PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189302
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Nie wiem skąd u tylu ludzi takie przekonanie, ale ten film nie ma nic wspólnego z serią Obcy, poza nieco podobną tematyką. To, że to ten sam reżyser, o niczym nie świadczy. Zobaczcie sobie trailery. W żadnym nie widać doskonale znanych nam Obcych. No i przede wszystkim film nie ma w tytule słowa "Obcy". !!!

DarkHunter

To jest film ściśle powiązany z serią Obcy, nawet nie chce mi się tłumaczyć dlaczego, znajdź se.

0wner2

Oboje macie rację;)

0wner2

News ze stycznia 2011. Mam nadzieję że wyjaśnia wszystkim http://www.filmweb.pl/news/Nie+b%C4%99dzie+prequela+%22Obcego%22-69204

DarkHunter

Wydaj mi się że statek przedstawiony w 3 trailerze to ten sam co w 8 pasażer Nonstromo a "dziwoląg na fotelu" to ten wielki szkielet na "fotelu" co w 8 pasażer Nonstromo.
Mam nadzieje że to będzie geneza Obcego bo zanosi się na ciekawą fabułę.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
sarnator

Ten "dziwoląg" to Space Jockey: http://pl.alien.wikia.com/wiki/Space_Jockey

ocenił(a) film na 6
DarkHunter

Oczywiście ze to jest Prequel Obcego, pierwsze obejrzyj sobie trailer do Ósmego Pasażera Nostromo ( jest tam ten sam motyw muzyczny co w pierwszym trailerze do Promteusz) drugie w pierwszych scenach traileru/filmu (równiez 8 Pasażera Nostromo) jest widoczny Prometeusz (statek). Pozatym jest wiele wiele więcej bo to JEST prequel (kokony, sigourney weaver)

ocenił(a) film na 5
spamhappy

Człowieku ogranij Ridley nam wałkuje ze to nie jest żaden prequel obcego na poczatku miał być ale zmieniono wszystko i będzie to całkiem nowy film który jest powiązany z obcym ale xenów tam niezobaczymy..... Ridley wyraził sie jasno ze jedynie firma WY jest tą samą co byłą w filmach z obycmi i tyle,jak nadal uważasz ze to prequel to super zyj w swoim świecie ale od prawdy nie uciekniesz życzę ci tylko żebyś się zawiódł w kinie dlatego ze nie było tam Xenów :)

Joleke22

Haha, skoro jest tak jak mówisz i firma WY jest jedynym nawiązaniem, to czemu jest w tym filmie ten sam SJ co w jedynce Obcego? I czemu już dawno Ridley powiedział, że Obcy w filmie pojawi się na pewno, tylko że nie w takiej formie w jakiej go znamy? Ja ten film traktuję jako kolejny z serii Obcy, to jest to samo uniwersum i ściśle nawiązuje do Obcego, na trailerze widać nawet facehuggera, tak więc skończ siać zamęt.

0wner2

Nie widać żadnego facehuggera więc nie siej zamętu,w poprzednim trailerze już ta scenka była gdzie gostek łapie się za głowę,były zresztą analizy i dużo zdjęć gdzie ta scena była uchwycona,łapał się za głowe bo kask mu się rozpuszczał lecz nic na nim nie było,pewnie z przez substancje którą odkryją i która również na trailerach jest widoczna...

Adorianu

Chodzi mi o nowy trailer http://www.youtube.com/watch?v=HHcHYisZFLU 2:04 wyraźnie widoczny jest facehugger, takie niedoinformowane tłuki jak ty sieją zamęt, od początku było mówione że film jest ściśle powiązany z serią Obcy i że w jakiejś formie stwór ten pojawi się w filmie, Ridley Scott często w wywiadach robił sobie jaja i z ironią twierdził, że Aliena nie będzie a wy mu wierzycie, no ja nie mogę...

