Przeglądając wątki czytam, że wiele z was ma pewne wątpliwości, których film do końca nie wyjaśnia. Przeczytałam książkę i obejrzałam film kilkakrotnie, więc na pewne wątki mogę spojrzeć z dwóch perspektyw - tej stworzonej pierwotnie i tej przetworzonej na potrzeby ekranu.
Przede wszystkim pytanie czy dzieci Bordena i Sara należeli tylko do niego?
Cytat z książki moim zdaniem wiele wyjaśniający:
"Za kogo wyszła Sara? Za mnie czy też za mnie? Mam dwoje dzieci, które uwielbiam. Lecz czy wyłącznie ja mam prawo je uwielbiać, naprawdę tylko ja... czy są w ogóle moje? Czy naprawdę będę to kiedykolwiek wiedział, może podpowie mi instynkt lub tęsknota? Kiedy już o tym mowa, w którym z nas zakochała się Olive i z którym wprowadziła się do mieszkania w Horsney? To nie ja pierwszy się z nią kochałem ani nie ja zaprosiłem ją do mieszkania, a jednak wykorzystałem jej obecność, wiedząc, że i ja robię to samo."
Pojawiła się również wątpliwość czy Borden specjalnie związał podwójne więzy Julii powodując jej śmierć?
Borden z całą pewnością zrobił to nieświadomy konsekwencji. W książce nie było sceny przedstawionej w filmie. Tutaj spór między ilozjonistami rozpoczął się od zdemaskowania przez Bordena Angiera, który zarabiał na naiwności ludzi organizując sesje spirytystyczne. Borden podstępem dostał się na taką sesję, przerwał ją i brutalnie odepchnął żonę Angiera - Julię (będącą asystentką), która była w tym czasie w ciąży. Kobieta upadła, a drugi dzień poroniła, za co Angier obwiniał Bordena. Sam Borden nie był świadomy swojego czynu, także z pewnością podobnie było w filmie.