PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189741
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Scenariusz.

ocenił(a) film na 7

W sieci znaleźc można od wczoraj 'wyciekniety', czy raczej ukradziony z FOXa scenariusz. Jak zawsze w takich przypadkach, nie wiadomo na ile to prawda, ale w swojej dobroci przestrzegam:

Nie ruszajcie tego gówna. Napisany jest świetnie, bardzo 'prawdziwie'. Nie czytałem tego, tylko przejrzałem, początek i jedno zdanie w około 60% tekstu. I jeśli ten scenariusz jest prawdziwy to zrobiłem sobie ogromnego spoilera tym jednym zdaniem. >.< Wkur.zyłem się. Dodatkowo - ktoś z tego scenariusza zrobił synospis i ten takze krąży po sieci, nawet częściej go można spotkać niz właściwy scenariusz. Synospis ten tez jest duzym spoilerem, zdradza jak ten film bedzie wyglądał, czy bedzie np zwykłym slasherem, czy też metafizycznym 'dziełem' w stylu Odysei 2001.

Także synospisu tez unikajcie, bo przecież jak dotąd oficjalnie nie wiemy nic, a nowy trailer (juz 17!) moze nam co nieco zdradzić. Znając synospis nie byłoby zaskoczenia przy jego oglądaniu.

I na koniec napiszę jeszcze raz - nie jest to pewny wyciek, to może być fanmade. Ale szczerze mówiac nie ptrafię sobie wyobrazić kto by chciał pisać tak duża i dobrze napisaną rzecz i podpisywać ja jako 'Prometheus leaked trailer'. Zbyt dobre to jest (zaczerpnięte z opinii tych, co czytali).

Ych. :\

ocenił(a) film na 9
Charism

no właśnie wiem na fanowskim fejsie już ostrzegali ,że na własną odpowiedzialnośc aby czytać ,a najlepiej nie czytać haha :)

Napisz mi tylko czy będzie cos z space jockeyami :)

pzdr

ocenił(a) film na 7
dunker

No co Ty, nie czytam tego, więc nawet jeśli jest cos z SJ (a chyba na pewno jest. : P) to i tak Ci nie powiem, bo nie mam jak. : P

Charism

Mógłbyś podać na której stronce to jest?

Mazurian

Już trochę przeczytałem, no i jest ciekawie napisany. Ciekawo czy nie fake

ocenił(a) film na 7
Mazurian

OBY fake. ; p

Charism

Oby Fake. Ale chciałbym aby nowy trailer zbyt dużo nie pokazał.

ocenił(a) film na 7
Charism

Ja to czytam jak coś to mogę wam po spojlerować

Arnie7

To może załóź nowy wątek na spoilery lub odszukaj wątek o spoilerach Charism'a. Bym sobie poczytał

Arnie7

No ale jak chcesz po spoilerować to dawaj. Charism chyba nie będzie zły

ocenił(a) film na 7
Mazurian

Na samym początku zostaje pokazane powstawanie świata.Jedną z pierwszych scen jest rozmowa małej Shaw z jej ojcem. Jest to pożegnanie ponieważ tatuś został skazany za podejrzenie próby wysadzenia budynku Weylanda, czy coś takiego. Następnie przechodzimy do budzącej się z 5 letniej śpiączki dorosłej Shaw. Zostaje on wybudzona ze snu ponieważ Prometeusz dociera do planety Zeus na której prawdopodobnie istnieją formy życia.Podczas jedzenia zostają przedstawione osoby kim są i czym się zajmują. Janek jest kapitanem, David androidem, Shawn i Holloway archeologami, Vickers jest wysłana przez korporacje aby wszystko szło zgodnie z planem (ma ona prawo pozbawić uczestników pensji) Mudow pierwsza oficer medyczny, Ray i Joshua mechanicy, Fifield i Milburn astrolodzy, Ravel pilot i nawigator Chance...CDN.

