Snucie teorii że ludzkość stworzona jest przez obcą odległą cywilizacje to dla mnie istna
propaganda. Wmawianie ludziom takich bzdur jest teraz zjawiskiem nagminnym. Filmów o tej
tematyce jest coraz więcej. Rozumiem że technika poszła do przodu itd ale dla mnie jest to za
bardzo "przybajerowany " film który tylko tym aspektem może się obronić ale chyba nie do końca
mu to wychodzi. Bardzo przeciętna produkcja sromotnie przegrywająca z klasykiem gatunku
"Obcego". Ostatnio coraz więcej padaki powstaje dla zarobienia tylko kasy niestety :(
Guzik prawda, sam je wymyśliłem, wymyślam teorie, które powinny funkcjonować w dzisiejszym świecie, aż trudno uwierzyć, ale da się udowodnić jak idiotyczne są stare utarte schematy, jak religia i metody edukacji, nie są aktualizowane, a sama metoda nauczania, śmiechu warta ;))
Ok, podaj źródło swych poglądówi, być może się mylę i źle cię oceniam, chętnie zapoznam się i przeanalizuję twoje źródła informacji ;))
Jak mam ci podać źródła historyczne z których korzystam jeśli nie sprecyzowałeś o jakie wydarzenia ci chodzi ? Historia to bardzo obszerna dziedzina wiedzy więc twoje pytanie jest trochę dziwne ...
Jeśli swoją wiedzę opierasz jedynie na internecie a nie posiłkujesz się pracami naukowymi to jak chcesz tworzyc jakiekolwiek teorie ??
Dobra, rozumiem, że potrzebujesz na to czasu, poczekam ;)) Lubię uczyć się, na cudzych błędach ;))
Nie rozumiem skąd ten sarkazm ,zadałeś idiotyczne pytanie a teraz próbujesz wszystko obrócic w żart ?
Potraktowałem cię poważnie, ale podbramkowo wpadasz w poślizg, to chcesz mi strzelić gola, czy nie ? ;))
"Widocznie mało czytasz, mało szukasz, mało co cię interesuje"
Człowieku małej wiary zdziwiłbyś się .. Fascynuje mnie historia ,przemiany zachodzące na przestrzeni wieków. Różnica między nami polega na tym ,że ja staram się szukać wśród wiarygodnych źródeł historycznych a nie na różnego rodzaju niesprawdzonych stronach internetowych zawierających wszelkie możliwe teorie spiskowe tworzone przez szarlatanów dla których internet stał się idealnym sposobem na pozyskanie mas.
"Nie ma na to dowodów, że to co przytoczyłem to bzdury" - Teoria ma to do siebie, że to osoba wygłaszająca musi teorię udowodnić inaczej jest teorią urojoną istniejącą tylko w głowie autora oraz ew. jego ślepych wyznawców.
Mylisz się "skurvysyńsko", Hadrian1988 chce obalić te teorie, więc zakładam, że ma solidne podstawy, niech przedstawi kontrargumenty. Bo mam wrażenie, że teraz żałuje swojego bezmyślnego ataku, jest sfustrowany i bezsilny ;)) Dałem mu na to czas, biedaczek nie może teraz odnaleźć gruntu pod nogami ;)) Podpowiem, że ciągle ma szansę obalić w/w "teorię alternatywną" ;)) Może sobie bronić cwaniactwo, propagandę, kłamstwa, kapitalistów, oligarchów, itp. itd. niech tylko sensownie uzasadni "błędność teorii" i zada im kłam, być może to człowiek "oświecony" a nie pospolity niezadowolony z siebie Kowalski, którego bawi, bycie wrzodem na dupie ;))
A ty jak zwykle, ciągle z tą złośliwą ironią ;)) Rzygać już się chce ;))
"Teoria ma to do siebie, że to osoba wygłaszająca musi teorię udowodnić inaczej jest teorią urojoną istniejącą tylko w głowie autora oraz ew. jego ślepych wyznawców."
Teorie są merytorycznie wyjaśnione przez autorów, nie wiem co jeszcze mógłbym dodać ;)) Raczej nic, są wady i zalety jest i analiza, czego jeszcze chcesz ? Rażenia piorunem, znaku z nieba ? ;))
OK to w takim razie możesz mi powiedzieć dlaczego Reagan miałby ujawniać tajny spisek na forum ONZ????????
...oraz dlaczego Lucasowi nikt nie chciał wyprodukować Star Warsów??????
W USA informacje mają swoją cenę, i są źródłem dochodu ? To tylko przykład jednej z wielu, metod/możliwości pozyskiwania "przecieków" ;))
Jakich przecieków????? Przecież nagrywała go telewizja i mówił to na sali gdzie było kilkuset ludzi??????
