Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Żródło: http://www.movie-censorship.com/news_en.php?ID=3878

Wersja rozszerzona może pojawić się w przyszłości, ale na pierwszym wydaniu jej nie będzie.

0wner2

Nie jesteś godnym partnerem do rozmowy bo przy ewidentnej głupocie przeze mnie wytkniętej wykręcasz kota ogonem. Jest to nie spójne, a to jedna z ok. 100 głupot tego filmu.

neo_angin

Tam nie ma żadnej głupoty, no czy ty jesteś taki pie*dolnięty? Wszystko wytłumaczyłem najbardziej łopatologicznie jak się da, a ty dalej pierniczysz jakieś brednie o rzekomych głupotach których nie ma. Skończ.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

ale skąd oni mogli wiedzieć że lecą tam na śmierć? nie wiedzieli jakie zamiary mają kosmici.

wito_filmweb

Tu chodzi o zamiary kosmitów. Są alogiczne.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

tylko ze zamiary kosmitów są nieznane, więc nie wiem jakim cudem ty je określasz...

wito_filmweb

Nie wiem jak ty ten film oglądałeś, ale w miarę klarownie ująłem swoją myśl.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

ale jak wg ciebie zamiary kosmitów mogą być "alogiczne" skoro nie są znane :D Przecież nie zostało wyjaśnione dlaczego chcieli zabić ludzi i dlaczego kiedyś zostawiali mapę gwiezdną starożytnym kulturom. Może wyjaśnisz mi na jakiej podstawie stwierdziłeś iż zamiary obcych nie mają logiki...

wito_filmweb

Rasa zostawia nam mapę żebyśmy przylecieli na ich planetę tylko żeby nas zabili i podbili naszą planetę. To jest wystarczająco głupie. Po cholerę zwabiają ekspedycję która zginie, skoro ot tak mogą z taką flotą rozwalić naszą planetę. Brzmi to jak niedokończony wątek przez scenarzystę (do czego nas przyzwyczaił już) lub jego elementarne problemy z logiką. Istnieje jeszcze możliwość że po prostu nic lepszego nie potrafił wymyślić.

wito_filmweb

Dokładnie. W przypadku Prometeusza wszelkie niedoróbki scenariuszowe są wynagradzane przez miażdżący klimat i napięcie, oprawę audiowizualną i rewelacyjną grę aktorską.

0wner2

2 ostatnie jak najbardziej, a reszta to chyba kpina.

neo_angin

Kpina to twoje sugestie jakoby ten film nie miał klimatu i napięcia, co jest tak bezczelnym kłamstwem, że straciłem już cały szacunek do twojej osoby.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

klimat też

wito_filmweb

Ty widziałeś w życiu film z klimatem? Skoro twierdzisz że ten go ma to chyba nie.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

każdy film ma klimat, zależy kto jaki lubi

wito_filmweb

Ten film jest sterylny czyli nie jest klimatyczny.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

jaki? Jak już sama scenografia nadaje niesamowitego klimatu.

neo_angin

W takim razie oglądaliśmy zupełnie inny film, bo Prometeusz jest ambitny na tyle na ile miał być. Miał on być rozrywkowym horrorem sci-fi poruszającymi kilka ambitnych kwestii i jest dokładnie taki. Jeśli spodziewałeś się traktatu filozoficznego w kosmosie, czegoś co przewyższa Odyseję 2001, to znaczy, że jesteś kretynem, bez kitu.

0wner2

Spodziewałem się wspaniałego emocjonującego, inteligentnego widowiska i tego nie dostałem. Odyseja jest świetna, ale nawet w tym samym roku powstał imo lepszy film sci-fi.

neo_angin

Prometeusz był wspaniały, emocjonujący (najbardziej ze wszystkich filmów wysokobudżetowych XXI wieku) i inteligentny, tak więc nie wiem o co ci chodzi.

