PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189746
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz
Mazurian

Dobry temat tylko nie wiem od czego zacząć

lewandowski09

1 Scena

Mazurian

Wodospad

Mazurian

Space jockey

ocenił(a) film na 9
Mazurian

Może jest to pierwsza próbka czarnego goo , które właśnie odkryli? Ktoś się z inżynierów musiał się podjąć rytuałowi, celem sprawdzenia? Nie wiadomo przecież czy mieli pod ręką na rodzimej planecie "myszki doświadczalne" ;p

tramp85

Ale po co ten rytuał? I ten spodek

ocenił(a) film na 9
Mazurian

Idąc tym tropem , to jak z próbami nuklearnymi, zostawiasz gdzieś na pustyni jedną i lont , i spieprzasz gdzie pieprz rośnie;p Wybrali jakąś niezamieszkaną planetę i odlecieli obserwując efekty z bezpiecznej odległości?..;p

tramp85

Ciekawe

Mazurian

zastanawia mnie jescze jedna rzecz jak Shaw podczas badania DNA SJ mówi że oni pochadzą od nas i że sie pogubiła abo żle zrozumiłem i jest na odwrót

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

to my pochodzimy od nich - ten latający spodek nie pasuje mi do rogalików

peja2000

mi też nie psuje to troche film

lewandowski09

ludzkosc powstawala dluzszy czas, wiec tak samo SJ tworzyli nowsze konstrukcje i tak powstal rogalik :p

ocenił(a) film na 10
peja2000

Przecież SJ mogli mieć flotę różnych statków kosmicznych nie tylko rogaliki. Kto powiedział, że tylko jeden typ maszyn był na wyposażeniu inżynierów.

Azawakh

obejrzałem jescze raz tą scene i ona mówi oni pohożu na nas szto ja pogubila wiec?

lewandowski09

Jesli mamy takie samo DNA jak nasi "stworcy" to czemu nie wygladamy tak samo? Przeciez powinnismy byc tacy sami ... no chyba ze tamci szybciej ewoluowali od nas

Fuxia24

Szkoda że ogl po rusku. Dialoi mogły się na pomylic

Mazurian

Takie samo DNA się rozpada i powstaje takie same... Coś jest nie tak...

Mazurian

skoro mamy takie samo DNA jak SJ to moze za jakies tysiace lat tez bysmy tak wygladali, w koncu ewolucja caly czas swoje robi ;)

Mazurian

Może mamy takie powiązane z Jockey'amo jak z małpami (97%)

Mazurian

Ogolnie sporo w tym filmie nidorzecznosci, to DNA niby takie samo ale wygladamy inaczej, ekspedycja naukowa bez ochrony i broni, operacja rozciecia calego brzucha, plus alien sie zrzygal na wnetrznosci a pani doktor biega sobie w najlepsze.

Fuxia24

no ok, ale jak ten robot zaczal ja zszywac to mnie rozbawilo, ostatnio tak samo folie na dach przybijalem :D

ocenił(a) film na 7
Mazurian

Mazurian no i jak wg ciebie końcówka bo u mnie mocno zanizyła ocenę z 8,5 na 7,5 w ostateczności dałem 7

peja2000

Cały film to dla mnie pole do interpretacji i tak trzeba go odebrać. Ciekawe jest Czy go złożyła i on pilotował, czy ona. To jest moment naciągany ale kto by nie chciał sobie na tym sprzęcie polatać?:)

lewandowski09

A co powiecie ze Sceną z hologramami w piramidzie? Zauważyłem ze ostatni Jockey odwracał się wypatrując czy coś ich nie goni (grupę Jockeyi). Jest on też bardzo osłabiony - pada 1 raz na podłogę, wstaje i biegnie dalej aż do momentu aż zachowije się jakby dostał jakiegoś ataku, po czym pada i drzwi urywają mu głowę... Może uruchomili jakomś broń biologiczną w powietrzu lub coś w tym stylu...

ocenił(a) film na 7
Mazurian

mnie ciekawi mapa tego układu słonecznego a konkretniej jakie odległości pomiędzy lv233 a lv426

peja2000

Ktos z uzytkowników pisał ze nie daleko

ocenił(a) film na 5
Mazurian

Ja proponuje wstrzymać się z tematem , dopóki będzie wersja CAM z napisami pl i wszyscy będą mogli spokojnie obejrzeć.

rem6_2

Spoko
Głosuje za
A wy?
Możecie pisać w tym temacie a ja wracam za 7 dni. Miłego seansu

rem6_2

przynajmniej TS po angielsku

lewandowski09

Trzeba poczekać

Mazurian

Ale rzucajcie pomysłami bo warto:)

ocenił(a) film na 7
Mazurian

ogladaliscie camy?

