PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 407 tys. ocen
8,1 10 1 407112
7,8 88 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

Doszukującym się nieścisłości radzę przeczytać książkę. W książce jest pełno nierozwiązanych tajemnic, przypuszczeń. Nie jest jednoznacznie stwierdzone czy Borden miał brata bliźniaka, jest to jedno z podejrzeń innych bohaterów... Książka wyjaśnia również działanie maszyny Tesli...

lackadaisical89

rzadko kiedy filmy są dokładną ekranizacją książki, w większości przypadków są tylko są one tylko pomysłem na film i dlatego ksiażka nie zawsze wyjaśni wszystkie zawiłości filmu i na odwrót - należy ją potraktować raczej jako osobne dzieło, inną możliwość

ocenił(a) film na 10
Vimo

Zgadzam się - książka i film posługują się zupełnie innymi kodami, dlatego najczęściej ciężko jest mówić o tym, "co lepsze". Bardzo krzywdzące są opinie mówiące, że "film nigdy nie dorówna książce" - takie twierdzenia wysnuwają najczęściej osoby nieposiadające jakiejś świadomości kulturowej i umiejętności rozróżniania tak całkowicie różnych środków, jakimi posługują się literatura i kino. Uważam, ze książka Priesta była przeciętna. Film Nolana wyjął z niej to, co najlepsze.

ocenił(a) film na 10
lackadaisical89

Różnica między książką a filmem jest wręcz kolosalna. Książkę uważam za bardzo przeciętną (mam na myśli warstwę konstrukcyjną, sposób napisania, budowania napięcia, konstruowania fabuły - nie same pomysły fabularne), film jest dla mnie natomiast skończonym arcydziełem. Nolan wziął z książki to, co najlepsze, stworzył na podstawie tego świetny scenariusz, a na podstawie świetnego scenariusza nakręcił rewelacyjny film. To fakt, książka jest pełna motywów nierozwiązanych, jakichś domysłów, ale... czy tak naprawdę wychodzi jej to na dobre?

ocenił(a) film na 3
lackadaisical89

Ja myślę, że po samym przeczytaniu książki raczej nie do końca orientowałabym się o co chodzi. Jako pierwszy widziałam film i po jego obejrzeniu miałam kilka wątpliwości, nie do końca byłam pewna co i jak. Według mnie film i książka nawzajem się dopełniają. To prawda, książka była pierwsza i to na jej podstawie powstał scenariusz, ale nie jestem do końca pewna, czy uznałabym ją za świetną przed obejrzeniem filmu.