0wner2

Inteligentny nie był (patrz scenariusz), emocjonujący dla mnie wcale (skoro znałem zakończenie od pierwszych minut to wiadomo czemu). W tym roku były 3 mega emocjonujące filmy (TDKR to dla mnie najbardziej emocjonujący blockbuster w historii, "Avengers" i nowy Spider-man)

neo_angin

TDKR nie był w ogóle emocjonujący i trzeba mieć naprawdę nie równo pod kopułą by twierdzić, że cokolwiek było w nim emocjonującego prócz kilku pojedynczych scenek, ale o tym pisałem już dawno. Avengers też nie było emocjonujące, bo wiadomo było jak się skończy i że wszyscy przeżyją (prócz Coulsona, ale akurat jego śmierć była strasznie bezpłciowa). W Avengersach chodziło tylko o radosną siekę i wybuchy, to nie był film którym można się emocjonować. Spider-Mana nie widziałem. Zresztą, eee, o czym my tu w ogóle rozmawiamy? Jak można się emocjonować filmami superbohaterskimi, skoro z samej definicji gatunku gdzie występują postacie o nadludzkich mocach i wiadomo, że i tak wszystko im się uda, nie można w jakikolwiek sposób przejąć się ich losami? Te filmy ogląda się tylko dla rozpierniczu, w przypadku Avengers jeszcze dla ciekawej fabuły i genialnych dialogów. Jedyny film superbohaterski który można nazwać emocjonującym to był Watchmen - tam mieliśmy bohaterów z krwi i kości, do których można było się przywiązać. Podobnie jak w Prometeuszu - bohaterowie są ludzcy, dzięki czemu film jest emocjonujący, bo boimy się o ich los. Jak mogę emocjonować się Spider-Manem skoro nikt w studiu nie odważyłby się na uśmiercenie takiej postaci bo nie można by nakręcić kolejnego filmu. Weź mi wytłumacz, bo nie kumam o czym ty mówisz.

0wner2

Ja jestem fanem komiksów od 5 roku życia więc utożsamiam się z tymi postaciami i dlatego odczuwam emocję. Zresztą nie piernicz bo zakończenie TDKR to jeden z najlepszych emocjonalnych momentów jakie widziałem w kinie.

neo_angin

Masz na myśli scenę gdy Robin wchodzi do jaskini? Bo chyba nie mówisz o sfingowanej śmierci Bruca, która była tak przewidywalna, że ja pie*dole?

0wner2

Chodzi mi o scenę z robinem i scenę w kawiarni. To było przewidywalne, nie przeczę, ale bez tych scen dychy bym nie dał.

neo_angin

Tu się zgodzę, bo scena z Robinem była jedną z najlepszych z całego filmu i w zasadzie jedyną emocjonującą oprócz ostatniej walki Batman vs Bane. Scena w kawiarni była mega przewidywalna.

0wner2

To że była przewidywalna nie przeczy temu że była moim zdaniem piękną klamrą.

neo_angin

Owszem, była piękną klamrą, ale nie była emocjonująca, bo mega przewidywalna.

0wner2

Prometeusz był cały przewidywalny, typowy slasher.

neo_angin

Na pewno mniej przewidywalny niż TDKR.

0wner2

Ta. TDKR miało pewne zwroty akcji, a ten toczy się po linii jak każdy slasher.

neo_angin

Gówno prawda, Prometeusz co chwila zaskakiwał widza nowymi pomysłami i oryginalnością (chociażby taką jak odpalanie statku za pomocą fletu), a Nolan w TDKR poszedł po najmniejszej linii oporu sprowadzając całą fabułę do ogranego w milionie innych filmów klasy B motywu z bombą która niedługo wybuchnie i trzema ją zatrzymać.

0wner2

Jezu. Zwijam się bo ty masz mocno nasr. pod kopułą jak twierdzisz że ten film jest zaskakujący, a co najgorsze oryginalny.

neo_angin

Był oryginalny na każdym kroku, poczynając od designu kombinezonów, przez scenografię statków i piramidy po wygląd potworów i detali takich jak flet czy przyciski wyglądające jak gumowe jajka. Nie każdemu to się musiało spodobać, ale na miłość boską, ktoś kto przyzna, że to nie było oryginalne jest idiotą!

neo_angin

Co było oryginalnego w TDKR? Chyba tylko szpikulce zamiast obcasów u Catwoman.

neo_angin

Jaki lepszy film sci-fi powstał w tym samym roku, skoro Odyseja jest najlepszym sci-fi w historii kina?

