PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189736
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Noomi Rapace przy tym wszystkim zrobiła taki show że dorównała (jeśli nie przebiła) Sigourney
Weaver w podobnych scenach w obcym. Na reszcie mogłem oglądnąć nowy, dobry film sf, czego
od dawna mi brakowało. Czekam na kontynuację a film zasługuje na 11/10 w stosunku do
ostatnich tytułów które w dodaktu nie słusznie mają wyższe oceny.

użytkownik usunięty
Kusok

powiem tak: trudno mi ocenić ten film, kilka scen genialnych ale kilka niestety też słabych.. w ogóle ridley scott wg mnie jest pompatyczny, stara się za bardzo tworzyć "epickie" dzieła, wiesz ten motyw wiary i boga.. wolałbym raczej żeby postawił na solidny thriller sci-fi. film jak już pisałem nierówny muszę obejrzeć director's cut i wtedy ocenić.

ocenił(a) film na 5

Przecież sam Scott powiedział że Directors cut nie będzie.

użytkownik usunięty
Shambler

Możliwe, że masz rację, ale to oznacza wtedy tylko jedno, niedoróbki jak były, tak są, i będą ;)) I ci którzy krytykują film, mają prawo oceniać go negatywnie i są w pełni usprawiedliwieni, jednocześnie mają więcej racji, niż ci, którzy połykają ze smakiem to Scottowskie szambo. ;))

Ten motyw Boga i wiary to była podstawa która uczyniła ten film takim rewelacyjnym, a nie kolejny chłam o mordobiciu w Kosmosie.

ocenił(a) film na 6
Kusok

Mi też się podobał, może nie na 10/10 ale był fajny i oglądało się przyjemnie.

Kusok

Film naprawdę dobry, a w szczególności fabuła dosyć ciekawa. Pytanie o początek i przyczynę powstania ludzkości a także o stwórców i sens istnienia. Rzadko kiedy zdarza się tak dobry film.

użytkownik usunięty
Atoirtap

motyw dobry, tylko nie w reżyserii scotta

Nie zgodzę się. Motyw egzystencjalny był już zawarty w "Łowcy Androidów"- zdaniem Scotta jego pierwszy i najbardziej osobisty film jak i w Gladiatorze. To jego znak rozpoznawalny, ale w postaci ukrytego dna bo z fabuły nie odczytasz tego dosłownie, gdyż trzeba to jakoś zinterpretować.

ocenił(a) film na 2
Atoirtap

Na litość boską nie porównuj Blade Runnera do tego potworka! Gladiator to komercyjny gniot. Scott zrobił trzy arcydzieła i jeden film świetny - Pojedynek, Obcy, Blade Runner i Thelma i Luisa. Potem powinien zamilknąć

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 2
Atoirtap

ładnie, podoba mi się. napisz coś jeszcze o sobie

ocenił(a) film na 2
Atoirtap

pisz to na murach, głoś przez megafony.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 1
Atoirtap

Ty masz problem natury psychiatrycznej.Trudno to odbierać inaczej.

Marekgdapl

Co ja widzę jos_fw, I_am_Providence, Marekgdapl. Czyli "Ludzka Stonoga"!!!

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
Atoirtap

Big Brothera widziałem może z pięć odcinków i to pierwszej polskiej edycji. Nic ciekawego.

No tak ale ja w takim syfie i komercji nie gustuję.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Jak do tej pory żydowska propaganda serwuje nam same syjonistyczne polityczne gnioty. Przykładem może być "Pokłosie", oparte na Grossowskiej propagandzie. W książkach Grossa "Strach" i " Sąsiedzi" nie ma ani ziarenka prawdy. No i "Gladiator" nie karmi nas tymi żydkami.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Bo co? Mało było epizodów o tych "wiecznie poszkodowanych żydkach" (to oczywiście sarkazm).

