6,1 62 tys. ocen
6,1 10 1 61654
5,0 24 krytyków
Predators
powrót do forum filmu Predators

Dlaczego samurajski miecz wytrzymał zderzenie z ostrzem predatora? Kiedyś czytałem że broń biała predatorów jest wykonana z niezwykle twardego stopu, który przecina dosłownie wszystko.

A film całkiem klimatyczny, ode mnie 7/10.

ocenił(a) film na 8
NietypowyKonsument

Pewnie był zrobiony ze stali damasceńskiej.

ocenił(a) film na 8
NietypowyKonsument

może to był miecz " nieśmiertelnego - lamberta " :)

ocenił(a) film na 7
mariol250

Widzieliście predatora dwójkę ? Na końcu wręczyli głównemu bohaterowi pistolet na proch co tłumaczy że są długowieczni i polując na różnych wojowników na ziemi zbierali od nich różne fanty mi. właśnie ten miecz, a co do jego wytrzymałości to jest to możliwe Katana to bardzo wytrzymały oręż tylko Japończycy potrafią wykuć taką stal a predatorzy zapewne niejednokrotnie zapożyczali pomysły od nich i innych kultur np. ich dysk jest dobrym połączeniem shurikena i bumeranga . . .

Harry9010

Bzdura, katana jest bardzo nietrwała i wymaga starannej konserwacji, w zderzeniu ze zwykłym mieczem rozpadłaby się na kawałki, co dopiero z ostrzem predatora, ogólnie katana nadaję się do cięcia tylko miękkich rzeczy jak ludzkie ciało.

ocenił(a) film na 7
Brovan

Tylko miękkich rzeczy? To dziwne że testują miecze na twardych bambusach. . . a ludzkie ciało tez nie jest łatwo przeciąć szczególnie jednym cięciem.

Harry9010

Przyznam, że trochę nagiąłem fakty, bo byłem zirytowany stwierdzeniem, że "katana to bardzo wytrzymały oręż" (bezzasadne i wszędobylskie gloryfikowanie katany), bo wytrzymałość jest jej słabym punktem, nie tylko w walce, ale i poza nią, bo jest bardziej wrażliwa na rdzewienie czy inne znamiona czasu. Można jej użyć do ataku na człowieka w zbroi. ale przy zderzeniu katany z jakimś wytrzymałym mieczem europejskim, jest szansa, że katana się rozpadnie, bo jest mniej wytrzymała w takim zderzeniu. Co do filmu to jedynym logicznym wyjaśnieniem to możliwość wyprodukowania tego miecza przez predatorów z ich stali na wzór katany, bo jednak to oni zaopatrywali tych ludzi co zrzucali na planetę do polowań.

ocenił(a) film na 7
Brovan

Wiadomo że Predatorzy mogli posiadać lepsze ostrza być może posiadają lepsze surowce na swojej planecie, co do katany z tego co mi wiadomo prawdziwa katana nie wymaga jakiejś specjalnej konserwacji Japończycy używali bardzo unikatowej stali bardzo wytrzymałej, jednak z biegiem czasu proces wykuwania tych mieczy ulegał zmianie, zupełnie innej jakości były miecze samurajskie a katany wykuwane podczas II wojny światowej które zresztą po wojnie przywozili Amerykanie i stąd wątpliwa opinia o jakości katany.

ocenił(a) film na 6
NietypowyKonsument

Akurat tę sytuacje można wytłumaczyć: miecz znajdował się na planecie predatorów -> któryś ze zrzucanych został wyposażony w tenże miecz przez predatorów -> miecz zrobili predatorzy. Dziwne by było jakby dali im ASG i patyki, żeby na nich polować, a tak dali zwierzynie jakąś szanse.

ocenił(a) film na 6
Butcher_fl

Tylko że ten z Yakuzy powiedział o tym mieczu że jest "bardzo stary" więc wątpię aby był on produkcji Predatorów.

ocenił(a) film na 7
PlayboyACDC

A co, jak Predatorzy ściągali ludzi z feudalnej Japonii t nie mogli im go dać wtedy?

ocenił(a) film na 6
Mangel

Możliwe że broń Predatora była z mocniejszego stopu, ale aby przeciąć taki samurajski miecz (nie trzeba chyba dodawać że są one bardzo mocne i dobrze wykonane) potrzeba dużo więcej energii niż potrafi wytworzyć człowiek, czy tam jakiś predator.

ocenił(a) film na 8
Eph

Ludzie!
Przecież to tylko . . . film!

użytkownik usunięty
ZSGifMan

Tym stwierdzeniem zabijasz sens tego tematu.

"Kiedyś czytałem że broń biała predatorów jest wykonana z niezwykle twardego stopu, który przecina dosłownie wszystko."

"ale aby przeciąć taki samurajski miecz (nie trzeba chyba dodawać że są one bardzo mocne i dobrze wykonane) potrzeba dużo więcej energii niż potrafi wytworzyć człowiek, czy tam jakiś predator. "

Skoro broń predatorów przecina wszystko w tym miecz samurajski i do tego Predator jest silniejszy od człowieka to myślę, że rozwiązanie jakie dali w filmie kupy się trzymaaa.

ocenił(a) film na 8

OK, bardzo poważnie stawiasz sprawę.

Jest temat do wyjaśnienia:
- Predator rzuca gościa po zabiciu na glebę na pysk i wbijając rękę w lędźwia owego nieszczęśnika wyrywa jednym ruchem kręgosłup z czaszką!
Problem:
- gdzie się podziały żebra, skóra, wnętrzności, oczy, uszy, włosy itp. itd. ? ? ?

Jak TO wyjaśnisz inaczej niż tak, że to było właśnie wpisane w scenariuszu? ?

Polecam podejść do pierwszego rzeźnika i zapytać co musi zrobić i jak się natrudzić nożem, by wyciągnąć takie "trofea" za świniaka lub wołowinki!

ocenił(a) film na 7
ZSGifMan

sceny, teksty niektore z predatora1... no i podklad dzwiekowy...ale ogolnie niezly film

ocenił(a) film na 9
arturo1971

To był celowy zabieg, żeby fanom Predatora, którzy pamiętają jeszcze ten film z kin, łeska się zakręciła.

ZSGifMan

Bardzo prosto to taka sztuczka jak z obrusem i zastawą. Jeden szybki ruch i obrusa niema a zastawa stoi.

unimatryca2009

nie ma - sorry za byka

Eph

Nie wiem skąd się wziął mit o wytrzymałości katany, ale znowu muszę pouczać ludzi o tym, że ten miecz jest bardzo nietrwały, nie ma szans w starciu z typowym europejskim mieczem i nadaje się tylko do cięcia ludzkiego ciała.

użytkownik usunięty
Butcher_fl

Takie teorie to istna demagogia.

ocenił(a) film na 4

Polecam zweryfikować znacznie słowa "demagogia", pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
tarec

Pewnie chodziło o dywagację?!
Co za różnica . . .
Też pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
NietypowyKonsument

To miała być zabawa w polowanie więc predatorzy dopasowywali swoją broń do ludzkiej by było ciekawiej. Jak by mu zależało tylko na zabiciu to by walną serię ze swojego laserka...