PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 406 tys. ocen
8,1 10 1 405775
7,6 75 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

8+/10

ocenił(a) film na 8

Nolan po raz kolejny udowadnia, że jest rewelacyjnym reżyserem. "Memento" (9-/10) jest uważane za jeden z najlepszych filmów w historii, "Batman - Początek" (6/10) to sprawnie nakręcone dzieło, ale jakoś nie podniecają mnie historie o człowieku-nietoperzu :P "Bezsenności" niestety nie widziałem, ale ponoć fajne. W końcu miałem okazję obejrzeć jego ostatni film, "Prestiż". I po raz kolejny reżyser udowodnił swą wielkość. "The Prestige" jest niezwykle inteligentnie skonstruowanym dziełem. Ten film jest jak obejrzenie magicznego spektaklu. Reżyser, tak jak prawdziwi magicy, zwodzi nas podczas filmu za nos, co chwilę manipulując widzem, a na koniec serwuje rewelacyjne zakończenie, podczas którego mówimy sobie "Boże, przecież to oczywiste, jak na to nie wpadłem?". Tak jak sztuczki magiczne. Pierwsze wypowiedziane zdanie w filmie to "Are you watching closely?", ale nawet jeśli kompletnie skupiamy się na fabule to chyba nie da się domyśleć finału filmu. Fabułę zostawmy już w spokoju, przejdźmy do kwestii wizualnych. Aktorsko jest dobrze, Christian Bale, mimo, że go dalej nie lubię, zagrał bardzo sprawnie, podobnie Hugh Jackman, Michael Caine i Scarlett Johansson (mrrr!). Warto pochwalić również świetne zdjęcia, scenografię oraz kostiumy. "Prestiż", podobnie jak "Memento", jest filmem, który trzeba obejrzeć dwa razy, żeby wszystko starannie sobie poukładać. 8+/10