Przemytnik

Holy Rollers
2010
6,0 2,2 tys. ocen
6,0 10 1 2233
Przemytnik
powrót do forum filmu Przemytnik

Tu oceniamy film i grę aktorską, a była ona znakomita, spokojnie powinien mieć ocenę 7
lub 8/10.
Niestety niektóre tępe dzieci "neo" zaniżają ocenę filmu, tylko dlatego że "nienawidzą" żydów.
Jestem chrześcijaninem i szanuję każdą religię która nie jest sektą i jestem przy tym
obiektywny przy ocenie filmów.
A w ocenie filmów na film webie powinniśmy być obiektywni, tu ocieniamy filmy a nie
wartości religijne itd, niektórym też by się przydało nieco szacunku dla innych jak i innych
wartości religijnych. (Ja nie szanuje przy tym ateistów, bo z reguły są to zacofani niemoralni
ignoranci i przeważnie oni wypisują głupoty i obniżają tego typu filmy i w tym przypadku
można generalizować) :/ Pozdrawiam wartościowych użytkowników film web, którzy
pochopnie nie oceniają filmów i rozumieją pewne przesłanie filmu.

deemc

Dlaczego nie szanujesz ateistów. Ja jestem ateistą i liberałem. Nie lubię rasizmu, antysemityzmu i wszelkich nienawiści na tle rasowym, społecznym, seksualnym. Nie lubię tez jak katolicy twierdzą, że jestem gorszy bo nie wierzę w ich boga. Więc co masz do ateistów.? Najwięcej jadu i nienawiści względem tych co myślą "inaczej" wypływało i wypływa ze strony kościoła. Popatrz na rydzyka i jego brać, połowa duchownych w polsce go popiera, a co najmniej 1/4 społeczeństwa podpisuje sie pod jego poglądami.. A nawet jak któryś katolik nie trawi rydzyka, często nie przeszkadza mu to nienawidzić również żydów, masonów, komunistów, niemców.......itp. znasz zapewne tą śpiewkę. Więc jeszcze raz zapytam, w czym ci przeszkadzają ateiści, którzy nie popierają żadnej religii, opowiadają się za równością i wolnością poglądów.?

Dużo bardziej zacofani są skrajni katolicy, jak rownież bardziej niemoralni. A dlaczego. Ponieważ nie przestrzegają przykazań, ktore sami sobie narzucili. Wiec kto jest niemoralny. Ja żyjąc z kobietą bez ślubu? Czy katolik?

ocenił(a) film na 8
profix

Zacznę od tego że Kościół zawsze wygrywał i będzie wygrywał, wygrywa już od ponad 2000lat to taka dygresja dla tych co będą czytali ten post, ale nie piszemy tu o tym, tylko o tym że: dlaczego nie szanuje ateistów? Więc może w tym momencie za bardzo generalizuje lub nie sprecyzowałem o co dokładnie mi chodzi.

