Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

1. Co właściwie dzieje się w pierwszej scenie?
Wyjaśnienia Ridley'a Scotta: Inżynierowie należą do rasy, która myśli w kategoriach epok
geologicznych. Dla nich miliard lat to drobiazg. Potrafią stworzyć dogodne warunki życia
na jakiejś planecie, a potem wrócić – i jeśli nie są zadowoleni z efektów, wszystko
zniszczyć i zacząć od nowa. Pierwsza scena pokazuje, że Inżynierowie nie cenią sobie
także swojego własnego życia. Są jak bogowie, z ludzkiego punktu widzenia
nieśmiertelni, niepojęci i wszechmocni. Scott podkreśla, że pierwsza scena wcale nie
musi dziać się na Ziemi. Nie wiemy jaka to planeta. Wiemy tylko, że Inżynierowie na
naszych oczach dokonują kolejnego aktu stworzenia i zniszczenia z niezrozumiałych dla
nas pobudek. Strach byłoby spotkać kogoś takiego we kosmosie, Scott w kwestii
kontaktu międzyplanetarnego jest pesymistą.
2. Czy Vickers jest androidem?
Nie było tego w scenariuszu, Scott nie sugerował niczego grającej ją Charlize Theron. Ta
kwestia intryguje także członków załogi, więc Vickers proponuje jednemu, by poszedł z
nią sprawdzić to u niej w kabinie, no ale to jest sarkastyczny żart, nie sposób wyciągnąć z
tego wnioski. Jednak Theron przyznała, że podświadomie zaczęła kopiować na planie
manieryzmy grającego androida M. Fassbendera. Podobnie się porusza, podobnie
mówi i gestykuluje. Widać, że między tymi dwoma postaciami pojawiła się jakaś nić
porozumienia. To nie było coś, co wynikało wprost z poleceń Scotta, tylko z samej logiki
scenariusza.
3. Dlaczego wysłali misję załogową? Przecież wiadomo było jak to się skończy.
My o tym wiemy, bo to film twórcy „Obcego”, ale jego bohaterowie nie wiedzą. Holloway
potrzebuje ostatecznego potwierdzenia swojej teorii, w którą mało kto wierzy. Weyland
zgadza się sfinansować wyprawę, bo ma swój własny cel. Jeśli to się potwierdzi chce
przy tym być, bo to będzie największe odkrycie w dziejach ludzkości – próżność i
chciwość nie pozwalają mu zgodzić się żeby ktoś inny na tym skorzystał. Vickers zakłada,
że Weyland może tej wyprawy nie przeżyć. Jako potencjalna następczyni szefa korporacji
chce być przy śmierci Weylanda, obawiając się, że ktoś ją sprytnie wyślizga.
4. Dlaczego w takim razie nie wysłali samych androidów?
W filmie widzimy, że android radzi sobie w kontakcie z Inżynierami nieco lepiej niż
człowiek, ale nie aż na tyle lepiej od ludzkiej załogi, żeby to miało znaczenie dla
powodzenia misji. Vickers i Weyland nie wiedzieli, co Prometeusz odkryje podczas
swojej wyprawy. Liczyli się z porażką. Liczyli się z tym że teoria Holloway’a i Shaw okaże
się błędna – albo prawdziwa tylko częściowo, na przykład na miejscu znajdą kolejne
wskazówki. Chcieli mieć w załodze kogoś, kto w takiej sytuacji te wskazówki
zinterpretuje. Dlatego właśnie zrekrutowali grupę naukowców różnych specjalności.
5. Dlaczego ci ludzie się zgodzili? Tylko wariat bierze udział w takiej misji.
A ten biolog z tym geologiem wyglądają jakoś przesadnie normalnie? To jasne, że
rozsądny człowiek w ogóle nie dałby się na coś takiego namówić. Holloway się zgodził,
bo jest człowiekiem chorym z ambicji jak Weyland. Inni – bo zwyczajnie byli lekkomyślni.
Z punktu widzenia Vickers i Weylanda wszystko było doskonale przygotowane. Lojalna
załoga opanowałaby ewentualny bunt, a w najgorszym wypadku Weyland i Vickers ukryją
się w szalupie przygotowanej na ekstremalne warunki. (ratowani przez niezniszczalnego
Davida) Bieg wydarzeń zaskoczył jednak także ich…

ocenił(a) film na 6
wito_filmweb

to jest fragment tekstu z Filmowego magazynu do czytania (tak, wiem, głupi tytuł...)

