PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 406 tys. ocen
8,1 10 1 406490
7,8 86 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

W porównaniu z książka ten film to śmiechu warte!

ocenił(a) film na 10
kalambury1008

A ja uważam, że książka jest bardzo przeciętna i prosta. Nolan zmienił cała masę wątków i stworzył klimat, którego literatura Priesta po prostu nie miała.

ocenił(a) film na 8
kalamir

Zgadzam się w 100% z kalamirem. Przyznaję,że najpierw obejrzałam film, a dopiero potem przeczytałam książkę, która dla mnie okazała się rozczarowaniem. Nie ma w sobie nic (albo bardzo mało) z tego wciągającego, mrocznego i tragicznego pojedynku, jaki rozegrał się w filmie. Bardzo dobrze,że Nolan część wątków pozmieniał,a z części w ogóle zrezygnował, bo film wyszedłby dosyć przeciętny, a przede wszystkim kompletnie niezaskakujący dla czytelników ;-) Brawa dla Chrisa Nolana za kawał dobrej roboty!

użytkownik usunięty
kalambury1008

To ten film jest na podstawie jakiejś książki? :o Dzięki za uświadomienie, Nolan traci w moich oczach.

ocenił(a) film na 6

Szczerze polecam! :)

kalambury1008

Według mnie to jeden z nielicznych przypadków kiedy można powiedzieć, że film dorównuje książce. To jest jedna z moich ulubionych książek, którą czytałam kilka razy .Obejrzałam po raz trzeci ten film. I uważam, ze oba są na wysokim poziomie. Chwała Bogu, ze to reżyserował Nolan, bo nikt inny prawdopodobnie by tego tak nie nakręcił. Swoją drogą, tutaj kluczową rolę spełniło dobranie aktorów. Tak jak Bordena w książce nienawidziłam, tak i w filmie Bale mnie strasznie wkurzał. Na odwrót z Angierem. Jackman, cokolwiek by nie mówić o jego występach w X -menach :D ( swoją drogą, dobrych ) poradził sobie znakomicie. Takiego Angiera sobie wyobrażałam.Abstrahując od porównań do książki...każdy film Nolana pozostawia ślad w mózgu, którego nie da się wyrzucić. Nie wiem jak ten facet to robi, ale film godny polecenia.

ocenił(a) film na 8
LubieWieszaki

Zgadzam się - film zdecydowanie dorównuje książce, choć w książce historia toczy się trochę inaczej, ale oba dzieła robią niesamowite wrażenie!

ocenił(a) film na 9
Rush_only

Film obejrzałem chyba z 4 razy, książkę przeczytałem raz. Szczerze przyznaję, że to jedyny przypadek jaki znam gdy książka jest gorsza od filmu, przynajmniej od jego zaskakującego scenariusza.

ocenił(a) film na 8
dolbi

ja książkę czytałem 3 razy, ale film obejrzałem raz :)

ocenił(a) film na 10
Rush_only

jaki jest tytul ksiazki?

ocenił(a) film na 8
sanczopansa

taki sam jak tytuł filmu - autor: Christopher Priest

ocenił(a) film na 10
Rush_only

thx;)

ocenił(a) film na 10
kalambury1008

szeryfie jaki jest tytul tej ksiazki?

użytkownik usunięty
sanczopansa

Prestiż

ocenił(a) film na 10

jest taki sam jak tytul filmu?!
czytales?

użytkownik usunięty
sanczopansa

nie czytałem, ale tytuł podany jest na na FW

ocenił(a) film na 6
sanczopansa

Zgadza się, jest taki sam jak tytuł filmu.:)

ocenił(a) film na 10
kalambury1008

dzieki;]