Więc już tłumaczę:
Ja nie szanuje pseudo ateistów, którzy narzucają się i namawiają do braku wiary wierzących, w mojej wierze, nie jest najgorszym grzechem zabójstwo, a pozbawienie wiary bliźniego. Ateizm nie jest wiarą to po prostu pewna ucieczka od Boga (Ja to tak tłumaczę nie musisz się ze mną zgadzać), myślę że podawać przykłady Ks. Rydzyka nie są tu jednak na miejscu, on ma dość specyficzne podejście do różnych spraw, kościół też potrzebuje takich osób ,jeśli by tak nie było Watykan już dawno wykopał by go na bruk.
Wiesz możemy ten temat drążyć bez końca, ale myślę że przesłanie film webu nie opiera się na pisaniu o wartościach religijnych i moralnych jak większość postów tu widzimy, mimo to napisze mniej więcej o co bardziej chodziło mi w mojej wypowiedzi, a mianowicie chodziło mi o to żeby być tolerancyjnym dla innych (lecz w pewnym zakresie nie chodzi mi tu o tolerancję bez własnego zdania i łamiąca prawa moralne), mi nie przeszkadzają ateiści tacy jak np Ty, którzy nie afiszują się tym, mają osobiście gdzieś kto w co wierzy on nie wierzy jest mu z tym dobrze, ale przy tym nie namawia nie łazi po domach jak sekty, nie robi protestów antychrześcijańskich i tym podobnych demonstracji np w internecie, dodając różnego rodzaju obrazki obrażające moją wiarę czy innego człowieka. Takich pseudo ateistów NIE SZANUJĘ.
Hmm... Co jeszcze mógłbym dodać, jeśli chodzi o niektóre komentarze i dyskusje pod tym filmem lub innymi tego typu, np komentarze różnych użytkowników typu jak: "spalić żydów", "żydowskie ścierwo", "czarnuchy", lub obrażające islam i narodowości innych niż aryjska itd itp dla mnie to zacofani prostacy i tępacy, przecież wszyscy jesteśmy z jednej ziemi z jednej gliny każdy ma serce każdy wybiera dobro albo zło nawet jeśli jesteś ateistą wiem że wiesz że istnieje coś takiego jak dobro czy zło może to Ci nasunie pewne wnioski ale nie chce nikogo tu nawracać na siłę tym bardziej anonimowo i przez jakieś posty ale wracając do tematu: wszyscy kiedyś umrzemy i odejdziemy z tego świata i tego nikt nie uniknie biały czarny czy żyd, jak można mieć tyle nienawiści?! Do kogoś o kim nie ma się zielonego pojęcia, po za tym nie każdy Katolik, Żyd, Czarnoskóry, Arab czy Ateista itd jest mordercą, terrorystą, brudasem, itdp LUDZIE NIE MOŻNA GENERALIZOWAĆ. To tak jak na Polaków gadają w innych krajach że: złodzieje, pijacy i wiele tu można jeszcze przykładów podawać...

Mam swoje skrajne słabości (jak można nazwać to słabościami) jeśli chodzi o tolerancję np. JA nigdy nie będę tolerował pedałów, gejów, lesbijek, pedofilów, transseksualistów itp, ale to już temat na inną rozmowę i na pewno nie na forum film webu.

deemc

sam kipisz nienawiścią w stosunku do tych co namyślą inaczej i kochają inaczej, a krytykujesz innych zabobonnych rasistów. logiczne nie a co. a poza tym homoseksualizm jest legalny i jest to zgoda obojga ludzi na wspólne życie, pedofilia to zoczenie i wykorzystywanie seksualne, wiec nie stawiaj ich w jednym szeregu. A żeby bylo smiesznie akurat gejów i pedofilów w kregach koscielnych jest bardzo duzo. I jak typowy zaslepiony katolik nie widzisz błędów swojego kościoła. A mianowicie kościół zawsze sie mylił i zawsze niszczył tych co myśleli inaczej niz on. i tak było w 5, 10 i 15 wieku. Stąd wyroki śmierci dla tych co twierdzili, że ziemia jest okrągła, wtedy kiedy stanowisko kościoła było odmienne. Stąd wyprawy krzyżowe, palenie czarownic, a dziś nienawiść w stosunku do gejów i lesbijek z jednoczesnym rozkładaniem parasola ochronnego nad księżmi pedofilami. Poczytaj sobie historię kościoła. Od początku istnienia tej instytucji do 15 wieku, malo który papież dostał sie na tron piotrowy nie zabijając poprzednika. i najczęściej ginął od noży następcy. A bylo i tak że w jednym czasie rządziło trzech papieży. Z reszta do dzis watykan to siedlisko korupcji i grubych przekrętów na kase, przy których rydzyk to słaby zawodnik. jak nie chcesz tego widzieć, twoja sprawa, ale KK sypie się jak ta lala . Nie znam ateistów którzy na siłę próbują odciągać od wiary wierzących, za to znam mnóstwo katolikow wpychających sie w moje życie i mówiących mi jak mam żyć.
a skoro twierdzisz że osoby takie jak rydzyk są potrzebne , to sorry, ale nie ma dla ciebie ratunku.
On jest najgorszym przykładem zakłamania w kościele i to wlaśnie przez takich jak on ludzie odchodzą od tej instytucji. Więc w sumie to rydzyk najlepiej robi ateistom, bo poszerza ich szeregi. przemyśl to, jeśli potrafisz samodzielnie mysleć.