0wner2

Wiem że chodzi ci o nowy trailer,ale jak wspomniałem wymieniona przez ciebie scena była też w poprzednim trailerze,i ludzie robili analizy i nic na tym zdjęciu nie było!,po co od razu obrażać bo nie widze w tym celu,chyba że masz zamiar trolować i wzbudzać nic nie wnoszące polemiki.Dobrze sobie zdaje sprawę że film jest osadzony w uniwersum obcego,sam rezyser mówił i zresztą widać po WY czy po SJ,film raczej będzie poruszał wątek powstania cywliziacji ludzkiej,a obcy może się pojawić tak jak wspomniałeś w jakiejś innej formie
http://filesmelt.com/dl/burster.gif Obczaj to,widać jakąś kałamarnice,albo jest to jakaś nowa forma życiowa związana z substancją którą widać na trailerze,wiemy że załoga zostanie czymś zainfekowana,pewnie czymś co ma właśnie związek z tą substancją,wiemy że babka będzie w ciąży i możeliwe że ''urodzi'' właśnie tą kałamarnice,albo może to być coś z czego kiedyś powstanie aliena.

ocenił(a) film na 10
Adorianu

Dokładnie, to nie jest facehugger tylko bezkręgowiec wyposażony w macki i połączony z tą kobietą pempowiną, więc przestancie uskuteczniać tu gejowskie brednie, albo wydłubcie sobie własne oczy skoro i tak nie spełniają swojego zadania. To ten sam potwór, który wielką macką naparzał po drzwiach we wcześniejszym IMAXowym zwiastunie.

barry8500

To na pewno nie ten sam potwór bo na trailerze macka uderzająca w drzwi jest niebieska i sama jest wielkości tej kałamarnicy, przestań pieprzyć.

ocenił(a) film na 8
0wner2

No cóż pomińmy, że sam obcy na początku jest glizdą różową, a potem czarnym stworem z czterema kończynami (już pomijając start z facehuggera). Ale racja inne stworzenie nie może się tak rozwijać...

Dealric

Naprawdę uważasz, że głównym antagonistą-potworem w tym filmie będzie przerośnięta kałamarnica? Proszę cię...

ocenił(a) film na 8
0wner2

eee nie. Gdybyś uważnie oglądała trailery i czytała wypowiedzi Scotta to byś znała głównego antagonistę.

Dealric

Skąd przypuszczenie, że jestem nią, a nie nim? Głównym antagonistą mają być chyba Space Jockey'e, ale mają też być inne stwory.

ocenił(a) film na 8
0wner2

Dobre pytanie, sam nie wiem.
Co do antagonisty warto zwrócić uwagę na postać Fassbendera:)

Dealric

Dlaczego niby android zawsze musi być zły? ;p

ocenił(a) film na 8
0wner2

A nie wiem Scott widać tak lubi. BTW podobno nagi człowiek z początku to postać Fassbendera właśnie. Tak swoją drogą taki mało cyborgowaty.

Adorianu

Jak dla mnie to to jest facehugger, ewentualnie jakaś inna odmiana facehuggera.

ocenił(a) film na 5
0wner2

Ale ty głupi dobrze kończę z tobą dyskusje bo do niczego nie dojdziemy.

Joleke22

Owszem, nie dojdziemy do niczego, bo tacy idioci jak ty nie potrafią zrozumieć, że jeśli w filmie jest firma WY, jeśli jest SJ, jeśli na zwiastunie widać facehuggera, to jest to EWIDENTNIE FILM Z SERII OBCY. Czy wy jesteście takimi debilami czy tylko udajecie?

ocenił(a) film na 5
0wner2

Jaki facehugger <haha> gdzie ty go widzisz człowieku to całkiem inna rasa i kto tu jest debilem....

Joleke22

Wygląda identycznie debilu, wije się nad twarzą Noomi Rapace przytrzymywany przez jakieś mechaniczne urządzenie.

0wner2

Czyli jednak jesteś trolem,rozmowę o filmie przekształcasz w bezsensowną kłótnie,w dodatku ile razy mam pisac żeby dotarło że robiono analizy,gdzie na jednym z obrazku jest przedstawiona przez ciebie sytuacja,i nie ma tam żadnego facehuggera!!,nie dociera?
http://www.avpgalaxy.net/alien-movies/prometheus/teaser-trailer-analysis/
tu jest analiza na której widać tą scene.
Skomentowane jest: ''At some point when the characters are exploring the Ampule Chamber, this person gets burnt and infected with something''
Jeśli chcesz być poważnie traktowany skończ z bezpodstawnym obrażaniem innych użytkowników,aż tak trudno jest ci zrozumieć że się mylisz?,jak dziecko...