0wner2

"Planeta Małp". Film łączy treść i świetny scenariusz. Odyseja ma wiele treści, ale fabuły praktycznie w ogóle. Zresztą bardziej wymagające jest znalezienie treści w Planecie. Blade Runner także łączy oba czynniki.

neo_angin

Nie jestem w stanie skontrować, bo Planetę Małp oglądałem tak dawno temu, że nie pamiętam jej prawie w ogóle (o ile oglądałem pierwszą część, a nie którąś z tych kontynuacji). Jednak na 100% nie był to film lepszy od Odysei bo bym zapamiętał. Owszem, Blade Runner łączy te dwa czynniki. Prometeusz także.

0wner2

Prometeusz nie ma żadnego z tych czynników.

neo_angin

Ma obydwa, kup sobie okulary jeśli nie dostrzegasz.

0wner2

Powinieneś siebie wpisać na swoją listę bo albo jest trollem, albo debilem. Jedno nie przeczy drugiemu.

neo_angin

Nie jestem ani jednym, ani drugim.

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Jak można ocenić/pogodzić ambitne zamiary i kiepskie wykonanie ? Przykład : Można ugotować tradycyjnie smaczną zupę, to wymaga czasu, nieco wiedzy i "prawdziwych składników". To jest ambitny zamiar i ambitne wykonanie. Prometheus jest jak "chińska zupka", ambitny przepis, wykonanie tanie, sztuczne, bezwartościowe i prawie bez smaku. Można przedstawić przykłady bez końca takich "ambicji w formie złudzeń". Mam nadzieję, że zrozumiałeś co mam na mysli, nie można się oszukiwać, co do tego, że Prometheus jest półproduktem"

ocenił(a) film na 6

mimo wszystko za tą chińską zupkę dałeś połowę ceny ;)

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Strasznie wkurzasz ziomek, ten film to nie cena zupy, a żałuję bo miałbym zapas zupek na miesiąc, (30szt.). Straciłem nawet normalny, wypasiony obiad, lub świńskie duże żarcie w McDonald lub podobne koryta z USA.

ocenił(a) film na 6

Chyba nie zrozumiałeś aluzji... No i współczuję jeśli zajadasz się zupkami chińskimi.

użytkownik usunięty
wito_filmweb

To ja wymyśliłem aluzję z zupką, więc czego mam nie rozumieć ? To ty nie rozumiesz aluzji, wyjaśnię, czytaj bardzo uważnie - Wolę 30 zupek chińskich, niż obejrzeć, bądź kupić film Prometheus, skup się hehe, to bardzo skomplikowane zdanie z trudnymi wyrazami, poradź się najmądrzejszego w rodzinie jeśli twój intelekt nie pozwala ci rozszyfrować tego zdania hehe

ocenił(a) film na 6

Naprawdę taki niski poziom dyskusji preferujesz? Bo te wzmianki o rodzinie i intelekcie nie są szczególnie potrzebne... A więc wracając do sedna: Napisałeś "Prometheus jest jak "chińska zupka"" - więc albo jesteś na tyle niekonsekwentny, że nie widzisz w tym sprzeczności, albo zupki chińskie naprawdę mają dla ciebie jaką wartość... Bo porównujesz je do czegoś co wyceniasz na 5/10 (!)

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Zgadza się to chyba uczciwa ocena półproduktu, film Scotta nie ma w sobie wartości odżywczych ani intelektualnych, zupka choć pozwala na chcwile zapomnieć o głodzie

użytkownik usunięty
0wner2

oczywiście że są lepsze. Każdy z nich był dokłądnie tym czym być powinien i żaden nie powalał taką scenariuszową głupotą jak Prometeusz. Dodajmy do tego fakt, że jednak po Ridleyu i filmie nawiązującym do legendy jaką jest Alien oczekuje się więcej i mamy taką, a nie inną ocenę wynikającą z poziomu usatysfakcjonowania seansem.

Były typowymi gniocikami produkowanymi teraz masowo, Prometeusz jest lepszy pod każdym względem.