ocenił(a) film na 8
profix

Jestem teologiem, troszkę tu widzę zakłamanej wikipedii i mocnych skrajnych przykładów, czy ja mówię o popieraniu rydzyka czy że ludzie są idealni, nawet papież nie jest ideałem jedynym ideałem do którego dążymy to Bóg i jego nauczanie zauważ też że nie zawsze ludzie dobrze odczytywali Pismo Święte, dlaczego ? Ponieważ są ludźmi i nie są idealni. Jeśli chodzi o ostanie zdanie czy potrafię samodzielnie myśleć trochę to było prostackie więc wybacz z kimś takim nie mam ochoty dyskutować. Myślę że nie do końca zrozumiałeś moją odpowiedź. A to czy nie toleruję homoseksualistów itp to wiedz że nawet prawa natury tego nie tolerują nawet jeśli jesteś prawdziwym ateistą to może tak Ci powiem nawet MATKA ZIEMIA TEGO NIE TOLERUJE I TAKIE związki są skazane na wymarcie, teraz odpowiedz sobie na swoje prostackie stwierdzenie czy potrafię myśleć. Ale już nie odpowiadaj na forum nie mam ochoty dyskutować z Tobą na te tematy, ponieważ do niektórych rzeczy trzeba dojść, sam miałem zachwiania wiary nie powiem ale zbyt wiele książek i faktów przemawia za tym żebym wierzył, a trochę ich przeczytałem. Soroki za jakieś literówki. Żegnam.

deemc

twój bóg stworzył homoseksualistów. więc sa tacy z jego woli. a homoseksualne zachowania obserwuje sie również wśród zwierząt. np wśród delfinow. A skoro jesteś teoleogiem, i patrzysz na swiat przez pryzmat biblii to sorry, ale nie myslisz samodzielnie tylko tak jak ci nakazuje twoja religia.
I nie wiem co jest zakłamanego w twierdzeniu że kościół zabijał tych co myśleli inaczej niż on, że cały czas byl pełen wewnętrznych sporów króre tez spływały krwią, że mylil sie w ocenia świata i otaczającej nas rzeczywistości, to sa fakty historyczne, ktore poznalem zanim zaczęła istnieć wikipedia. (kiedyś twierdził nawet że kobiety to istoty drugiego, gorszego gatunku, bliskie szatanowi i za ich pomocą zło przybywa do naszego swiata, dlatego najlepiej spalić grzesznice by uratować ich dusze.) A dziś z racji, że nie może zabijać, więc "tylko" nienawidzi. Wybacz ale ateiści prezentują postawę bliższą chrystusowi, bo maja w sobie wiecej tolerancji do innych i nie zieją nienawiścią tak jak ultrakatolicy wieszający sie na krzyżu pod pałacem prezydenckim. Jedyne czego nie tolerujemy, to brak tolerancji. Z resztą to co powiem i tak do ciebie nie trafi. Więc przypomne słowa Gandiego, On twierdził, że lubi Chrystusa, bo nauczał miłości i tolerancji, za to nie lubi katolików bo nie są w niczym podobni do niego. I tak dokładnie jest do dziś, malo króty katolik stara sie żyć wg dekalogu. I nie dlatego że człowiek jest istotą ułomną, ale dlatego, że ma te zasady w D. i sam w je nie wierzy. Nie wierzy w piekło, niebo, ani w karę w zaswiatach.

ocenił(a) film na 8
profix

...nie czytam już Twoich wypocin, trochę mi tu pachnie hipokryzją, wybacz. Zresztą nie chcę się wywyższać wiedzą na ten temat, sam musisz dojść do pewnych mądrości i przekazów z mądrych źródeł a nie manipulacji pewnych witryn i durnych książek, poczytaj więcej mądrych książek pochodź do bibliotek szukaj wiedzy nie idź na łatwiznę, zamiast czytać durne fora i ciekawostki w coraz to bardziej opanowanym internecie, manipulacja za manipulacją, w rządzie w telewizji czy internecie nigdy nie znajdziesz tego co w dobrej szkole czy książce, taka moja rada, Przeczytaj Pismo Święte zaczynając od Nowego Testamentu kończąc na starym i nie wszystko odbieraj dosłownie, po prostu to jest pewien przekaz nad którym czasami trzeba się zastanowić.