Unikasz odpowiedzi na temat Lucasa!!! :)
Otrzeźwiej, Reagan skądś czerpał te źródła informacji, to na pewno nie była jego autorska inicjatywa, on jedynie to upublicznił, ale jako ważna osoba w państwie, musiał mieć wiarygodne źródła informacji, ściśle tajnych ;)) G. Lucas nakręcił Star Warsy, więc o co kaman ? ;))
Reagan spiskowiec/mason ujawnia wszystkim tajny spisek - nie mam więcej pytań....
Typowo błędne wyciąganie wniosków, są jeszcze dwie możliwości w tym scenariuszu, celowa dezinformacja w celu ośmieszenia, i utrata wiarygodności i votum zaufania do Reagana, spadek poparcia/popularności ;)) Tak czy owak są to manipulacje informacjami, które mają jakiś cel ;)) Nie wiem czy wiesz, ale Ronald Reagan, jako przywódca USA udzielił znaczącej pomocy „Solidarności” w walce o obalenie komunizmu w Polsce. Stąd chociażby, znaleźli się zapaleni zwolennicy jego upadku, lub odwrotnie, zaufano mu i powierzono więcej zadań, jako człowiekowi o dużych kompetencjach, podejmującemu poważne sprawy ;))
Zdecyduj się czy to był przeciek, informacja czy dezinformacja, ośmieszenie, wyraz poparcia czy upadku - bo na razie to widzę ośmieszanie się ale ludzi kreujących ten spisek, którzy nad interpretują jego słowa...
Ps Jeżeli chcesz robić sobie jaja to przynajmniej wcześniej ustal jedną wersję i się jej trzymaj :)
Zdecyduj sobie sam, skończyła się rozmowa na zasadzie "tak i nie", wszystko odwracasz na lewą stronę, więc zmuszasz mnie do większej elastyczności, tym samym nie oczekuj więc, jednoznacznych odpowiedzi ;))
Jakich autorów ??? Zdaje się ,że to miały być twoje teorie. Coraz bardziej mnie bawisz :)
"Guzik prawda, sam je wymyśliłem, wymyślam teorie, które powinny funkcjonować w dzisiejszym świecie, aż trudno uwierzyć, "
Haha śmieszny jesteś, to akurat dotyczy spraw poza FW, ułomny jesteś, czy tylko popiłeś sobie w weekend za dużo,? widać wyraźnie, że wzięła cię chora ambicja i nie daje ci spokoju ;))
"Widzę ,że kompletnie nie odniosłeś się do tego co napisałem. Te wszystkie analizy i teorie które przedstawiłeś nie są wymyślone przez ciebie na podstawie obserwacji świata. Po prostu ktoś ci je podsunął " o oświecony" :) : ) Nie dziw się ,że twoje zarozumialstwo w końcu spotka się z ostrą krytyką. Niezgoda na "twoje prawdy objawione" nie oznacza podporządkowania się wszystkiemu. Tylko człowiek totalnie arogancki mógł wysnuć takie wnioski. Gówniarzy zaś radziłbym szukac wśród ludzi do których trafiają twoje komentarze." - Mój wpis który wyraźnie dotyczy treści które zamieściłeś na FW.
"Guzik prawda, sam je wymyśliłem, ..." - Twoja odpowiedź.
I kto tu jest ułomny ? :) :) Jeśli twoja odpowiedź rzeczywiście dotyczyła innych twoich dziwnych teorii to znaczy ,że powinieneś cofnąć się do podstawówki bo masz problem w czytaniu ze zrozumieniem. Teraz możesz dalej się ośmieszać :)
Zgodnie z twoim twierdzeniem "Po prostu ktoś ci je podsunął " o oświecony", Człowieku otrząśnij się, nie zamierzam walić grochem o ścianę, odpowiadając na nieistotne pytania, wymyślaj sobie dalej, czy ktoś mi podsunął, czy też nie podsunął, ale ty z całą pewnością próbujesz mi coś podsunąć (pewnie świnię), ja pierdziele, powinieneś pisać komedie, na początek zgłoś ofertę do kabaretu ;))
Schlebiasz mi : ) Myślę jednak ,że w pisaniu zabawnych banialuk nie masz sobie równych i tobie w takim razie oddaję palmę pierwszeństwa.
Tak tu masz rację, bo niektórym pomagają tylko pochlebstwa, w przeciwnym razie cierpią z powodu niedowartościowania ;))
Kiedy nauczysz się w sposób merytoryczny odpowiadać na czyjeś posty wróć :) :) :)
Większych bzdur dawno nie czytałem... Gdzie o tym słyszałeś, na niewiarygodne.pl? To TYLKO teorie spiskowe które nie mają pokrycia w rzeczywistości. Bo jest wręcz odwrotnie - to co mogłoby wywołać panikę wśród społeczeństwa wiedzą rządy największych mocarstw i specjalnie tego nie ujawniają.
