PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645}

Przed egzekucją

Dead Man Walking
1995
7,6 26 tys. ocen
7,6 10 1 26478
6,7 22 krytyków
Przed egzekucją
powrót do forum filmu Przed egzekucją

a widok strzykawek niesamowity. Dałbym 8 gdyby film zakończył się tuż po egzekucji, a tak niepotrzebnie został rozmiękczony ostatnimi scenami :/

ocenił(a) film na 7
huo_sanchez

No i wspomnę jeszcze o polskim tytule tego filmu. Jak można "Dead Man Walking" przerobić na "Przed egzekucją"?! Już nawet nie chodzi o poprawność tłumaczenia, ale polski tytuł brzmi szaro i ponuro. Można było to przerobić inaczej, w każdym razie tytułowe Dead Man Walking to - jak można było wychwycić z filmu - formułka jaką strażnik wypowiada do więźnia idącego na egzekucję, coś w rodzaju: Skazany idzie na egzekucję. Tyle filolofowania.

użytkownik usunięty
huo_sanchez

Zgadzam się, tytuł Polski okropny, w ogóle mnie nie zachęca. Podoba mi się ten film ponieważ pokazuje to jak obrzydliwi mogą być ludzie, nie chodzi mi tylko o głównego bohatera. Rodziny pokrzywdzonych obrzydliwie się zachowały, chcieć śmierci kogoś dla tego żeby oni się lepiej czuli i zemsty. Kara śmierci to zemsta, a nie kara. Ta osoba nie przemyśli swoich czynów jeśli zostanie zabita. Dobrze ze w Polsce i UK (mieszkam tam) nie ma kary śmierci.

Wiam,
A dlaczego z góry zakładasz że osoba będzie myśleć nad swymi czynami.
Naprawdę są ludzie który "nie myślą" tak jak by się wydawało że normalny człowiek powinien myśleć, np. posiadający sumienie.

użytkownik usunięty
ptomek69

Wierze w ludzi może, nie którzy są źli czy bez uczuciowi bo zostali tak wychowani, i wiele innych powodów. Jak nie ma się co robić to człowiek automatycznie zaczyna myśleć o tym co zrobił, zrobi itd. Jak umrze to nie sprawi to że będzie lepszym człowiekiem. Moim zdaniem powinniśmy zmieniać, prowadzić ludzi na lepszą droge. Duża część świata jest religijna, a prawie każda, może nawet każda religia mówi że wybaczenie innym jest ważne.