ZRESZTĄ TO FILM WEB jak już wspominałem wcześniej.
To tam do następnego razu.

deemc

Jestem kulturoznawcą. można by powiedzieć reprezentuje stronę przeciwną teologii. Od lat siedze w ksiązkach dotyczących, psychologii, socjoloii, etnologii. Napisanych przez ludzi ktorych twierdzenia były oparte na faktach. Uczyli mnie profesorowie, ktorzy mieli na ten temat wiedzę ktorej nigdy nie zdobędę. To o czym mówie moze ci sie wydawać stekiem populistycznych internetowych haseł, może po częsci dlatego, że w mych tłumaczeniach idę na skróty (na dłuższe wywody nie ma tu miejsca) Moje poglady ukształtowały sie na podstawie tego co mądrzy ludzie zaobserwowali w świecie, tego co odkryli badając historie ziemi, oraz badając ewolucję gatunku ludzkiego i jego wierzeń. Przeciwstawianie owym twardym faktom, teologicznych teorii jest wg. mnie zabawne. A szukanie wszelkich prawd w biblii to już przejaw zaślepienia. Boję się takich ludzi jak ty, co wiekszośc swojej wiedzy czerpią z jednej książki i za jej pomocą starają sie wszystko tłumaczyć.

Jedno jest pewne, chrześcijanizm, podobnie jak wszelkie wcześniejsze wiary kiedyś zginie. Tysiące lat temu były religie, które dziś są jedynie mitami. Ja juz dziś wkładam biblie do jednego worka z tymi mitami.
więc do następnego. pozdr.

ocenił(a) film na 8
profix

"chrześcijanizm" nie ma czegoś takiego ale...Jak wiesz > chrześcijaństwo żyje już od ponad 2000lat póki co nie zapowiada się żeby upadł, Bóg jest od początku i jak wiesz każda wiara która nie jest sektą prowadzi do jednego Boga. Tak więc nie odnosząc się tu do jednej Księgi :) Również pozdrawiam.

deemc

Chrześcijaństwo to tez sekta, tylko lepiej zorganizowana. A twierdzenie, ze inne religie (10 tyś kultów i religii) dążą do jednego boga to już konkretne kłamstwo. Nawet jeśli 80 % z nich było sektami jak twierdzisz, to dalej pozostają 2 tyś, które rządza sie zupełnie innymi prawami i daleko im do koncepcji chrześcijańskich.
czepiasz sie słówek, było późno, przysypiałem i stąd pomyłka. starożytny egipt, grecja czy rzym i ich religie trwały dłużej niż 2000 lat. Co z tego zostało dziś. A poza tym trudno nie zauważyć, że coraz więcej ludzi odchodzi od KK, a nowych członków, w stosunku do liczby narodzin też jest mniej. Chrześcijaństwo (i inne religie) ma sie b. dobrze w krajach słabiej rozwiniętych. W rejonach o wyższym poziomie gospodarczym/ekonomicznym, ludzie się laicyzują. A dodatkowe afery finansowe i pedofilskie dodatkowo podkreślają hipokryzję KK. Zobaczysz co będzie za 20-40 lat. Kościoły w polsce będą świecić pustkami; ilu ludzi dziś chodzi na pielgrzymki, ilu chodzi do kościoła w porównaniu do sytuacji sprzed 20 lat. Większość ludzi w polsce to katolicy tylko na papierku, okazjonalnie biorący udział w kościelnych uroczystościach i świętach. A nawet jak chodzą co tydzień do kościoła, to coraz częściej tylko po to zeby odbębnić i wrócić do domu, założyć ciepłe ciapcie i nie przejmować się tym co mówił ksiądz. Wybacz, ale sypie sie twój KK aż miło popatrzyć.

ocenił(a) film na 8
profix

"Chrześcijaństwo to sekta" po tym zdaniu uważam że raczej kulturoznawcą to Ty nie jesteś, co za stek bzdur tu wypisujesz, myślałem że do czynienia mam z kimś poważnym ale widzę że nie. Więc dalej brnij w niewiedzy zmanipulowany przez świat internetu i jego prawa. Sypać to się może, piasek. Tak kończę tą konwersacje bo raczej z tym brakiem wiedzy z Twojej strony jaki okazujesz w swych przemyśleniach, to sensu nie widzę... by dalej dyskutować.

ocenił(a) film na 8
deemc

"Chrześcijaństwo to sekta" po tym zdaniu uważam że raczej kulturoznawcą to Ty nie jesteś, co za stek bzdur tu wypisujesz, myślałem że do czynienia mam z kimś poważnym ale widzę że nie. Więc dalej brnij w niewiedzy zmanipulowany przez świat internetu i jego prawa. Sypać to się może, piasek. Tak kończę tą konwersacje bo raczej z tym brakiem wiedzy z Twojej strony jaki okazujesz w swych przemyśleniach, to sensu nie widzę... by dalej dyskutować.

