PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189308
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

http://trailers.apple.com/trailers/fox/prometheus/
można nawet ściągnąć i oglądać klatka po klatce a na prawdę warto.
Jedną scenką jest „ustawianie się” pomieszczenia w którym znaleziono SpaceJokey’a w
pierwszym Alienie

vanM

Tak, i widać na nim, że Space Jockey to czterometrowy... człowiek :P

ocenił(a) film na 8
Albertino

http://media.photobucket.com/image/recent/muromachi/prometheus-giant.jpg

Albertino

Tyż się zawiodłem :-/ Sądziłem, że pokażą to paskudztwo z jedynki ze zrośniętym nochem, żywe, poruszające się i siejące postrach... ale się okazało, że oni wyglądają po prostu jak więksi ludzie. Czyli przecieki, że to, co widzieliśmy w jedynce jest tylko kombinezonem, a nie żywym stworem mogą okazać się prawdziwe.

ocenił(a) film na 4
Albertino

to nie jest space jockey tylko jakiś mutant. głowa space jockeya jest wcześniej na zwiastunie na stole badana przez naukowców (chociaż znacznie się różni od tego w oryginalnym Alienie, może będą różne rodzaje space jockei ...

http://img341.imageshack.us/img341/2724/spacejockeyprometeusz.jpg screen.

Na załączonym obrazku widać też że fotel jest pusty. najwidoczniej space jockey jeszcze nie zobaczymy bo wszystkie efekty komputerowe nie zostały ukończone, z podobnego powodu w reklamie hobbita nie pokazali wielu rzeczy w tym chociaż pazurka Smauga ;)

najwidoczniej z fotela może korzystać nie tylko jedna rasa (brzmi banalnie logicznie:P )

ps: W każdym razie dla mnie, fana oryginalnego Aliena i Gigera niemal od dziecka ten film dla mnie to totalna bomba i jestem w mega ekstazie że poszli z tym filmem właśnie w kierunku wyjaśniając i pokazując lepiej postać Space Jockeya =)

pa6l1

nie nie nie... Takich rzeczy się nie robi, że zostawia się puste miejsce na trailerze, a potem wkleja coś gdy jest skończone.
Wersje prototypowe i workprinty już mają "wszystko gotowe", ale w bardzo wczesnej, niedokończonej fazie, więc co najwyżej mógłby się tam pojawić model lepszej jakości.

Pazurka Smauga nie pokazali, bo Smauga w ogóle nie będzie w pierwszej części Hobbita, więc jakim cudem miałby się znaleźć w zwiastunie?

użytkownik usunięty
Kazioo

"Takich rzeczy się nie robi, że zostawia się puste miejsce na trailerze, a potem wkleja coś gdy jest skończone."

Chyba nie oglądałeś zwiastunów Transformers 2 gdzie najpierw była wersja sceny na pustyni gdzie teleportuje się Fallen i nie ma żadnych innych robotów wokół, a w kolejnych zwiastunach już w tym samym ujęciu były widoczne autoboty.

ocenił(a) film na 6
Kazioo

No właśnie, zwiastunów nie oglądasz! A obejrzyj pierwsze zajawki Harry'ego Pottera jak Śmierciożercy rzucają zaklęcia na tarczę ochronną są tylko świetliste kulki a w następnym już większe efekty dodane.

ocenił(a) film na 7
vanM

Moim zdaniem to jest inna planeta i inny statek niż ten w Alien.

ocenił(a) film na 6
Adick

Może być inna planeta, ale statek taki sam. Przynajmniej jego wnętrze.

ocenił(a) film na 7
truvneeck

Bo to jest statek tej samej klasy. Historia pewnie będzie działa się na innej planecie. Ludzie szukają swoich twórców i trafiaja na Space Jockeya (poł ludzie poł maszyny - biomechaniczne organizmy). Poza tym statek w zwiastunie Prometeusza widać, że ulega zniszczeniu (podaczas startu ?) Natomiast statek w Alienie na planecie LV-426, był w całości. A pozatym miał inne cargo. (jaja z xenomorfami). W sumie to nawet lepiej, ze to nie typowy prequel, tylko bardziej spin off.. Nie warto było pokazywać historii statku z Aliena. Bo co tam mogli pokazać. Alien wyszedł z klaty Space Jockeya i statek wylądaował awaryjnie na planecie gdzie został na wieki. A tak mamy ciekawszą historie. I pewnie dowiemy się więcej o całej rasie Space Jockeyów.