Arnie7

Pisz na mój gg: 17626706

Arnie7

Pierwsza uwaga....
Przed takim czymś pisze się spojler......nawet jeżeli o tym już mówiłeś

ODST Wolf

Spoko. To tylko Fan Made:D

ocenił(a) film na 7
Arnie7

Nie spoileruj, bo niektórzy nie chcą mieć zepsutej niespodzianki.
Jestem w trakcie powolnej analizy scenariusza, jest on ciekawy, ale w niektórych momentach mnie rozczarował.
Ciekawe jak się to przełoży na film (o ile to nie fake), bo nie sam scenariusz film czyni. Jeśli gra aktorska, i klimat zostaną dotrzymane, to z pewnością będzie to czołówka tegorocznego kina. No i oczywiście efekty, dla hamburgerożerców.

ocenił(a) film na 7
Charism

A więc tak. Opinia którą wyrażam, tyczy się tylko scenariusza, postaram się nie spojlerować.
Dla filmożercy. Jest to kawał dobrego filmidła, ale tylko dobrego. O rewolucji w stylu Obcego, nie ma mowy. Przynajmniej tyle wynika ze scenariusza. Dialogów jest tak naprawdę nie za wiele, bardziej przypomina to AVP, niż pierwszego obcego. Na pewno będzie lepszy od prawie każdej wyczekiwanej premiery tego roku. Ale by wygrał z TDKR i Hobbitem, całokształt filmu musiał zostać zrealizowany w naprawdę wielkim stylu.
Dla fana uniwersum, scenariusz raczej przeciętny, nieco lepszy od Przebudzenia.
Scott z kolei, strasznie, strasznie nakłamał. Co do jednego miał rację, nie spodziewaliście się... Jak bardzo nakłamał. Odnośnie czego tak mówię, nie będę pisał, bo obiecałem nie spojlerować.

mrowczak123

Tylko napisz czy w tym synopisie jest zmianka o Xenomorphie?

ocenił(a) film na 7
Mazurian

Temat obcego się przewija, to akurat spoilerem nie jest, i wiadome było już od dawna. To, że między innymi traktować będzie o pochodzeniu robali, również wiadome było (no tu niestety pojawia się pierwsze kłamstwo Scotta).
Najprościej napisać tak, jedni mieli rację, co drugich, niestety tych bardziej racjonalnie myślących zasmuci. A najbardziej poszkodowany poczuje się semipsychomix, bo jego epicka interpretacja wyciętej sceny z obcego, jest oczywistym głupotą (według tego scenariusza, no jak i ogólnie)... :D
Może podsumują to tak, na film do kina na pewno się nie wybiorę, tak jak planowałem, bo tylko bardzo bym się zawiódł. Ale ja jestem naprawdę wybrednym fanem kina, więc nie wzorujcie się na moim poglądzie na ten scenariusz.

ocenił(a) film na 10
mrowczak123

A jak to się ma do tych starych wersji wycieków w których ględzono o podróżach w czasie, powstaniu ludzi od androida, kopulacjach z biomózgami itd? Coś sie potwierdziło? :P I czy będą jakieś nowe rasy poza SJ i Xenomorphami tak jak mówili o jakiś kościanych stworach?

ocenił(a) film na 7
barry8500

Większość, wcześniejszych przecieków to bujda. :D Żadnych podróży w czasie, żadnego pochodzenia ludzi od androida, a tym bardziej żadnych biomózgów. Co do fabuły filmu, to więcej nic nie napiszę. :) No może, poza tym, że strasznie spłycili tą wielką historyjkę, o pochodzeniu ludzkości.

ocenił(a) film na 7
Charism

Co do postów powyżej - piszcie sobie o tym scenariuszu ile chcecie, w końcu o tym to temat. ; p Niemniej - ostrzegałem, żeby nie czytać. ; p

Charism

Czytać na własną odpowiedzialność;)

ocenił(a) film na 7
Charism

Co nie zmienia faktu, że nie będę spoilerował, psuci innym zabawy nie należy już do moich ulubionych zajęć.

