PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189735
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Niby wszystko co pokazano w zwiastunie jest ok, ale jestem nim totalnie rozczarowany. Gdyby ten trailer wyszedł pół roku temu jako teaser to na pewno podgrzałby atmosferę wokół filmu do niebotycznych rozmiarów. Jednak miał to wyjść (bez teasera) od razu pierwszy trailer do filmu (tak samo jak miało to miejsce przy "Men in Black 3"), a to co nam pokazano jest o wiele za mało.

Niby wszystko świetnie, wiedziałem jak znakomita ekipa i grupa aktorów tworzy ten film. Scenografia, kostiumy, efekty specjalne, oraz zachowany niezwykły klimat pierwszego "Obcego" poszerzony o nową, bardziej spektakularną wizję... Tylko, że widzimy te cuda w szybkich migawkach prze niespełna minutę, a jeszcze to zasłania nam tytuł (który powstaje tak samo jak tytuł oryginalnego "Aliena").

Na tle ostatnich trailerów wypuszczanych do sieci ten jest zdecydowanie najsłabszy. Gdy zobaczyłem trailer "American Reunion", tak się śmiałem, że pokazywałem go wszystkim znajomym i w sumie widziałem go pewnie już z 10 razy, podobnie było z "Men in Black 3", którego trailer widziałem w ciągu 3 dni od jego wyjścia chyba 7 razy. Już nawet nie chce wspominać ostatniego trailera do TDKR, do którego sam robiłem napisy, a łącznie od poniedziałku zapoznawałem się z nim ponad 30 krotnie i znam go już na pamięć!!!

Reakcja po tych trzech trailerach i jeszcze po "Hobbicie" (który mi umknął w poprzednim akapicie) były takie: "Ja chce jeszcze raz! Dawać ten film, ale już!". Trailer "Prometeusza" choć pokazał to co chciałem zobaczyć sprawił, że moja reakcja była następująca: "I to już? To wszystko? To ma być trailer? Takie coś reklamowano teaserami od kilku dni?". :P

Szkoda....

ocenił(a) film na 7
Juby_

Nie wiem, skąd takie zaskoczenie. Przecież komórkowa wersja była dostępna w sieci już od dwóch tygodni, wszyscy czekali wyłącznie na lepszą jakość, bo przecież wiadomo było, że trailer będzie trwał minutę i cztery sekundy. W porównaniu ze zwiastunem TDKR miałem wręcz odwrotne odczucia - pomyślałem sobie po Prometeuszu: "Tak się właśnie powinno robić trailery! Ci od Batmana zostali w tyle".

Robert_Sawyer

To zaskoczenie stąd, że niektórzy nie oglądają kamerówek, tylko wersje oficjalne dopiero po wejściu do sieci. :P

Robert_Sawyer

Dokładnie, w trailerze Batmana tylko kilka ujęć było fajnych: to z Marion Cotillard, to jak oddział SWAT wbija gdzieś przez korytarz, jak Batman się bije i rozpadające się boisko. Reszta to nuda.

ocenił(a) film na 8
Juby_

Całkowicie się z Tobą nie zgadzam. Trailer Prometeusza wbił mnie w fotel i pozostawił tylko jedno wrażenie. Stary, dobry Scott wraca! Jeden z nielicznych filmów, na które czekam w 2012 roku.Trailer zrobił to co miał, zrobić. Nie zdradził fabuły, nie pokazał tych najważniejszych i najlepszych momentów filmu - dając nam jedynie mały urywek, dzięki którym nie będziemy mogli spać w nocy xd. Co racja to racja, że w dzisiejszych czasach robi się jedynie dobre trailery a same filmy często niedorównują oczekwaniom. Bynajmiej głęboko wierze, że tym razem będzie na odwrót. Trailer rewelacyjny a film będzie arcydziełem gatunku.
A nawiązując do trialerów TDKR, American Reunion czy Men in Black 3 to są one po prostu normalne. Nic nadzwyczajnego :<

ocenił(a) film na 8
Juby_

To prawda gdyby nie teasery to sam trailer zmiażdżyłby nie jednego. W 1 teaserze niesamowite wrażenie zrobiła na mnie scena jak się kolesiowi twarz topi od kwasu, potem w trailerze już takiej ekscytacji nie było. Niemniej jednak zwiastun niszczy pozostałe wydane w ostatnim czasie. TDKR? Teaser zgodzę się miażdżył parę miesięcy temu, ale trailer bardzo rozczarowujący. Hobbit? Gdyby nie soundtrack, który ratuje trailer, to tak naprawdę nic tam nie pokazali, a jeśli już to kalka WP. Prometeusz tak czy siak wygrywa. Soundtrack i w teaserze i w trailerze jest niesamowicie klimatyczny, do tego nie pokazali ani alienów (o ile będą) ani SJ (tylko jakaś głowa) czyli ciągle jesteśmy ciekawi jak to wszystko będzie wyglądało. Na pewno rozpalili w nas ciekawość. Oby tego nie zepsuli w kolejnych zapowiedziach...

