Oglądałam kilkakrotnie i z każdym razem coraz bardziej zakochuję się w tym filmie. Książkę czytałam i jest bezkonkurencyjna. Vivien przesłodka, Clark - nonszalancki... Ashley trochę kiepski, bo w książce to niesamowicie przystojny mężczyzna, a ten z filmu wygląda... nie powiem jak. W każdym razie - kiedy tam kręcili takie filmy, u nas telewizorów nie było.
Najprawdziwsza klasyka kina, film absolutnie ponadczasowy. Vivien Leigh i Clark Gable swoimi rolami przeszli nie tylko do historii kina, stali się wręcz legendami.
Zgadzam się, jest coś w starych filmach, że ogląda się je z chęcią. No i kapitan Butler... kto nie chciały spotkać takiego mężczyzny: przystojny, zmysłowy a jednocześnie buntowniczy i tak bardzo obiegający od mężczyzn tego okresu
Jeśli masz sentyment do starych filmów polecam "Lady Hamilton" z 1941 roku w głównych rolach, Vivien Leigh i Laurence Olivier (byli już wtedy małżeństwem). Film świetny dzięki Vivien oczywiście, rola bardzo podobna do Scarlet, wspaniała gra i kreacje. Film trwa 2 godziny więc nie taki maraton jak "Przeminęło z wiatrem" jedyny minus, film czarno biały :( Jak ona włada tam francuskim i włoskim, hmm. Trzeba zobaczyć. Pzdr i raz jeszcze polecam.
Chętnie go obejrzę, to prawda lubię stare filmy często mają charakter ponadczasowy i nigdy się nie nudzą. Może ma to związek z tym że były kręcone po prostu dla ludzi, niektóre (bo nie wszystkie oczywiście) filmy współczesne kręcone są jedynie dla kasy i to widać i nie da się tego oddalać
Stare filmy mają taki specyficzny urok, oraz wspaniałe grę aktorską jak i fabułę na której widz miał się skupić. Dziś tak jak piszesz, tylko pieniądze i efekty specjalne za którymi osobiście nie przepadam. Ale nie wszystkie oczywiście, głupio byłoby uogólniać i wrzucać wszystkich do jednego worka. Film "Lady Hamilton" trudno znaleźć, ale myślę, że dasz rade.
Ja mam Lady Hamilton na dvd ale w oryginale. Orientujecie się może czy jest jakakolwiek szansa żeby znaleźć go po polsku? Przyznaję, że szukałam długo i jak na razie bezskutecznie :(
Jeśli nie znajdziesz to mogę Tobie wysłać :) Jeśli oczywiście wyrazisz taką chęć.