Zależy czy chodzi o filmy przegadane czy przejmujące o podobnej tematyce.
O podobnej tematyce kontynuacja - "Before sunset", dalej "500 dni miłości", ostatnio - "Sex story". Dopiszę jeszcze "Apartament", "Zakochany bez pamięci", "My Sassy Girl" - wersja oryginalna Korea Południowa i remake jak ktoś woli "My Sassy Girl" USA, "To właśnie miłość" (też warto zobaczyć)...
Filmy "przegadane"... "Taśma", "Coffee and Cigarettes", rewelacyjny "The Sunset Limited" w którym grają tylko z Samuel L. Jackson i Tommy Lee Jones - warto zobaczyć.
"Annie Hall" od razu przyszła mi na myśl. Jeśli jeszcze nie widziałeś, to warto włączyć:) Poza tym, "Włoski dla początkujących".
i tym samym aktorem (śmiech). Adam Goldberg w "Przed wschodem słońca" jedzie pociągiem na początku filmu ;)
zgadzam się ze wszystkimi wczesniej wymienionymi ale polecam tez Interview, film opierający się na rozmowie. tylko dwoch aktorow. świetny
Przyszedł mi na myśl pewien stary, polski film - ale też dwoje ludzie, może więcej milczenia -> "Ostatni dzień lata". Serdecznie polecam!
Polecam film Once. Dużo podobnej pozytywnej energii i też ciekawe spotkanie dwójki ludzi. Do tego świetna muzyka
Wielkie Dzięki! (-: Znałem niektóre piosenki - ktoś mi je kilka lat temu przesłał mailem... razem z innymi. Nie wiedziałem, że znajdę je znów w tym filmie.
Dziękuję za "Once", przegapiłam go... dzięki forum wykopałam!!!
Polecam jeszcze "Like Crazy", ma fajny klimat...
Trochę inny z tych ostatnich ale też na pewno warto obejrzeć i mimo, że nie przepadam za Woody Allenem to polecam - "O północy w Paryżu"
http://www.filmweb.pl/film/Poca%C5%82unek+o+p%C3%B3%C5%82nocy-2007-427393#
Pocałunek o północy (2007)
bardzo podobny klimat, gorąco polecam:)
"Zaćmienie" Michelangelo Antonioniego http://www.filmweb.pl/film/Zaćmienie-1962-33942
Bardziej psychologiczny. Oglądając końcówkę filmu miałam swoiste deja vu... Też sekwencja obrazów z miejsc w których byli zakochani i rozstanie... no właśnie, moim zdaniem "W przed wschodem słońca" już nigdy się nie spotkali. Dla mnie "Zaćmienie" to jeden z najlepszych filmów jakie widziałam, arcydzielo mówiące o miłości we współczesnym świecie.
Czy jest ktoś kto oglądał oba filmy i też widzi podobieństwo????