ocenił(a) film na 6
Juby_

Ridley, draniu - tylko tyle pokazałeś mi po całej ekscytacji i wyczekiwaniu na zwiastun?!

W tym zdaniu można streścić moje pierwsze odczucie po zobaczeniu trailera. Chwilę potem doszło do mnie, że tak okrojone wydanie to najlepsze co mogło spotkać osoby wyczekujące na film. Podsyca nastroje i daje nadzieję na zobaczenie ogromnej ilości rzeczy, których w zwiastunie nie było.

Przyzwyczailiśmy się chyba do tego, że trailer to sprytnie spakowany film w 3 minuty bądź zlepek jego najlepszych scen. Wielokrotnie czytałem, że to fatalnie - bo oszukuje widza, bo pokazuje mu całość nie zostawiając miejsca na domysły, bo wysysa do cna soki oczekiwań. Podpisuję się pod to.

Niech ludzie nazywają to, co dostaliśmy teaserem. Mnie to cieszy - bo jako fan "Obcego" muszę domyślić się znaczenia pewnych scen w trailerze. Części nie zrozumiem w ogóle - i nie zrozumiem - bo nie znam dokładnie nawet zarysu fabularnego, który na pewno zostałby mi przedstawiony w "pełnoprawnym" zwiastunie. I bardzo dobrze - całość dostanę w kinie.

Juby_

i o to chodzi!!! teraz rwe włosy z głowy :D Tak ten zwiastun podgrzał atmosfere w moich zwojach !!! Klimat dosłownie wylewa sie z ekranu

Juby_

Ja natomiast się cieszę, że tak mało pokazano. Mam już dość poczucia zawiedzenia, gdy zachłyśnięty świetnie zmontowanym trailerem siadam przed ekranem widzę coś zupełnie odmiennego. Wg mnie im mniej zobaczę przed samym seansem, tym lepiej.

ocenił(a) film na 8
Juby_

stary, jedyne co masz sie dowiedziec ze zwiastuna to ze za pol roku bedzie w kinach kawal dobrego s-d jakiego od lat nie bylo i masz czekac ze zniecierpliwieniem. efekt osiagniety. Wolisz zwiastun w ktorym sa wszystkie dobre momenty z filmu to obejrzyj sobie Clash of The Titans. Tam dopiero rozczarowalem sie po seansie, a trailer moge do dzis ogladac.

użytkownik usunięty
Juby_

Przecie to teaser, na porządne trailery przyjdzie pora za kilka miesięcy. Nie każdy film na ponad pół roku przed premierą musi mieć pełny trailer.

Przecie widzę ;), tylko po co reklamować taki krótki teaser, trzema teaserami teasera z zapowiedzią Scotta? Przez to strasznie się rozczarowałem...

ocenił(a) film na 7
Juby_

Jeśli ten teaser jest waszym zdaniem marny, to nie wiem jak opisać słowami trailer do TDKR
"Kupa do kwadratu"?

JaszczurXP

On nie jest marny, tak jak już pisałem wszystko co w nim zobaczyłem mnie zadowala. Tylko te 3 "teasery teasera" narobiły mi takiego smaku, że czuje straszny niedosyt po tych kilkudziesięciu szybko miniętych ujęciach, przysłoniętych pojawiającym się tytułem. Czekam na więcej (ma nadzieję, że zobaczymy jakiś ostateczny trailer już w marcu), bo "Prometeusz" to dla mnie numer drugi wśród najbardziej oczekiwanych filmów na najbliższe dwa lata.

A trailer do TDK jest świetny. Dużo nie pokazuje (ale nie wszystko w nim pokazane zadowala - szczególnie duża liczba ujęć dziennych), ale niesamowicie podnosi ciśnienie, przynajmniej ja to tak odczułem.