wito_filmweb

Film tak dziurawy fabularnie, że trzeba dodrukowywać wyjaśnienia? Już dałby Ridley spokój i udawał, że tak miało być - działająco na wyobraźnię. A tym sposobem reżyser sam chyba przyznał, że scenariusz nie był wyższego sortu

ocenił(a) film na 6
bedebudda

te wyjaśnienia Ridleya nie świadczą o głupocie scenariusza tylko o głupocie ludzi którzy nie potrafili sami pojąć tych jasnych faktów. To smutne że reżyser musi tłumaczyć film specjalnie dla ciemnoty, która bezpodstawnie krytykuje film tylko dlatego że go nie rozumieją

wito_filmweb

Chodzi mi bardziej o to, że autor nie powinien tłumaczyć i wyjaśniać swojego dzieła. To tak, jakby poeta analizował swój własny wiersz. To, co zostało niedopowiedziane, pominięte, nie powinno być wyjaśniane na łamach jakichś czaspomism, blogów, czy gdziekolwiek indziej. Jeśli reżyser chce wyjaśniać luki, niech nakręci dwójkę

ocenił(a) film na 10
bedebudda

Ale to wszystko zostało zinterpretowane tu na wszelkie możliwe sposoby, a to co autor miał na myśli to tylko jedna z interpretacji, tym własnie jest Sztuka, nie ma tylko jednej warstwy, to tak ja z Vickers niby mamy na tacy jest człowiekiem, ale, ale mamy warstwę intuicyjną która zadaje nam pytania. Jedni to lubią inni nie, dlatego jedni kochają Prometeusza inni nienawidzą.

ocenił(a) film na 6
procesk

dokładnie. i ocena na filmwebie powinna być powyżej 7...

wito_filmweb

A możesz mi wytłumaczyć, co cię zachwyciło w tym filmie? Co go wyróżnia spośród innych?

ocenił(a) film na 6
bedebudda

A możesz mi wytłumaczyć, co cię zachwyciło we Władcy Pierścieni? Co go wyróżnia spośród innych? Wiem, nie odpowiada się pytaniem na pytanie, no ale kurde, nie będę tłumaczył ciągle każdemu z osobna. Każdy ma inny gust po pierwsze i moglibyśmy dyskutować w nieskończoność zarówno o Prometeuszu jak i o Władcy Pierścieni, ale tego już bym nie chciał. Chyba najwyższa pora zmyć się z forum, bo te dyskusje straaasznie wciągają ;) A moja frustracja spowodowana jest tym że są znacznie gorsze filmy i mają wyższe oceny od Prometeusza. Nie żeby była to dla mnie sprawa życia i śmierci, ale po ludzku bardzo mnie zastanawia ten fakt. Przyznaję też że jeśli chodzi o mnie zawyżyłem ocenę o 1 punkt ze względu na słabość do tematyki podjętej w Prometeuszu. I nigdy nie zrozumiem i nie zaakceptuję że ktoś daje temu filmowi 1 bo to mija się z celem - jest to jedynie najpospolitszy w świecie hejting albo niezrozumiała chęć wyróżnienia się (głupotą?) z tłumu.

wito_filmweb

Nie odpowiadając, mimo wszystko odpowiedziałeś (słabość do tematyki). Owe wytłumaczenie satysfakcjonuje mnie. Bałem się odpowiedzi: "bo tak", "bo ładny", "bo to film Scotta", a tak wiem, że film po prostu do ciebie trafił, tak jak mnie zachwyca np. Władca pierścieni

bedebudda

Mnie też zachwyca Władca Pierścieni i nie potrafię tego pojąć jak fan fantastyki i sci-fi może nie pokochać Prometeusza, przecież ten film jest epicki pod każdym względem.

wito_filmweb

Jeśli filmy są oceniane przez osoby bardzo młode, np. jedenastolatków, które prawie wszystko zachwyca, czemu się dziwić, że filmy płytkie, jedynie z dobrymi efektami specjalnymi, mają wysokie oceny.

A ocena 1 może być wystawiana złośliwie - dlatego, że film innym się podoba lub by zaniżyć średnią.

