Propozycja

The Proposition
2005
7,1 8,1 tys. ocen
7,1 10 1 8057
7,7 15   krytyków
Propozycja
powrót do forum filmu Propozycja

ocenił(a) film na 8

To ten rodzaj realistycznych do bólu westernów, które można ulokować zaraz obok nowej Yumy czy Jesse'ego Jamesa. Ned Kelly i sformułowanie eastern też są na miejscu, zwłaszcza, że wita nas, jakże młoda Australia. Nie ma dobrych, nie ma do końca złych, są świadome wybory, jest przypadek. Przede wszystkim jednak mamy autentycznie zajebiste kino, w którym genialne kreacje aktorskie kooperują z pięknymi krajobrazami, a dialogi "stworzone" przez Cave'a mają ten jedyny w swoim rodzaju posmak jakże "celnych" dywagacji egzystencjalnych wtapiających się w niesamowitą pustkę świetnych, plenerowych zdjęć i zachodów słońca. Do tego dochodzą "mordercze ballady", tym razem wygenerowane głównie przy pomocy Warrena Ellisa, świetna stylizacja Guy'a Pearcego oraz mnóstwo much. Czterech braci, pewna propozycja i opowieść o czasach gdy wolność jeszcze coś znaczyła, chociaż cywilizacja odgryzała kolejne kęsy z jej postaci.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 8
ethan33

Jedno musiałbyś mi wytłumaczyć - gdzie Pan żeś widział realizm w nowej Yumie?

ocenił(a) film na 8
koorchacheck

nie chodzi mi w żadnym przypadku o realizm treści (zwłaszcza, że nawet w antywesternach pojawia się mitologizowanie), a jedynie wierne oddanie epoki i budowanie postaci z krwi i kości, postaci "współczesnych". To całkiem inny rodzaj westernu niż te z lat 50/60. To całkiem inny western niż jego pierwowzór. I nie mówię że lepszy.

ocenił(a) film na 8
ethan33

A, teraz to się proszę Pana zgadzamy. Bo niestety, ale nowa Yuma to jednak historia naiwna na tyle, że do westernów niemalże nie pasująca, nawet do tych "oldschool'owych". Ale na pewno co do oddania epoki i postaci masz Pan rację, choć ten film nadal do mnie nie dociera. Dla mnie ideałem oddania jakichkolwiek zwyczajów, czy psychiki społeczeństwa XVIII w. w US będzie "Zabójstwie Jessi'ego Jamesa". To jest dopiero oddanie psychologicznej strony postaci tamtych czasów.