PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4095}

Przed wschodem słońca

Before Sunrise
1995
7,7 57 tys. ocen
7,7 10 1 56504
8,3 61 krytyków
Przed wschodem słońca
powrót do forum filmu Przed wschodem słońca

PODOBNE FILMY

ocenił(a) film na 8

moglby ktos podrzucic tytuly innych podobnych filmow do tego?

ocenił(a) film na 10
lebinho

może 'Rozmowy z innymi kobietami'?

ocenił(a) film na 10
caroline_is_a_victim

Zależy czy chodzi o filmy przegadane czy przejmujące o podobnej tematyce.
O podobnej tematyce kontynuacja - "Before sunset", dalej "500 dni miłości", ostatnio - "Sex story". Dopiszę jeszcze "Apartament", "Zakochany bez pamięci", "My Sassy Girl" - wersja oryginalna Korea Południowa i remake jak ktoś woli "My Sassy Girl" USA, "To właśnie miłość" (też warto zobaczyć)...
Filmy "przegadane"... "Taśma", "Coffee and Cigarettes", rewelacyjny "The Sunset Limited" w którym grają tylko z Samuel L. Jackson i Tommy Lee Jones - warto zobaczyć.

ocenił(a) film na 10
meski

Dodam jeszcze "Tak to się teraz robi" (-;

użytkownik usunięty
lebinho

"Annie Hall" od razu przyszła mi na myśl. Jeśli jeszcze nie widziałeś, to warto włączyć:) Poza tym, "Włoski dla początkujących".

ocenił(a) film na 10
lebinho

"Dwa dni w Paryżu" - z tą samą aktorką (-;

ocenił(a) film na 9
meski

i tym samym aktorem (śmiech). Adam Goldberg w "Przed wschodem słońca" jedzie pociągiem na początku filmu ;)

ocenił(a) film na 10
lebinho

zgadzam się ze wszystkimi wczesniej wymienionymi ale polecam tez Interview, film opierający się na rozmowie. tylko dwoch aktorow. świetny

ocenił(a) film na 9
lebinho

Przyszedł mi na myśl pewien stary, polski film - ale też dwoje ludzie, może więcej milczenia -> "Ostatni dzień lata". Serdecznie polecam!

ocenił(a) film na 10
izadora6

Koniecznie druga część - "Przed zachodem słońca".

ocenił(a) film na 9
lebinho

Polecam film Once. Dużo podobnej pozytywnej energii i też ciekawe spotkanie dwójki ludzi. Do tego świetna muzyka

ocenił(a) film na 10
siakacs

Wielkie Dzięki! (-: Znałem niektóre piosenki - ktoś mi je kilka lat temu przesłał mailem... razem z innymi. Nie wiedziałem, że znajdę je znów w tym filmie.

ocenił(a) film na 8
siakacs

Dziękuję za "Once", przegapiłam go... dzięki forum wykopałam!!!
Polecam jeszcze "Like Crazy", ma fajny klimat...

ocenił(a) film na 10
lebinho

Trochę inny z tych ostatnich ale też na pewno warto obejrzeć i mimo, że nie przepadam za Woody Allenem to polecam - "O północy w Paryżu"

meski

http://www.filmweb.pl/film/Poca%C5%82unek+o+p%C3%B3%C5%82nocy-2007-427393#
Pocałunek o północy (2007)
bardzo podobny klimat, gorąco polecam:)

ocenił(a) film na 10
lebinho

"Zakochani", choć jest dużo poważniejszy.

ocenił(a) film na 10
lebinho

.... i "Away we go".

lebinho

"Lost in Translation", Dziwie się że jeszcze nikt nie tego filmu wymienił.

lebinho

"Nie zapomnij o mnie"- ("FORGET ME NOT")

ocenił(a) film na 4
lebinho

"Zaćmienie" Michelangelo Antonioniego http://www.filmweb.pl/film/Zaćmienie-1962-33942

Bardziej psychologiczny. Oglądając końcówkę filmu miałam swoiste deja vu... Też sekwencja obrazów z miejsc w których byli zakochani i rozstanie... no właśnie, moim zdaniem "W przed wschodem słońca" już nigdy się nie spotkali. Dla mnie "Zaćmienie" to jeden z najlepszych filmów jakie widziałam, arcydzielo mówiące o miłości we współczesnym świecie.

Czy jest ktoś kto oglądał oba filmy i też widzi podobieństwo????

lebinho

Od siebie dorzucę "Kochanków" (1968) Vittorio De Sici.

lebinho

Widzę, że minęło parę lat od pytania :) ale jeszcze dopisałbym Smak życia (1 i 2), wyszła też część 3 ale jej nie widziałem. Dla mnie bardzo podobny klimat.