mrowczak123

trzeba napisac duzymi literami SPOJLERY CZYTASZ NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC

mrowczak123

To im odpisz po prostu czy w tym scenariuszu biegają jakiś gigerowskie paskudy, czy nie... To nie spoiler. Przecież potwory są psia mać najważniejsze!

ocenił(a) film na 7
pumpalik

Już napisałem wcześniej. Temat Linguafoeda jak i jego pochodzenia PRZEWIJA się w filmie.

mrowczak123

Aha - czyli nie zobaczymy nic nowego, tylko znowu... i do znudzenia... znanych nam obcych. Tzw Xenomorfów jest już wszędzie TAK DUŻO (wszelakie AVP, gry, komiksy, książki...), że ich aura tajemniczości dawno przeminęła.

ocenił(a) film na 7
pumpalik

Tego nie napisałem, napisałem za to, że nie będę spoilerował... :D

Charism

no to jak czytać czy nie bo aż mnie pali z ciekawości w środku żeby przeczytać choć jeśli to zrobię to podejrzewam że będę żałował. To co radzisz, nie czytać?

Kax79

Czytaj z przymrużeniem oka;)

Mazurian

nie nie, dzięki:) albo wóz albo przewóz. Zdecydowałem się nie czytać, ostatnio pamiętam jak przeczytałem ten fanowski z biomózgami, to mimo że nie miałem pewności czy jest prawdziwy to żałowałem także tym razem nie popełnię tego błędu.

Kax79

Biomózgi to bujda. To lepiej nie ogladaj nowego zwiastuna w takim razie

Mazurian

A pojawił się już jakiś "nowy"? Wiem że na dniach ma być wydany "legalnie" nowy trailer, ale jak czytam wasze wypowiedzi to odnoszę wrażenie że coś ostatnio wyszło nowego. To jak to jest, o czym mówi poniżej Charism o jakimś "20 sekundowym spocie".???

Mazurian

Ten spot to o nim mówisz?

Charism

Wiecie co. Według mnie nowy trailer rozwiąże wiele zagadek i zagwozdek. Tego się właśnie obawiam.

ocenił(a) film na 7
Mazurian

Tak. Już ten 20 sekundowy spot wiele wyjaśnił.

Charism

jaki spot? jakiś nowy się pojawił oprócz trailera?

Kax79

Nie widziałeś???

Mazurian

nie! i zastanawiam się dlaczego:). Zaraz szukam i oglądam. Trailery i legalne materiały przejrzę, rzekome wycieknięte materiały ominę.

Kax79

Znalazłeś?

Mazurian

ten 20 sekundowy sneak peak do nowego trailera?

Kax79

tak

Mazurian

Podoba się?

Mazurian

co do ogółu że tak powiem wszystko mi się podoba co dotyczy tego filmu bo od kiedy pamiętam to na żaden inny tak nie czekałem. Co do samego filmiku to nic konkretnego tam nie ma także bez paniki, za wiele mi nie zdradził ten sneak peek.

Mazurian

Nowy trailer mam nadzieję że będzie petarda bez pokazywania jakichś nowych kluczowych scen.

Kax79

Bedzie ponoć trwał 2 minuty 33 sekundy:)

Mazurian

znając życie będzie to "stary" poszerzony o kilka nowych scen, albo walną jakieś ze dwa/trzy dialogi pozostawiając widza z jednym wielkim znakiem zapytania w głowie o czym była mowa. Kiedy premiera dokładnie bo zapomniałem, jakoś 17-18 chyba o ile pamiętam.

Kax79

Te okolice

Mazurian

no to odliczamy minuty.

Kax79

Aby do soboty;)

Charism

obejrzałem i jak dla mnie to nic nie wyjaśnił. Dla ciebie może tak tyle że ty czytałeś ten wycieknięty scenariusz i inaczej postrzegasz ten spot. Dla mnie ten 20 sekundowy spot nic nie wniósł nowego nt. fabuły filmu.