Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Fabuła

ocenił(a) film na 5

o co się rozchodzi w tym filmie? wtf???

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

Fabuła się po prostu rozłazi, jest wewnętrznie sprzeczna. Do tego z d... wzięty początek i brak sensownego (i oryginalnego) zakończenia.

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

Jaka była rola dżokejów? Dlaczego chcieli zniszczyć ludzkość skoro byli jej twórcami? Czy byli naszymi przodkami, czy stwórcami?

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

skoro było sugerowane, że to miała być ich macierzysta planeta, to cała reszta filmu temu przeczy

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

czym były xenomorfy? zarazą? bronią? ich zarodki były transportowane przez dżokejów, więc chyba raczej nie były kontaminacją. Bronią? - to w takim razie obcy wykazaliby się głupotą gdyby nie znali sposobu na okiełznanie własnej broni

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

co ma sugerować otwierająca scena? jaki ma związek z resztą filmu? wygląda na to, ze nie ma żadnego związku!

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

mylący tytuł, spodziewaliśmy się jakiejś kosmicznej interpretacji starożytnego mitu, tytuł sugerował, że będzie w tym jakiś sens - okazało się, że fabuła żadnego sensu ni ma. Pierwsza połowa filmu przeczy drugiej połowie, a do tego mamy jeszcze tak jakby trzecią "połowę" w postaci serwowanego na siłę horroru.

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

chyba będę musiał obniżyć moją ocenę tego badziewia.

Paracelsus

forever allone?

ocenił(a) film na 6
FAKK3

hehe

ocenił(a) film na 8
cezarywi

Hahaha jaki typ. 15 postów sam ze sobą.

cezarywi

muahahha

Omnikoron

dobra już koniedc

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

inteligentne posty na filmwebie są jak głos wołającego na puszczy

ocenił(a) film na 7
Paracelsus

Biorąc pod uwagę ilość twoich postów jeden pod drugim, to sam się w powyższym poście podsumowałeś.

ocenił(a) film na 8
Paracelsus

Pierwsza scena, rozumiem, ze masz na myśli tę,w której jeden z inżynierów wypija coś, zdaje się że ten czarny 'soczek' i z jego dna powstaje ludzkie dna. Wg mnie, dzieje się to na Ziemi, tak powstał człowiek.

Co do samych inżynierów i tego ze chcieli zgładzić człowieka. Ja rozumiem to tak, że chcieli stworzyć potwora czyli obcego jako broń do zabijania a człowiek wyszedł im przez przypadek. Nie mieli go w planach. Zwróć uwagę, że w ich statku w komnacie z wielka głową jest 'rysunek', płaskorzeźba na której widnieje obcy. A przecież wtedy go jeszcze nie było.

Co mnie zastanawia to w jaki sposób oni zginęli, czy coś zaniedbali, czy coś wymknęło im się spod kontroli. Przed kim uciekali (zielone hologramy).

To tyle ode mnie

ocenił(a) film na 7
magnes_6

Chyba przed obcymi... te zabawy z bronią biologiczną wymknęły im sie spod kontroli, jak sądzę

ocenił(a) film na 5
magnes_6

Być może był to sabotaż przeprowadzony przez frakcję "pro-life" że się tak wyrażę. Może doszli do wniosku, że ich cywilizacja poszła w złym kierunku, dlatego zdecydowali się użyć Obcych przeciwko swojej rasie, jednocześnie zasiewając na Ziemi inteligentne życie na swoje podobieństwo. Taki reset ; )

Paracelsus

Stary, chyba ci wali na dekiel. Sam sobie odpisujesz. Jest żle, sugeruje skonsultowac sie z lekarzem lub farmaceutą

Paracelsus

Poczekaj na Promka 2. Ten film powstał dla fanów do interpretacji czym jest życie, czy ktoś nas stworzył i Twoje Pytania

ocenił(a) film na 5
Mazurian

wszystko było by ok, gdyby film stawiał konkretne pytania, a tu w zasadzie wszystko stoi pod znakiem zapytania, a na podstawie przedstawionej nam wiedzy, fabuła jest wewnętrznie logicznie sprzeczna.

Paracelsus

Można to różnie interpretować. Tak samo jak koncóeka z xenem:)

ocenił(a) film na 5
Mazurian

No właśnie totalnie bez sensu, a potwór niby jakim cudem tak urósł szybko? Żywił się powietrzem? Dżokej dał się tak głupio złapać czemuś co sam przewoził na statku?

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

a jaka była rola Vickers? wygląda na to, że efektownie zginąć w najgłupszy możliwy sposób

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

no i Wayland - co za bezsensowne marnotrawstwo scenarzystów, takiego bossa ukatrupić w tak prozaiczny sposób, bez słowa wyjaśnienia!