Adorianu

Jaja sobie ze mnie robisz? Dajesz mi analizę trailera, w którym nie ma facehuggera i dobrze o tym wiem, przecież ci piszę że chodzi mi o najnowszy trailer, ten co trwa 2 min 32 sek i w 2:04 masz facehuggera, który wije się nad twarzą Noomi, nie dociera?

0wner2

Aha,patrz,ja myślałem że chodzi ci o inną scene,w takim razie tak,masz racje coś się nad nią wiije,przypomina to coś w rodzaju kałamarnice
o to ci chodzi:http://filesmelt.com/dl/burster.gif
Możliwe że jest to jakaś wczesna forma aliena,albo jakieś inne paskudztwo,widac że to coś jest złączone pępowiną z tą babką.
Współczuje tej kobiecie xD,takie paskudztwo nad jej twarzą się wije .

Adorianu

Ja jestem w 99% przekonany, że to jest facehugger, może jakaś inna odmiana, bo nie ma tego ogona co oryginał, ale to w niczym nie przypomina aliena.

DarkHunter

wow no tak to że film nie ma w tytule obcy przekonało mnie... jesteś gejnuszem

ocenił(a) film na 4
DarkHunter

prequelem teoretycznie może być, natomiast prawdopodobnie twórcy nie chcieli obiecywać RASOWEGO prequela ponieważ nie będzie w tym filmi na 100% postaci Aliena - (ludzie byl by zawiedzeni gdyby się go tutaj spodziewali)

prawdopodobnie alien jeszcze się nie wykształcił w tym filmie i stanie się to dopiero za kilka milionów lat.
http://filesmelt.com/dl/burster.gif tutaj coś co przypomina pra przodka face-hugera

ocenił(a) film na 4
pa6l1

przypuszczam też że z tych kolmn z mazią przekształcającą materie nieorganiczną w organiczną ustawionych jak dawne jaja (aliena) po milionach lat ewolucji z tej substancji mogą się ukształtować jaja z facehugerem - ale to tylko moje przypuszczenia...

ocenił(a) film na 7
pa6l1

Trochę przesadziłeś z tymi milionami lat, mówiąc delikatnie.

ocenił(a) film na 8
pa6l1

Ten film dzieje się mniej niż 300 lat przed Obcym. Ale wciąż to tylko to samo uniwersum, a filmy łączy tylko parę motywów.

ocenił(a) film na 4
DarkHunter

film teoretycznie jest prequelem, z tym że nie ma tam samego obcego, (ta forma w tym filmie się jeszcze nie rozwinie) przypuszczam że po wypadku derelikta w prometeuszy z tej mazi DNA, jaja obcego samego mogą się wytworzyć po wielu milionach lat. (to tylko moje przypuszczenie)

ale wiele razy powtarzano że samego aliena nie bedzie. będą natomiast jakieś kałamarnico podobne robale, jednego widać nad głową Noomi Rapace w białej szklanej kopule lekko zbryzganej krwią w najnowszym trailerze.
w innym trailerze IMAX widać jak podobna macka chowa się w ręku pod skafandrem kogoś.

zastanawiam się czy będzie żywy prawdziwy ogromny space Jockey czy tylko ten mutant przebierający się za niego (ten na trailerze jest znacznie mniejszy w porównaniu z oryginalnym, nie sięga głową oparcia tam gdzie oryginalny i rękami głównych rączek sterujących (przy fotelu) też by nie sięgnął.

pa6l1

Ciekawe rozmowy prowadzicie, ale jedna rzecz mnie nurtuje. Jeżeli teraz jakoś by został stworzony "Obcy" w innej formie i by ewoluował to jak to ma się z wyprawą statkiem Nonstromo i spotkaniem na dereliccie jaj Obcych? Morał jest prosty. Film "Prometeusz" opowiada historie Space Jockey i stworzenie Obcego i nie powinniśmy przywiązywać się do tego że jest to prequel Obcego. Wiem że są tam Space Jockey, nawiązania do Obcego. Ale jeżeli Ridley chciałby te dwa filmy połączyć to według mnie powinien na końcu filmu Prometeusz wprowadzić Jajo z Facehuggerem w środku. I by to jakos te dwa filmy się połączyły. Co wy na to?