jos_fw

Gladiator to komercyjny "gniot" (co za prostak). Świadczą między innymi o tym zdobyte nagrody i pozycja w światowym rankingu. Na szczęście w Gladiatorze nie było żadnych potworków.
http://www.filmweb.pl/film/Gladiator-2000-936/discussion/Arcydzie%C5%82o+totalne ,2139594

ocenił(a) film na 2
Kurgan_fw

O prostactwie może świadczyć bezkrytyczne uwielbienie dla filmów nagradzanych. mam nadzieję, że nie jesteś prostakiem, ale mam też obawy...

jos_fw

Obawiam się że, jesteś zwykłym wieśniakiem którego rajcują takie produkcje jak Avengers czy Matrix. Są nagrody, jest źle. Nie ma nagród też jest źle. Film stoi bardzo wysoko w rankingu a tak wysoko oceniła go cała społeczność filomwebu bez względy na wiek, płeć czy wykształcenie. Co do nagród to w przypadku tej produkcji nic one nie znaczą "znafco kina".

jos_fw

Hmm!!! Najlepszą linią obrony jest atak. Nazywanie adwersarza "durniem" i "idiotą" to przejaw słabizny intelektualnej, tym bardziej że, nie podałeś ani jednego merytorycznego argumentu. To samo mogę powiedzieć o osobie oceniającej "Stalkera na 10. Ale ja nie zniżę się do twojego poziomu, ponieważ nie zamierzam robić z publicznego audytorium śmietnika. Co do oceny mojej osoby, o ma się ana tak samo do Arcydzieła Ridley'a Scotta jakim jest "Gladiator". Zero argumentów i same bluzgi.

jos_fw

Porównanie Gladiatora do Stalkera jest świętokradztwem. Zgadzam się bo nie można porównywać arcydzieła jakim jest Gladiator do gówna jakim jest Stalker.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 2
Kurgan_fw

Atoirtap to twoje kolejne wcielenie?

jos_fw

Ty stary to chyba nigdy nie miałeś rozterek egzystencjalnych. Jesteś Żydem? Ja jestem Neopoganinem. Moimi Bogami są Odyn i Thor.

jos_fw

Critters 3 i 4 dałeś jedną gwiazdkę? Obyś sczezł w Utgardzie

użytkownik usunięty
Kusok

Musiałeś się zderzyć w głowę z bałwanem biedaku, dziś jest ślisko i silny wiatr ;))

ocenił(a) film na 6
Kusok

Film średni. Spodziewałam się czegoś dużo lepszego. Może być ale nie zachwycił.

ocenił(a) film na 8
Kusok

Mi też się podobał. Faktycznie było kilka niedorzecznych scen ale i tak super film. POLECAM!

Kusok

Mam podobne zdanie o grze Noomi Rapace. Obie panie zagrały na tym samym poziomie.

ocenił(a) film na 2
Kusok

Jezu :( ten film jest tak beznadziejny i tak podziurawiony strasznie ma scenariusz jak sitko mojej matuli. -.- zawiodłem się totalnie na tej produkcji .PISS JOŁ

ocenił(a) film na 7
Kusok

Hm, dość odważne słowa. "Przebicie" zagraną przez Sigourney Weaver postaci Ellen Ripley z quadrologii "Aliens" raczej nie wchodzi w rachubę. Zresztą przekonamy sie za jakieś 30 lat - czy pamiętać jeszcze będą kinomaniacy Noomi Rapace i jej doktor Elizabeth "Ellie" M. Shaw czy też S. Weaver i porucznik Ellen Ripley. Jakoś mi sie zdaje, że ten drugi wariant jest bardziej prawdopodobny. Zresztą nie ma o czym tutaj zbyt wiele pisać. Wystarczy przyjrzeć sie karierze obu pań. Sigourney Weaver to nie tylko saga "Aliens". To 114 łącznie filmów i seriali. Życzę Noomi podobnej kariery ale na razie to ona może sobie tylko pomarzyć...

ocenił(a) film na 1
Kusok

Skoro twierdzisz że, to było arcydzieło to masz kiepski gust.

użytkownik usunięty
Kusok

Widziałeś elizjum?