PS: Jeśli się nie mylę Jaszczur to pisałeś kiedyś, że posiadasz figurkę oryginalnego Aliena od Neca Toys (taką 8 calową). Jak się prezentuje, bo z chęcią kupiłbym z AliensGroup?

ocenił(a) film na 5
Juby_

Własnie o to chodzi. Teasery miały nakrecic zajawke w ludziach. Pierwszy Trailer jest posklejany idealnie moim zdaniem. Boje sie tylko tego ze nastepne trailery moga pokazac za duzo. Ale to i tak chodzi o pierwszy seans kinowy. Zakladajac ze film bedzie dobry( bo pan Ridley nie schodzi ponizej dobrego poziomu) kupuje sie go w hd zna sie fabule a i tak sie sika w majty przy kazdym nastepnym seansie w domowym zaciszu.

ocenił(a) film na 7
Juby_

"PS: Jeśli się nie mylę Jaszczur to pisałeś kiedyś, że posiadasz figurkę oryginalnego Aliena od Neca Toys (taką 8 calową). Jak się prezentuje, bo z chęcią kupiłbym z AliensGroup?"

Naprawdę fajna i fenomenalnie prezentuje się na półce. Moja miała jednak pewien defekt, a mianowicie jedno ramie nie dało się poruszyć - w końcu spróbowałem to zrobić na siłę, i całkiem odpadło :(
Ale poza tym polecam.

JaszczurXP

W takim razie jest on u mnie drugi na liście "do kupienia". ;)

Póki co posiadam Terminatora T-800 "STEEL MILL" i poza kilkoma niedociągnięciami w malowaniu, oraz tym, że z frontu twarz figurki nie jest podobna do Arnolda, to całość prezentuje się znakomicie.
http://www.aliensgroup.pl/szop_pictures/10001/10008/003094-01.jpg

Teraz zamierzam kupić "ENDOSKELETON BATTLE DAMAGAED", a później do kompletu dołączy Obcy (widziałem już tę figurkę, nie musi ona przypominać jakiegoś aktora, więc nie ma tej wady co mój "STEEL MILL", jest niemal jednokolorowa, więc malowanie też nie ma tylu wpadek, oraz jest najbardziej "ruchliwą" figurką od NECA - 21 elementów ruchomych + zginany ogon).

ocenił(a) film na 8
Juby_

dziwny jesteś:)
mnie ten trailer niesamowicie nakręcił! normalnie napaliłem się jak szczerbaty na suchary:)

Juby_

No chyba sobie żarty robisz. Trailer Men in Black 3 był bardzo słaby, wręcz żenujący. Trailer TDKR był nudny, przez połowę trwania widzieliśmy Bane'a który idzie, dopiero w ostatnich 40 sekundach coś się zaczęło dziać, nie mówiąc już o tym, że ujęć z Batmanem, który się bije były dwa i trwały łącznie 2 sekundy. W Trailerze Hobbita też tylko szli, akcji może 5 sekund było. Trailery nie powinny tak wyglądać bo nudzą, trailer powinien być dokładnie taki jak Prometeusza: dużo się dzieje, szybko i w rytm genialnej muzyki, przepełniony akcją i podgrzewający atmosferę, no i przede wszystkim BEZ DIALOGÓW, minuta wystarcza w zupełności, najlepszy zwiastun z przyszłorocznych filmów bez dwóch zdań.

Juby_

Jak dla mnie trailer nie jest marny. Oglądałam go już kilkanaście razy i cały czas nie mogę się napatrzeć. Czekam na ten film z niecierpliwością i liczę, że R.Scott nas nie zawiedzie, ale wiadomo jak to jest. Liczymy, że będzie coś dobrego, a wychodzi jak wychodzi. Jednak mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej i że film będzie miał ten alienowski klimat.

ocenił(a) film na 8
hotek95

Najlepszy trailer z całej trójki (Prometeusz, Hobbit, Mroczny Rycerz Powstaje). Ale idę o każdą kasę, że film będzie najsłabszy ze wszystkich trzech.

rbej

A ja idę o każdą kasę, że będzie najlepszy.

ocenił(a) film na 8
0wner2

Oceniaj dalej filmy na podstawie trailerów, to szybko zostaniesz bez kasy. Polecam In Time. Świetny trailer.

rbej

Nie ocenia się filmów po trailerze, bo zawsze prezentują się świetnie, a wychodzi, że film jest do bani.
Ale i tak wydaję mi się, że Prometeusz to będzie dobry film.