ocenił(a) film na 4
Mazurian

1) Ridley chciałby zrobić kolejną część prometeusza więc może tam pojawi się na końcu jajo.
2) w wyciekłym scenariuszu jest mowa o tym że załoga prometeusza przenosi się w czasie bardzo daleko do przeszłości i tam znajduje derelikta (średnio mi się podoba motyw z czasem, ale może to być prawda)
3) co będzie na końcu to będzie... równie dobrze może być zakończenie otwarte- niedokończone w którym widz będzie się mógł tylko domyślać co by się działo potem.
4) technlogiczne wyposażenie załogi prometeusza nie musi też świadczyć o umiejscowieniu filmu w przyszłości (względem załogi nostromo) - ponieważ załoga nostroma to była grupa górnicza, mieli stary sprzęt, i byli robolami górnikami i mogli mieć wszystko zdezelowane. prometeusz to specjalna DROGA grupa badawcza wyposażona w najnowsze i najlepsze zabawki.

5) więc możliwe że akcja prometeusza z dereliktem dzieje się w niedalekiej lub dalekiej przeszłości

ale to tylko takie moje pierdzielenie o szopenie i nie sugeruję żeby ktoś to brał na poważnie. w kinie się zobaczy :)
od dziecka (po obejżeniu alien 1) czekałem na film poruszający wątek Space Jockeya :)

pa6l1

Ja też na Space Jockey'a czekam. I ta jego tajemnica....:D

ocenił(a) film na 10
pa6l1

To nie był wycieknięty scenariusz tylko fikcja literacka stworzona przez fanów.

Mazurian

Gdzieś czytałem, że ostatnie 8 minut Prometeusza płynnie przechodzi w prequel Aliena.

0wner2

Tak ale nie w prequel tylko powstaje DNA Obcego.

Mazurian

No dobra, niech ci będzie. Jednakże będą to podwaliny pod Obcego, czyli można powiedzieć, że jest to w pewnym sensie prequel.

0wner2

A wiesz co? Mi tam już obojętne czym to jest:) Ważne ma być to aby film spodobał się Fanom i krytyce:D

DarkHunter

Skoro wydarzenia toczą się w tym samym uniwersum co "Obcy", widzimy pewne elementy z "Obcego" (jak statek kosmitów), mamy androidy jak z serii "Obcy", istnieje firma Wayland (późniejsze WY), a akcja filmu rozgrywa się PRZED pierwszym "Obcym" to jest to prequel. Choćby żadna postać nie miała powiązania z pierwszym filmem Scotta i nie pojawił się w tym filmie Xenomorf to i tak jest to prequel "Obcego"!

ocenił(a) film na 7
Juby_

Jeśli Obcy nie wystąpiłby w żadnej postaci, bądź nawiązania były by co najwyżej symboliczne, to mówili byśmy o preludium, nie prequelu.

ocenił(a) film na 10
mrowczak123

Zaczynamy totalnie zbaczać z tematu filmu i kłócić się o poprawność zapożyczeń językowych.

barry8500

Wejdzcie lepiej na temat zwązany ze spoilerami:D

ocenił(a) film na 8
Juby_

Czyli np film o Joannie D'ark jest prequelem filmu o lądowaniu w Normandii? W końcu w obu mamy Francję, Europę, ba nawet zbliżone do siebie miejsca. Bohaterowie drugiego mniej lub bardziej wywodzą się z pierwszego. W dodatku akcja Joanny dzieje się przed atakiem. Logiczne więc, że to prequel prawda?

Dealric

Brak słów na głupotę, którą wypisujesz. Naprawdę brak słów.

ocenił(a) film na 8
Juby_

No cóż masz rację. To kompletna głupota, a jednocześnie praktycznie to samo co Ty zamieściłeś wyżej.