Adick

przecież scenariusz wyciekł i jest bardzo prawdopodobny. I jest to prequel. oraz pojawia się w filmie statek z pierwszej części obcego i jest nawet pokazana jego katastrofa. Film wyjaśnia genezę życia na ziemi, skąd wziął się człowiek (z ludzkiego androida, który zostanie zmieniony przez jockeyow, czyli takich super androidów w ludzkie geny, tytułowy prometeusz bo się poświęci aby powstała ludzkość) oraz skąd się wziął alien (poprzez kradzież przez ludzi "ognia" z mitu o prometeuszu, czyli tych urn ze zwiastuna w których jest substancja zmieniająca materie nieożywioną w życie, w tym przypadku z ludzi powstanie złe super życie czyli obcy).

piotr_cracow_2

jeżeli te bajki rzekomo są prawdziwe to po premierze wrócę tu do tego wątka, przeproszę i zwrócę ci honor ale póki co nie przywiązywałbym zbyt dużej uwagi do tej lipy rozsiewanej po necie zwanej na wyrost "wyciekniętym" scenariuszem. Już to wałkowali na niejednym forum i wyszło na to że jest to lipa wymyślona przez jakiegoś fana serii. Zresztą niektóre elementy (kopulowanie z biomózgiem, Vickers jako szpieg space jockeyów/lub jako uciekinierka z ich planety) brzmią niedorzecznie i jak na moje wyczucie na 100% nie będą zgodne z filmem.

vanM

Nie zapominajmy że już nazwa „Prometeusz” pochodzi z mitologii, ekipa statku wyrusza by odkryć prawdę na temat początków ludzkości.
Tak mnie wzięło a co gdyby ta postać z kokpitu SpaceJockeya to nie sam SpaceJockey ale na przykład inny „twór”, coś na wzór tytanów (z greckiej mitologii) od których ludzie byli 3 razy mniejsi i słabsi. Oczywiście pojawią się prawdopodobnie opinie druzgocące moją myśl ale przypominam że to są tylko domysły, domysły i jeszcze raz domysły. Co tu dużo gadać trzeba czekać na film i tyle. Pozdrawiam

vanM

No w sumie to tytuł do czegoś zobowiązuje. Twoja teoria jest bardzo ciekawa.

vanM

Będą też kosmiczne mutanty:
http://i44.tinypic.com/xcpq2r.jpg

Kazioo

to ludzie są :) Zmieniani przez substancję z urn w przodka aliena ale to wciąż ludzie:)

ocenił(a) film na 6
vanM

Wygląda interesująco. 2012 rok szykuje się naprawdę ciekawie. W ciągu jednego tygodnia otrzymaliśmy zwiastuny do trzech produkcji, na które wyczekuję z zapartym tchem, "The Dark Knight Rises", "The Hobbit: An Unexpected Journey" i teraz "Prometheus". Po prostu świetnie!!! :)

ocenił(a) film na 6
Agie

No nie wiem. Boję się tego filmu. Że będzie badziewny. Boję się ale pójdę do kina obowiązkowo. Wezmę ze sobą czarną wstążkę i zdjęcie Sigourney Weaver.

ocenił(a) film na 6
Tupack

Haha. Z tym zdjęciem Weaver było dobre.
Ja także mam swoje obawy. Scott już nie ten sam, co dawniej, ale zobaczy się. Trzeba być bardziej optymistycznie nastawionym ;).

vanM

Pierwszy zwiastun Prometeusza, z polskimi napisami i w jakości HD: http://www.youtube.com/watch?v=QtgSzct_dLw .