Może jest to pierwsza próbka czarnego goo , które właśnie odkryli? Ktoś się z inżynierów musiał się podjąć rytuałowi, celem sprawdzenia? Nie wiadomo przecież czy mieli pod ręką na rodzimej planecie "myszki doświadczalne" ;p
Idąc tym tropem , to jak z próbami nuklearnymi, zostawiasz gdzieś na pustyni jedną i lont , i spieprzasz gdzie pieprz rośnie;p Wybrali jakąś niezamieszkaną planetę i odlecieli obserwując efekty z bezpiecznej odległości?..;p
zastanawia mnie jescze jedna rzecz jak Shaw podczas badania DNA SJ mówi że oni pochadzą od nas i że sie pogubiła abo żle zrozumiłem i jest na odwrót
ludzkosc powstawala dluzszy czas, wiec tak samo SJ tworzyli nowsze konstrukcje i tak powstal rogalik :p
Przecież SJ mogli mieć flotę różnych statków kosmicznych nie tylko rogaliki. Kto powiedział, że tylko jeden typ maszyn był na wyposażeniu inżynierów.
Jesli mamy takie samo DNA jak nasi "stworcy" to czemu nie wygladamy tak samo? Przeciez powinnismy byc tacy sami ... no chyba ze tamci szybciej ewoluowali od nas
skoro mamy takie samo DNA jak SJ to moze za jakies tysiace lat tez bysmy tak wygladali, w koncu ewolucja caly czas swoje robi ;)
Ogolnie sporo w tym filmie nidorzecznosci, to DNA niby takie samo ale wygladamy inaczej, ekspedycja naukowa bez ochrony i broni, operacja rozciecia calego brzucha, plus alien sie zrzygal na wnetrznosci a pani doktor biega sobie w najlepsze.
no ok, ale jak ten robot zaczal ja zszywac to mnie rozbawilo, ostatnio tak samo folie na dach przybijalem :D
Mazurian no i jak wg ciebie końcówka bo u mnie mocno zanizyła ocenę z 8,5 na 7,5 w ostateczności dałem 7
Cały film to dla mnie pole do interpretacji i tak trzeba go odebrać. Ciekawe jest Czy go złożyła i on pilotował, czy ona. To jest moment naciągany ale kto by nie chciał sobie na tym sprzęcie polatać?:)
A co powiecie ze Sceną z hologramami w piramidzie? Zauważyłem ze ostatni Jockey odwracał się wypatrując czy coś ich nie goni (grupę Jockeyi). Jest on też bardzo osłabiony - pada 1 raz na podłogę, wstaje i biegnie dalej aż do momentu aż zachowije się jakby dostał jakiegoś ataku, po czym pada i drzwi urywają mu głowę... Może uruchomili jakomś broń biologiczną w powietrzu lub coś w tym stylu...
mnie ciekawi mapa tego układu słonecznego a konkretniej jakie odległości pomiędzy lv233 a lv426
Ja proponuje wstrzymać się z tematem , dopóki będzie wersja CAM z napisami pl i wszyscy będą mogli spokojnie obejrzeć.
:: SPOILER::: Wie ktoś może co powiedział David do SJ przed tym jak został mu urwany łeb? :D Ciekawe czy będą do tego napisy u nas w kinie.
Ktoś wie jak to ma być z ersja blue ray i dvd. CChodz mi o długość dodatkowych scen i czy będą wmontowane ze starymi
Z tego, co Scott mówił to sporo usunęli z finalnej wersji, ale nie maja zamiaru wklejać tego do filmu i robić dłuższej wersji. Mówił też, że mają dodać te usunięte sceny do wersji blue-ray jako dodatek.
Jako dodatek to trochę bez sensu... Powinna być wersja dc, bo ja już po kamie czuje pewien niedosyt porównując materiał cam do trailerów :x
Na moj gust inzynierowie uzyli czarnej substancji by stworzyc nas. Jeden sie poswiecil, rozbil swoje dna i odbudowalo sie ono w wodzie w warunkach ziemskich.
Pytanie tylko, co z druga wizyta. Bo byli na ziemi i ludzie stworzyli te malowidla. Wiec co potem, odwidzialo im sie, czy jakas frakcja sie zbuntowala. A moze za bardzo wyewoluowalismy?
Sporo mieli tych waz jak na testy. Kropla zarazili Hollowaya, z taka iloscia walnieta w oceanu padlaby ludzkosc.
Może po prostu osiągneliśmy max naszych zdolności jako gatunek i space jockeye jako stwórcy chcieli nam zrobić "restarcik"... Może też być tak, że powstaliśmy przypadkowo z tego martwego space jockeya i jako produkt uboczny chcieli nas usunąć. Z drugiej strony pradawani ludzie musieli ich już znać wcześniej i chyba coś oni na nas musieli się wkurzyć. Dodatkowo gdzieś czytałem, że Space Jockeye potrafili czytać w myślach istotą oddalonym w czasie i przestrzeni i może odkryli jak niebezpieczny może się stać rodzaj ludzki, nie mówiąc o zaszkodzeniu własnym stwórcom.
Może chodzi o to, że SJ chcieli nas zlikwidować, jeśli osiągniemy stopień rozwoju umożliwiający odnalezienie ich. To tłumaczyłoby ilość pojemników w sali z SJ, a być może na ich statku doszło do jakiegoś wypadku z urnami.
Chociaż po rusku ni w ząb nie rozumiem, więc dialogów dla mnie nie było :)