Brak zrozumiałych momentów w filmie imo jest jego najsilniejszą stroną. Dzięki temu pojawia się X ciekawych interpretacji, jak np. z "androidką" Vickers (dlaczego ją ludzie mieli za maszynę, za Chiny nie rozumiem. Przecież to najbardziej egzaltowana i niezrównoważona emocjonalnie postać z filmu). No i chce się zobaczyć dodatki oraz drugą część, by poznać interpretację twórców. Że wyjaśnienie pojawiło się w sieci, uważam że jest ok. Kto chce rozumieć film po swojemu, nie musi eksplikacji czytać.

ocenił(a) film na 8
bedebudda

Wyjaśnienia są potrzebne ludziom, którzy lubią mieć podane wszystko wprost. Tu ukłon Scotta w ich stronę.

ocenił(a) film na 1
wito_filmweb

Oj jak pięknie tłumaczą....Eratka jak się patrzy.Buhahahahahaha

ocenił(a) film na 6
Marekgdapl

to jest tłumaczenie dla takich co nie zrozumieli czyli dla takich jak ty

ocenił(a) film na 1
wito_filmweb

Ale przecież ja pamiętam!!!!!!!!!!!!!!!
Ty nam wszystkim tłumaczyłeś dokładnie tak samo.Ty przecież należysz do tej grupy sprawniejszych intelektualnie odbiorców.
Buhahahahahahah.Umrę ze śmiechu przez ciebie szczeniaku))))))))))))

ocenił(a) film na 6
Marekgdapl

to nie moja wina że zrozumiałem ten film za pierwszym razem a ty nie i musisz dzień w dzień przesiadywać na forum by się czegoś dowiedzieć pod przykrywką że to niby hejtujesz Prometeusza... żal mi ciebie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
Marekgdapl

nie denerwuj się tak bo ci żyłka pęknie :D a te tłumaczenia nie są moje tylko samego R. Scotta więc do niego miej żal, a nie do mnie.
PS. morda to sobie możesz do starej mówić jak wychowała takiego chama jak ty

ocenił(a) film na 1
wito_filmweb

Nie zrozumiałeś...morda.Jeżeli twoje wcześniejsze tłumaczenia były różne od R.S. to skąd bezczelny pomysł szczylu, że ten film zrozumiałeś?
Dociera do ciebie śmieszność na jaka się naraziłeś?

ocenił(a) film na 6
Marekgdapl

"Ty nam wszystkim tłumaczyłeś dokładnie tak samo"
"twoje wcześniejsze tłumaczenia były różne od R.S."
zdecyduj się koleś...
jeśli to drugie to udowodnij

wito_filmweb

Jest dokładnie wyjaśnione że uciekający Inżynierowie uciekają przed xenomorphem?

Mazurian

No w tym magazynie filmowym?

ocenił(a) film na 6
Mazurian

"W tej fabryce (ta piramida to fabryka broni biologicznej) doszło do jakiegoś wypadku, który zabił (prawie) wszystkich na jej terenie. Zapewne tylko dlatego rasa ludzka jeszcze istnieje, bo można domniemywać, że właśnie z tej fabryki miał pochodzić statek, który zniszczyłby "nieudaną" Ziemię. Nie wiadomo dokładnie, dlaczego fabryka wyświetla intruzom zapis wypadku - może niechcący uruchomili jakieś archiwum, a może pokazanie go jest jak odpowiednik naszych mrugających na czerwono sygnałów alarmowych?" - Filmowy magazyn do czytania

wito_filmweb

To cały tekst co do tego wypadku?

ocenił(a) film na 6
Mazurian

tak, a co?

wito_filmweb

Bo kumpel coś wspominał że gonił ich xenomorph. Najwyrażniej coś mu się przewidziało;)

ocenił(a) film na 6
Mazurian

możliwe ;)

Mazurian

Pytanie brzmiało: Co oznacza holograficzny obraz biegnących Inżynierów?
Ridley odpowiada: To samo co stos martwych Inżynierów z ranami klatki piersiowej, w których miłośnik SF od razu rozpoznaje działania Obcych.

Chyba nic więcej nie trzeba dodawać, kolega wito pominął w swojej odpowiedzi najistotniejszy fragment.

0wner2

Więc jest tu działanie Xenomorpha:)

ocenił(a) film na 6
0wner2

"miłośnik SF od razu rozpoznaje działania Obcych" - Ridley nie mówi wprost tylko powołuje się na to co od razu pomyślą fani. To nie jest uzasadnienie.

wito_filmweb

Stary, widzisz stos martwych dział z dziurami w klatce piersiowej i naprawdę masz jeszcze jakiekolwiek wątpliwości?