Paracelsus

Widzę że musisz ochłonąć tak jak ja po seansie. Musimy ten film sobie poukładać:) Jest ciężki do interpretacji po prostu

ocenił(a) film na 5
Mazurian

a ten murzyn kapitan to był polakiem? Janek - brzmi swojsko : )

Paracelsus

http://www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2012-523230/discussion/Janek+w+obsadzie,18 82056
:D:D:D

ocenił(a) film na 5
Mazurian

:D

widocznie był owocem pożycia Polki pracującej na zlewozmywaku w Lądku z rdzennym Francuzem ; )

Paracelsus

Ten temat z Jankiem mnie rozwalił:D:D:D

Paracelsus

Więc jest mutantem:)

ocenił(a) film na 5
Mazurian

chociaż raczej mulatem, czyli mieszańcem

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

i tak pewnie mój wątek utonie w tym filmwebowym łajnie, zresztą i tak pewnie nikt by mi nie odpowiedział na moje pytania, pod warunkiem, że jest sens na nie odpowiadać, zakładając że o coś twórcom w tym filmie chodziło (poza robieniem kasy).

Paracelsus

Dziwne by było, gdyby takie łajno jak twój wątek nie utonął w reszcie łajna.

ocenił(a) film na 5
0wner2

właśnie potwierdziłeś to o czym wcześniej pisałem

ocenił(a) film na 7
Paracelsus

Co znaczy głupio dał się złapać? Ty w ogóle ten film widziałeś?

ocenił(a) film na 7
Paracelsus

wróc pamięcią do 8 Pasażera Nostromo i przypomnij sobie jak szybko urósł obcy w tym filmie ...
ekipa szykowała się na niego z pralizatorami i się troszkę ździwili że urósł z powietrza ...

ocenił(a) film na 5
senny

w sumie to kalmar mógł jeszcze zeżreć kogoś z załogi zanim urósł i przemienił się w ośmiornicę - jest to możliwe, bo mamy ślady krwi na drzwiach i z rachunków wynika, że 3 członków załogi gdzieś znikło

ocenił(a) film na 8
Paracelsus

Logicznie sprzeczna?Widziałeś wcześniejsze części?Wiesz czemu zrobiono ten film? W ogóle wiesz coś o Alienie??

ocenił(a) film na 5
k_wegrzyn

To nie ma nic do rzeczy, nie musisz znać wszystkich części sagi, żeby się delektować którąkolwiek z nich, każda bowiem ma swoje "ręce i nogi". Tym się właśnie różni film od serialu, gdzie żaden odcinek, z wyjątkiem pilota, nie ma sensu bez poprzedniego.

ocenił(a) film na 7
Paracelsus

Przecież wsamym filmie mówią o broni masowej zagłady??

ocenił(a) film na 7
Paracelsus

I jeżeli to broń to jaki my mamy sposób na "okiełznanie" np. broni atomowej jak już wybuchnie?

Paracelsus

Stary rozj*bałeś mnie ilością pytań. Jeśli odpowiedzi nie ma w filmie to znaczy, że masz nie wiedzieć, bo tak sobie wymyślił reżyser, użyj mózgu do interpretacji.

ocenił(a) film na 5
0wner2

ale film ma opowiadać jakąś historię, a jak nic nie wiadomo, to zamiast historii mamy absurd

Paracelsus

Pooglądaj filmy Lyncha.

ocenił(a) film na 8
Paracelsus

i opowiada, widocznie nie każdy kuma...

0wner2

:D Miszcz self-owned part II nadal w formie, jak widzę :D Jak nie jedzie ludzi za to, że nie zrozumieli filmu, który w przeciwieństwie do miszcza oglądali, to rzuca złote myśli w stylu "jeśli film jest kijowy, to i tak jest zajebisty, bo kijowy jest dlatego, że >tak to sobie wymyślił reżyser< :D Moc :D Nic dziwnego, że mu się kranki podobały :D Trzeba tu zaglądać, szykuje się dobra zabawa.

ocenił(a) film na 5
StreetSamurai

HAHA OWNED ! ; )

StreetSamurai

Idioto, jeśli jesteś tak umysłowo ograniczony, że w każdym filmie wszystko musi być dla ciebie łopatologicznie wytłumaczone jak do największego debila to twój problem, ja chcę filmy, które pozwolą mi myśleć i interpretować. Oficjalnie rozpoczynam krucjatę na tym forum, przeciw antyfanom Promka. Zginiecie.

ocenił(a) film na 4
0wner2

wow,jaki troll :) film jest slabiutki i tyle, nie ma czego bronić.