Dlaczego samurajski miecz wytrzymał zderzenie z ostrzem predatora? Kiedyś czytałem że broń biała predatorów jest wykonana z niezwykle twardego stopu, który przecina dosłownie wszystko.
A film całkiem klimatyczny, ode mnie 7/10.
Widzieliście predatora dwójkę ? Na końcu wręczyli głównemu bohaterowi pistolet na proch co tłumaczy że są długowieczni i polując na różnych wojowników na ziemi zbierali od nich różne fanty mi. właśnie ten miecz, a co do jego wytrzymałości to jest to możliwe Katana to bardzo wytrzymały oręż tylko Japończycy potrafią wykuć taką stal a predatorzy zapewne niejednokrotnie zapożyczali pomysły od nich i innych kultur np. ich dysk jest dobrym połączeniem shurikena i bumeranga . . .
Bzdura, katana jest bardzo nietrwała i wymaga starannej konserwacji, w zderzeniu ze zwykłym mieczem rozpadłaby się na kawałki, co dopiero z ostrzem predatora, ogólnie katana nadaję się do cięcia tylko miękkich rzeczy jak ludzkie ciało.
Tylko miękkich rzeczy? To dziwne że testują miecze na twardych bambusach. . . a ludzkie ciało tez nie jest łatwo przeciąć szczególnie jednym cięciem.
Przyznam, że trochę nagiąłem fakty, bo byłem zirytowany stwierdzeniem, że "katana to bardzo wytrzymały oręż" (bezzasadne i wszędobylskie gloryfikowanie katany), bo wytrzymałość jest jej słabym punktem, nie tylko w walce, ale i poza nią, bo jest bardziej wrażliwa na rdzewienie czy inne znamiona czasu. Można jej użyć do ataku na człowieka w zbroi. ale przy zderzeniu katany z jakimś wytrzymałym mieczem europejskim, jest szansa, że katana się rozpadnie, bo jest mniej wytrzymała w takim zderzeniu. Co do filmu to jedynym logicznym wyjaśnieniem to możliwość wyprodukowania tego miecza przez predatorów z ich stali na wzór katany, bo jednak to oni zaopatrywali tych ludzi co zrzucali na planetę do polowań.
Wiadomo że Predatorzy mogli posiadać lepsze ostrza być może posiadają lepsze surowce na swojej planecie, co do katany z tego co mi wiadomo prawdziwa katana nie wymaga jakiejś specjalnej konserwacji Japończycy używali bardzo unikatowej stali bardzo wytrzymałej, jednak z biegiem czasu proces wykuwania tych mieczy ulegał zmianie, zupełnie innej jakości były miecze samurajskie a katany wykuwane podczas II wojny światowej które zresztą po wojnie przywozili Amerykanie i stąd wątpliwa opinia o jakości katany.
Akurat tę sytuacje można wytłumaczyć: miecz znajdował się na planecie predatorów -> któryś ze zrzucanych został wyposażony w tenże miecz przez predatorów -> miecz zrobili predatorzy. Dziwne by było jakby dali im ASG i patyki, żeby na nich polować, a tak dali zwierzynie jakąś szanse.
Tylko że ten z Yakuzy powiedział o tym mieczu że jest "bardzo stary" więc wątpię aby był on produkcji Predatorów.
A co, jak Predatorzy ściągali ludzi z feudalnej Japonii t nie mogli im go dać wtedy?
Możliwe że broń Predatora była z mocniejszego stopu, ale aby przeciąć taki samurajski miecz (nie trzeba chyba dodawać że są one bardzo mocne i dobrze wykonane) potrzeba dużo więcej energii niż potrafi wytworzyć człowiek, czy tam jakiś predator.
Tym stwierdzeniem zabijasz sens tego tematu.
"Kiedyś czytałem że broń biała predatorów jest wykonana z niezwykle twardego stopu, który przecina dosłownie wszystko."
"ale aby przeciąć taki samurajski miecz (nie trzeba chyba dodawać że są one bardzo mocne i dobrze wykonane) potrzeba dużo więcej energii niż potrafi wytworzyć człowiek, czy tam jakiś predator. "
Skoro broń predatorów przecina wszystko w tym miecz samurajski i do tego Predator jest silniejszy od człowieka to myślę, że rozwiązanie jakie dali w filmie kupy się trzymaaa.
OK, bardzo poważnie stawiasz sprawę.
Jest temat do wyjaśnienia:
- Predator rzuca gościa po zabiciu na glebę na pysk i wbijając rękę w lędźwia owego nieszczęśnika wyrywa jednym ruchem kręgosłup z czaszką!
Problem:
- gdzie się podziały żebra, skóra, wnętrzności, oczy, uszy, włosy itp. itd. ? ? ?
Jak TO wyjaśnisz inaczej niż tak, że to było właśnie wpisane w scenariuszu? ?
Polecam podejść do pierwszego rzeźnika i zapytać co musi zrobić i jak się natrudzić nożem, by wyciągnąć takie "trofea" za świniaka lub wołowinki!
sceny, teksty niektore z predatora1... no i podklad dzwiekowy...ale ogolnie niezly film
To był celowy zabieg, żeby fanom Predatora, którzy pamiętają jeszcze ten film z kin, łeska się zakręciła.
Bardzo prosto to taka sztuczka jak z obrusem i zastawą. Jeden szybki ruch i obrusa niema a zastawa stoi.
Nie wiem skąd się wziął mit o wytrzymałości katany, ale znowu muszę pouczać ludzi o tym, że ten miecz jest bardzo nietrwały, nie ma szans w starciu z typowym europejskim mieczem i nadaje się tylko do cięcia ludzkiego ciała.