Wujo88

Tak

ocenił(a) film na 6
Mazurian

:: SPOILER::: Wie ktoś może co powiedział David do SJ przed tym jak został mu urwany łeb? :D Ciekawe czy będą do tego napisy u nas w kinie.

tob1

:) Coś po Jockey'jsku:)

ocenił(a) film na 5
tob1

Zapewne pytał go Co ma zrobić żeby Weyland uzyskał nieśmiertelność

Joleke22

czesc, my byc ludzie z planeta ziemia, my was znalesc i my pytac jak uzyskac niesmiertelnosc :p

Mazurian

Ktoś wie jak to ma być z ersja blue ray i dvd. CChodz mi o długość dodatkowych scen i czy będą wmontowane ze starymi

ocenił(a) film na 6
Mazurian

Z tego, co Scott mówił to sporo usunęli z finalnej wersji, ale nie maja zamiaru wklejać tego do filmu i robić dłuższej wersji. Mówił też, że mają dodać te usunięte sceny do wersji blue-ray jako dodatek.

FAKK3

Mogą przecież wydać jakąś super edycję i tam wsadzić zwykłą i niepociętą wersję.

ocenił(a) film na 6
hr_dooku

Jako dodatek to trochę bez sensu... Powinna być wersja dc, bo ja już po kamie czuje pewien niedosyt porównując materiał cam do trailerów :x

tob1

A jak jest w Alien Quadrilogy? sekwencje są połączone i tworzą jeden film?

ocenił(a) film na 10
Mazurian

a ja jestem już w domu i ide sie rozkoszować rosyjskim cam'em dzięki mazurin:)

Pavolov

Mazurin:)

ocenił(a) film na 5
Pavolov

podaj link

ocenił(a) film na 6
Mazurian

Na moj gust inzynierowie uzyli czarnej substancji by stworzyc nas. Jeden sie poswiecil, rozbil swoje dna i odbudowalo sie ono w wodzie w warunkach ziemskich.

Pytanie tylko, co z druga wizyta. Bo byli na ziemi i ludzie stworzyli te malowidla. Wiec co potem, odwidzialo im sie, czy jakas frakcja sie zbuntowala. A moze za bardzo wyewoluowalismy?

SALADYN

Chcieli coś pztestować może na ludziach

ocenił(a) film na 6
Mazurian

Sporo mieli tych waz jak na testy. Kropla zarazili Hollowaya, z taka iloscia walnieta w oceanu padlaby ludzkosc.

ocenił(a) film na 6
SALADYN

Może po prostu osiągneliśmy max naszych zdolności jako gatunek i space jockeye jako stwórcy chcieli nam zrobić "restarcik"... Może też być tak, że powstaliśmy przypadkowo z tego martwego space jockeya i jako produkt uboczny chcieli nas usunąć. Z drugiej strony pradawani ludzie musieli ich już znać wcześniej i chyba coś oni na nas musieli się wkurzyć. Dodatkowo gdzieś czytałem, że Space Jockeye potrafili czytać w myślach istotą oddalonym w czasie i przestrzeni i może odkryli jak niebezpieczny może się stać rodzaj ludzki, nie mówiąc o zaszkodzeniu własnym stwórcom.

ocenił(a) film na 7
SALADYN

Może chodzi o to, że SJ chcieli nas zlikwidować, jeśli osiągniemy stopień rozwoju umożliwiający odnalezienie ich. To tłumaczyłoby ilość pojemników w sali z SJ, a być może na ich statku doszło do jakiegoś wypadku z urnami.
Chociaż po rusku ni w ząb nie rozumiem, więc dialogów dla mnie nie było :)