Po przeczytaniu Twojego posta, wiem już że rządy wcale nie muszą dezinformować ani symulować aby, pozwól że Cię zacytuję „siać od wczesnych lat strach w społeczeństwie przed możliwym zagrożeniem z kosmosu”. Po prostu nie muszą...niektórzy aż nadto są samowystarczalni w tym temacie… ;))
mówisz o poważnej, realnej propagandzie przedstawionej w filmie Science FICTION ? Dlaczego katolicy wszędzie muszą atakować wszelakie źródła odomienności ideologicznej? Nie tylko wy jesteście na tym świecie sami. Już normalnie nie da się obejrzeć fikcyjnego filmu i nie brać go na serio? jestem człowiekiem wolnym od klęczenia z wyboru i film obejrzałem jednym tchem nie dławiąc się takimi pytaniami. Wyluzuj i ciesz się filmem. Nie szukajcie spisków wszędzie.
dodam, że jednym z moich ulubionych filmów (napewno w prywatnym top3) jest Zielona Mila... Uwielbiam S.Kinga więc zakupiłem także i książkę... zarówno książka jak i film są najwyższych lotów... i nie przeszkadza mi to że nie ma tam wątków antywiary... Film ma być dobry. Napewno wiara bądź niewiara nie wpłyną na moją ocenę.
skąd pewność że jestem katolikiem ??? Każdy film powinien nieść ze sobą jakiś przekaz większy lub mniejszy a tu za sprawą filmu w którym efekty specjalne cieszą oko przy okazji indoktrynuje się widza o obcej cywilizacji która stworzyła ludzkość. To jest moje zdanie nie każdy musi się z tym zgadzać.
1. udowodnij że nie jesteśmy stworzeni przez obcą cywilizację.
2. Twórca ma prawo urzeczywistniać w swoim filmie teorie jakie tylko chce. Więc nie chrzań że on coś próbuje wmawiać bo każdy swój rozum ma
no własnie próbuję ci pokazać, że nie można wykluczyć jednej ani drugiej opcji, a ty mi tu kontrę dowalasz :D nie twierdzę że stworzyła nas obca cywilizacja, bo wg mnie to trochę naciągane i rozumiem cię w pewnym sensie, ale wiesz, nie ma stuprocentowej pewności jak to w rzeczywistości było.
oczywiście że nie ma pewności tym bardziej w dzisiejszych niepewnych czasach gdzie bardzo dużo jest różnych teorii, informacji i zarazem dezinformacji. Nikogo nie chce atakować ani kontrować ale tekst w tym że filmie kiedy to do głównej bohaterki przychodzi ten zarażony koleś a ona pokazuje mu dowód że ludzkość pochodzi "od nich" on na to "to możesz już zdjąć krzyżyk swojego Taty..... bo to oni nas stworzyli". Nie to wcale nic takiego to tylko dialog dwóch bohaterów. Nie wydaje mi się a może jest to swojego rodzaju subtelny atak na wiarę w Boga stwórce wszystkiego co nas otacza ? Nie twierdze że Bóg istnieje i że jest naszym stwórcą bo nie ma na to 100% dowodów takich namacalnych. Ktoś powie biblia ale ona przez tyle lat też mogła być zakłamywana przynajmniej fragmentarycznie itd. Każdy powinien odpowiedzieć sobie na pytanie jeżeli chodzi o ten dialog czy jest to celowe czy przypadkowe działanie. Ja mam wątpliwości i zadaje pytania.
trochę dramatyzujesz... myślę że istnieją kwestie o wiele bardziej kontrowersyjne, i nie tylko w tym filmie, niż ta jedna subtelna sugestia w Prometeuszu ;) Poza tym te słowa wynikały z charakteru bohatera który je wypowiedział i okoliczności w jakich padły. Dla mnie to jasne i logiczne... Atak na Boga to z pewnością nie jest. No bo jaki by to miało cel?
Chyba w swoim "widzeniu" nie wziąłeś pod uwagę, że "Prometeusz" jest filmem, a nie rozprawą naukową. Mógłbyś chyba uścisnąć dłoń niejakiego Wildsteina, który raczył swego czasu zdjąć z ramówki telewizyjnej Czterech Pancernych bo "zakłamuje historię". Jednocześnie jakoś nie miał pretensji do Xenny-Wojowniczej Pieprzniczki... Pewno ten serial był zgodny z wiedzą historyczną. Z Twojego postu wynika pewność, iż niemożliwym jest stworzenie gatunku ludzkiego przez inną cywilizację czy inny gatunek. A niby gdzie ta Twoja pewność ma wiarygodne źródło? Byłeś w tych czasach gdy powstali ludzie i widziałeś na własne oczy? Jeśli tak to może miałeś ze sobą jakąś kamerę? Chętnie byśmy popatrzyli. I jeszcze taka uwaga: wszystkie filmy powstają dla kasy, a że niektórzy mają przyjemność z ich oglądania to tylko taki dodatek.