PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189735
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Hey!

Wczoraj obejrzałem Prometeusza, bardzo mi się podobał, ocena 6,3 pewnie jest spowodowana brakiem grubych akcji z obcymi czy konstruktorami, a raczej ludzie się właśnie na to nastawili...

Wracając do tematu
w Obcym 8 pasażer nostromo, znajdują na statku kosmicznym konstruktora (bo teraz już wiemy kto tam siedział) z rozwaloną klatką piersiową, jak się później okazuję wyszedł z niego obcy. W Prometeuszu konstruktor ginie na statku ratunkowym do tego wychodzi z niego obcy który rozwala go na pół. Dawno nie oglądałem pierwszej części obcego ale wydaję mi się że konstruktor tam siedzący jest 2 razy większy od tego w Prometeuszu.
Nie sądzę żeby przez przypadek zrobili taki "błąd"

Do tego Pan Wayland, który pojawia się w 4 części obcego jako 50ciolatek (??) nie ogarniam teraz w jakich czasach był kręcony obcy 4, ale skoro Weyland zginał w prometeuszu jak mógł się pojawić w 1 czesci jaki robot a w 4 jako człowiek ?

Nie jestem pewien jak można nazwać Prometeusza, z jednej strony mamy prequel obcego a z innej zmiana trochę historię obcego.
Tytuł też nie jest "obcy: narodzenie" tylko Prometeusz

Czekam na część 2 :)

ocenił(a) film na 8
noucamp

Dobra z Waylandem już ogarnąłem :) tylko nazwiska te same ;) i nie w obcym 1 a w 2 czesci jako bishop sie pojawia (w 3 też ma krótki epizod)

ocenił(a) film na 7
noucamp

na część 2 o.O Ocena tego filmu nie wynika jedynie z braku akcji, jedyne co w tym filmie jest dobre to efekty specjalne, kocham oglądać obcego, oczekiwałem czegoś więcej od Scotta, a doczekałem niespójnej historii, jedynie koniec jakoś nadrobił braki i dlatego zawyżyłem ocenę ... a tak to słabiutko. Według mnie każda część obcego ma coś co zachwyca, natomiast w Prometeuszu nie znalazłem takiej rzeczy, byłem w kinie na tym i strasznie mi się nie chciało tam siedzieć- zawiodłem się. Ogólnie ten film ma niewiele spólnego z Obcym i nie ma co te dwa filmy porównywać, bo namieszali nieźle.

noucamp

Akcja Obcego i Prometeusza ma miejsce w dwóch różnych miejscach. W Obcym mamy księżyc LV-426, zaś w Prometeuszu LV-223.
PS Gorąco polecam wersję Giftbear zarówno tym którym się Prometeuszu spodobał jak i tym którzy się na nim zawiedli z powodu pewnych głupot i dziur w scenariuszu. Jest to nieoficjalna wersja rozszerzona z doklejonymi nowymi scenami, z paroma wyciętymi i inaczej zmontowana. Ktoś kto przyzwyczaił się do oryginalnego filmu może być podczas seansu momentami zdezorientowany, ale i tak polecam.

ocenił(a) film na 8
noucamp

Wszystko jasne :) dzięki za wykasnienie

użytkownik usunięty
noucamp

Ten "Inżynier" z Obcego I to niejest ten sam co z "Prometeusza" - david wyraźnie mówi, że jest kilka statków: Jeden zostaje zniszczony przez Janka, drugim odlatuje dr Shaw, trzeci znajdują ci z Nostromo. Tyle, że nazwa planety jest inna, więc nie jest powiedziane, że nie jest to jeden z wielu statków na różnych planetach - wszystko się zgadza..

użytkownik usunięty
noucamp

"ocena 6,3 pewnie jest spowodowana brakiem grubych akcji z obcymi czy konstruktorami, a raczej ludzie się właśnie na to nastawili..."

A może po prostu ludzie nastawili się na dobry film, a "Prometeusz" tych oczekiwań nie spełnił?

ocenił(a) film na 7
noucamp

Może ta wypowiedź nie jest całkiem zgodna z tematem postu ale może wzbudzi pewne zinteresowanie. Na potrzeby zmienianych w ostatnim czasie stron "Alien Hive" oraz w odpowiedzi na pytania fanów cyklu z forum "Horizontal Hive" zrobiłem kilka ważnych obliczeń dotyczących lokacji LV 223. Otóż LV - 223 ("Prometeusz") nie może znajdować się w gwiazdozbiorze Sieci. To nie ZETA RETICULII ani ZETA 2 RETICULI (Alien: 8pN). Wyszło mi jak nic, że podana w filmie odległość 3,27 x 10 do14 potęgi kilometra do LV-223 od Ziemi to równiutkie 34,56 roku świetlnego. Jak podawałem na "Horizon extermination" ZETA i ZETA 2 RETICULI to ok. 39,5 roku świetlnego od Ziemi (według atlasu gwiazd). A więc LV - 223 w żaden sposób nie może być kojarzone z tym miejscem. Jedynym układem który może pasować do filmu jest IOTA PERSEI odległa od Ziemi o 34,36 roku świetlnego. Biorąc pod uwagę, że mamy tu do czynienia z księżycem jakiegoś gazowego giganta (jak Jowisz na przykład) ten układ i ta odległość mogą się zgadzać, to znaczy 34,56 roku świetlnego w filmie. Te 0,2 nie jest tak istotne - pamiętajcie że ostateczne granice naszego Układu Słonecznego (pas Oorta) to jakiś 1 rok świetlny.

Inną ciekawą sprawą jest to, że przeliczyłem ten przelot. "Prometeusz" leciał 854 dni i 12 godzin do celu (uwzględniając rok 2092 jako przestępny). Daje to datę startu na 29 lub 30 sierpnia 2091 roku. Co ciekawe musiał (bez uwzględniania czasu rozpędzania) lecieć 14,76 razy szybciej niż światło. To pokonuje tę samą odległość w 12 615,4 dni. Przeliczając to na bardziej znane nam jednostki, prędkość "Prometeusza" musiała wynosić średnio 1 594 080 000 km/h (światło leci z prędkością 108 000 000 km/h). Światło w ciągu doby pokona 2 592 000 000 km a "Prometeusz" 38 257 920 000 km. Dalej wynika z tego, że "Prometeusz" każdego dnia pokonywał 4,044% odległości jaką w ciągu roku pokonuje światło. Muszę więc wprowadzić poprawkę do podanej na "Horizon extermination" prędkości pojazdu, gdyż uprzednio przeliczałem ją w stosunku do odległości do ZETY RETICULI (39,5 roku świetlnego). Prędkość "Prometeusza" to 0,040(4) roku świetlnego na dzień w podprzestrzeni a nie 0,055 jak kiedyś podawałem.

Bishop_filmweb

no proszę, widać nie tylko ja bawiłem się w obliczenia po seansie :)
W razie czego zakładaj nowy temat, wszyscy chętnie poczytają.....teoria, nieścisłości......

ocenił(a) film na 8
Bishop_filmweb

Fajnie :)
Dużo się dowiedziałem przez ten wątek!
Jeszcze raz wielkie dzięki

ocenił(a) film na 7
noucamp

E tam, e tam. Zrobiłem się czerowny! Fanów sagi zapraszam do odwiedzenia stron "Alien hive", forum "Horizontal hive" oraz oczywiście moich autorskich stron (zaraz przeastana istnieć) "horizon-extermination". Tam macie wszystko: bohaterów, opisy pojazdów, historię, technologię oraz oczywiście Colonial Marines - Zapraszam.