi do uniwersum Predatora bardzo dużo jak na jeden film. Pieski, inni kosmici spuszczani w klatkach (chociaż w tym przypadku potencjał nie został wykorzystany), nowe gadżety takie jak mechaniczny ptak, nowy, niehonorowy klan Predatorów. Jak dla mnie to jest bardzo dużo jak na jeden film. A jeśli wszystko to zostało przedstawione w klimatycznej oprawie rodem z pierwszej części, a bohaterscy żołnierze zostali zamienieni na skurwysynów i bydlaków, to dla mnie nie ma już do czego się przyczepić, poza paroma zabiegami, które nie zostały dopracowane. Ale sam pomysł na film, klimat i muzyka są rewelacyjne i nie wiem jak jakiś fan Preda może się co do czego czepiać. Wszystko zostało w 100% zachowane z duchem oryginału.

0wner2

Zgadzam sę z Ownerem :)
U mnie wygląda to tak:
1.Predator
2.Predator 2
3. Predators, ale cz. 2 i Predators lubie na równi :)
Avp to wogóle nie biore pod uwage bo to kaszana i pred nie wygląda tak jak powinien.