PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10006146}
6,2 4,2 tys. ocen
6,2 10 1 4204
3,0 3 krytyków
Prorok
powrót do forum filmu Prorok

Ooo

ocenił(a) film na 1

Jakaś kolejna, denna hagiografia poziomu szkolnej akademii, mająca ocieplić wizerunek wysysającej z tego narodu całą energię pasożytniczej instytucji, która nie szczędzi grosza, by choć trochę skanalizować gniew ludzi, mających dość wtrącania się w rządy i zarabiania kasy na czym tylko się da. Już pseudo konta wykupione. Już nota leci w kosmos, zaraz dogoni Forresta Gumpa!

przewrotnie

A oglądałeś? bo zastanawiam się, czy pójść. Do tej instytucji teraz mam taki sam stosunek, jak Ty. Ale jednak w przeszłości Kościół był trochę inny. No i odegrał swoją rolę w zwalczaniu czerwonego Betonu. Nic nie jest czarno-białe... co nie znaczy, żeby dzisiaj nie gonić obrońców pedofilów i mafijnych gangsterów finansowych. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
Alior01

To mity, kościół podawał pod stołem rękę komunie. Było (dosłownie) kilku niepokornych z niższej półki (których teraz instytucja wykorzystuje propagandowo) którzy skończyli w rzekach i zalewach, ale tuzy kochały komunistów i vice versa. Kupczyli dla siebie przywileje, w zamian za nieprowokowanie owieczek do buntu. Dziś  piorą ludziom mózgi jak to "walczyli z komuną".

ocenił(a) film na 1
Alior01

Obejrzę jak będzie na netflixie, bo wydawać na bilet nie mam zamiaru, może wtedy podwyższę notę (o ile czymś mnie zaskoczy). Na razie daję 1 ze względu na nachalną akcję propagandową i żałosną kampanię wykupywania kont.

ocenił(a) film na 1
Alior01

A i jeszcze jedno: kościół zawsze był taki sam. Pazerny na władzę i pieniądze, dążący do "sojuszu tronu z ołtarzem". Jak tron nie chciał sojuszu, to wtedy "dzielnie walczyli" i tworzyli martyrologię wokół siebie. Gdy tron pragnął sojuszu, to kler kanalizował wszelki społeczny opór, nawet jeśli władca był podły, głupi i okrutny. Zawsze tak było, jest i będzie. Mam nadzieję, że w końcu zobaczę zmierzch tego tworu, ale aby to nastąpiło, to potrzeba wśród ludzi świadomości i wiedzy.

przewrotnie

A może i masz rację.... na pohybel!