Marekgdapl

daj chłopakowi spokój i idź wydusić pryszcze......
btw, śmieszą mnie wypowiedzi niektórych znafcuff..... a jednocześnie cieszy mnie fakt, że jest tyle szumu wokół filmu. to dobrze! świadczy to o tym, że sztuka nie jest obojętna.... i to jest najważniejsze
p.s. Ósmy pasażer zaliczony w 1980. Jakieś pytania? Coś wyjaśnić, wytłumaczyć? Śmiało!

ocenił(a) film na 6
szudas

wyjaśnij mi skąd wziął się fenomen tego przeciętnego filmu jakim jest Alien?

wito_filmweb

Klimat, scenografia, potwór.

ocenił(a) film na 6
0wner2

nie wiem czy to fake, ale jak dla mnie wygląda oryginalnie:
http://www.dreadcentral.com/img/news/aug12/prom2.jpg
http://www.dreadcentral.com/img/news/aug12/prom1.jpg

wito_filmweb

Ta od Bluraya zajebista. Chcę taką na półce!

ocenił(a) film na 6
0wner2

no wiem, fajna ;) ciekawe czy na prawdę taka będzie

wito_filmweb

Oby ;)

wito_filmweb

pomysł, idea, lęk pierwotny, ..... czy np ktoś przed 1979 wiedział kto to jest H.R.Giger....?
i jeszcze jedno fundamentalne pytanie "kim jesteśmy i dokąd zmierzamy". Ridley zadał te pytania w latach 70-tych (Alien, Blade Runner)..... zadał je po raz drugi teraz - w 2012. Nie jest już młodym człowiekiem.....
Mam cichą nadzieję, że nie będzie reżyserował Prometheus 2...... niech to zrobią za lat kilka/ kilkanaście Cameronowie, Finchery i inni Jeunety, a Prometheus stworzy podwaliny dla nowego universum.

ocenił(a) film na 6
szudas

Ej, co ty chcesz od Ridleya? Przecież dobrze wyreżyserował Prometeusza. Ja tam nie mam mu nic do zarzucenia.

wito_filmweb

nie zrozumiałeś moich intencji....
Ridley jest reżyserem genialnym, podobnie jak jego filmy np Alien czy Prometheus. Chodzi o to, że Prometheus IMHO, jest dziełem Scotta skończonym, koniec kropka. Podobnie jak Alien, czy Blade Runner, Gladiator....
Jeśli ma powstać Prometheus 2, 3, 4 itp to w moim odczuciu niech to zrobi ktoś inny, nie dlatego, że Scott jest reżyserem marnym, tylko dlatego, że wielcy reżyserowie tworzą raz a dobrze :)
sorry, może zbyt duża różnica pokoleniowa jest między nami, jestem wychowany na filmach z lat 70, 80, gdzie był true sci-fi, idea, pomysł, a nie efekty komputerowe.... W moim odczuciu Prometheus właśnie jest sci-fi.
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 6
szudas

aha, nie no okej, teraz rozumiem. ;)

ocenił(a) film na 1
szudas

Właśnie..to w was lubię.Tą chęć tłumaczenia tego filmu))))

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

A tutaj - już koniec poprzedniego trollingu i rozpoczęcie nowego.

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

No tutaj to już czysta poezja - Troll twierdzi, że tylko reżyser wie o czym jest ten film.
Paranoja!

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

Tutaj Troll ripostuje twierdząc, że to co powiedział Twórca filmu to świętość - bzdura bo obraz może być odbierany przez każdego, nawet samego reżysera inaczej niż przez pozostałych ludzi.

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

Tutaj trolll daje upust swoim frustracjom na siłę wmawiając komuś to co ten ktoś miał na myśli.

wito_filmweb

"to jest tłumaczenie dla takich co nie zrozumieli czyli dla takich jak ty"

A co powiesz o ludziach którzy ocenili ten film wysoko a mimo tego nie zrozumieli wielu zagadnień bądz ujmując to prościej bzdur zawartych w scenariuszu?.Nie raz pojawiały się posty osób które oceniły film powżej 7pkt i zadawały pytania bo czegoś niezrozumiały.

Żalll

ocenił(a) film na 6
Supernaturall

a czy ja się czepiam ocen?

ocenił(a) film na 6
Supernaturall

zrównać kac wawa z prometeuszem? No wiesz co... daj chociaż 2 bo to na pewno jest lepsze od kac wawa, człowieku opamiętaj się