PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645653}
6,3 9,4 tys. ocen
6,3 10 1 9439
6,0 14 krytyków
Promised Land
powrót do forum filmu Promised Land

oligarchów pewnie nieźle sfinansowało całe przedsięwzięcie, jedna wielka Ruska propaganda...

ocenił(a) film na 6
superstar01

Wystarczy oglądać ten film, jako fabułę. Nikt przy zdrowym podejściu do różnych, niekoniecznie nawet tego typu tematów nie czerpie swojej wiedzy z kina...

ocenił(a) film na 6
tocomnieinteresuje

Życzyłbym sobie żeby było tak jak mówisz, niestety film ma dużą siłę rażenia i część ludzi "zdrowego podejścia nie ma" i tego typu obrazy mocno zaburzają obraz rzeczywistości, przez co i fabuła robi się tendencyjna, przewidywalna i pretensjonalna.

ocenił(a) film na 6
superstar01

Z drugiej strony film specjalnie wysoką widownią się nie cieszył, a jego forma jest raczej nudnawa. To nie jest "Buntownik z wyboru", chociaż daleko mu do ambitniejszych projektów Van Santa. Każdy jednak zetknął się - czytając aktualności - z informacją, że to projekt Damona i on pierwotnie miał film kręcić. Mi się wydaje, że bardziej odbierany przez przeciętnego odbiorcę jest wątek zmiany psychologicznej bohatera. Ja złego zdania o filmie nie mam i bardziej czepiałbym się naiwności i stereotypów scenariusza, niż wskazań ekologicznych, które bardziej traktuję, jako punkt zapalny akcji. Faktycznie nie udało się pokazać czegoś wartościowego w podejściu do tematu gazu i ekologii - co przysłużyłoby się filmowi, ale też nie miałoby wielkiego przełożenia na jego fabularność. Na ten temat lepiej sprawdziłby się po prostu dokument.

tocomnieinteresuje

"Na ten temat lepiej sprawdziłby się po prostu dokument." Mówisz - masz :)

Kraj gazem płynący (2010)
http://www.youtube.com/watch?v=-mSGJCjFPUw

ocenił(a) film na 6
HlTMAN

Dzięki. Chętnie obejrzę w wolnej chwili całość. Również formalnie dobrze się ten dokument ogląda. Po prostu chodziło mi o to, że film Van Santa tym tematem posłużył się dla opowiedzenia uniwersalnej historii. Może jednak twórcy nie uzyskali jakieś złotego środka pomiędzy tym, co jest tym scenariuszem, a relizmem tematu, który napędza fabułę. Stąd wzbudza kontrowersje.

superstar01

Dokładnie tak ! Ponadto jak ktoś wspomniał wyżej film jest projektem pana Mata D. Pachnie lewicową propagandową papką na kilometr:D

użytkownik usunięty
superstar01

Blisko, ale źródeł pieniędzy na film trzeba szukać w Emiratach Arabskich, czyli u trzeciego co do wielkości eksportera ropy naftowej. W skrócie: Image Nation Abu Dhabi -> Abu Dhabi Media -> UAE.

no, jeszcze lepiej :D

ocenił(a) film na 7
Pieknykawaler

film propagandą?? jeszcze ruską:D?

ocenił(a) film na 7
Maverick0069

Radziecką nawet.

ocenił(a) film na 7
Niskobudzetowy

a to co innego