deemc

i tak wygląda dyskusja z fanatykiem religijnym. Przeczytaj sobie definicje sekty. wszystko pasuje jak ulał. A moze mam ci wyslać skan dyplomu?.

ocenił(a) film na 8
profix

i tak wygląda dyskusja z pseudo ateistą. Jeśli chodzi Ci o prowokacje mojej osoby raczej źle trafiłeś. Gdzie dyplomy rozdawali na bazarach za 30dychy? Jak chcesz możemy gadać prostacko lub zakończyć tą konwersację po ludzku. Dalej brnij w swych jakże "dziwnych" przekonaniach, wisi mi to czy wierzysz czy nie ale nie argumentuj to swoją niby "wiedzą" bo Ci nie wychodzi i wszystko robisz na przekór.

deemc

po prostu jesteś ograniczony przez swoją religią. i co bys nie pisał, to zawsze będziesz w błędzie. a swój dyplom okupilem nauką przez 5 lat studiów. nie wynalazłem go na bazarze.

ocenił(a) film na 8
profix

...dla Ciebie jestem ograniczony? Nie znasz mnie więc nie oceniaj, ja po Twych wypowiedziach wiele mógłbym wywnioskować ale nie chce nikogo tu obrażać więc proszę o to samo. Czy jestem w błędzie, to każdy się o tym przekona po śmierci. Tak więc pozdrawiam i następnym razem nie róbmy z Film Webu forum o innej tematyce ;) pzdr

deemc

a juz myślałem ze sie nie odezwiesz. sam zacząłeś teologiczna dysputę i obrażałeś mnie poddając w wątpliwość me wykształcenie. aczkolwiek dziękuje ci. lubie rozmawiac z takimi zacofanymi katolikami. wszelkie dysputy utwierdzają mnie w przekonaniu, że jesteście na przegranej pozycji. Twoje otoczenie odchodzi w przeszłość. A ja i mi podobni stawią przyszłość świata. Nawet jeśli te tendencje miały by byc powolne, to nic nie zmienisz. Ludzie odchodzą od wiary na rzecz hedonizmu. Nie interesuje ich szopka z bogiem w tle, ale wlasne korzyści w świecie współczesnym, i dlatego jesteście skazani na przegraną; i nic tego nie zmieni.

ocenił(a) film na 8
profix

Tak bardzo logicznie myślisz. Brawo:D Właśnie ostatnim komentarzem pokazałeś TO na co Cię stać, zacofani katolicy hehe dobre sobie i kto tu tak naprawdę zachowuje się jak zacofaniec.Tylko utwierdzasz mnie bardziej w moich przekonaniach i przyznajesz temu racje, argumentując to swoimi pseudo ateistycznymi przekonaniami. Tak więc brnij dalej w swym prowokacyjnym życiu, ignorancie. Chyba z natury jesteś buntownikiem bo ja napisałem w miarę uniwersalny post ale Ty się strasznie zirytowałeś bo brak Ci argumentów by potwierdzić swoją tezę, zresztą co byś nie napisał jest to albo prowokacją albo hipokryzją i anty odpowiedzią na mój komentarz, jeśli zrozumiesz o czym piszę.

ocenił(a) film na 8
profix

Jest napisane nie wiem czy wiesz, że kościół będzie atakowany że ludzie odwrócą się od niego, ale jest też napisane że moc kościoła wróci z dwojoną siłą, wszystko co było napisane póki co się spełnia, ... Ale raczej myślę że daleko do tego żeby kościół upadł myślę że to raczej nie nasze czasy, zawsze były jednostki takie jak Ty i coraz więcej młodych ludzi tak ma, a brak wiary był od zawsze dlatego tyle zła na świecie.

Nie wiem czemu nie wierzysz, cudy na świecie się dzieją, trzeba być ślepcem aby nie dostrzec tego, jesteś trochę jak niewierny Tomasz, uwierz mi mam przyjaciela który miał wypadek samochodowy (czołowe zderzenie przy 120km/h), lekarze nie dawali mu żadnych szans całkowicie żadnych, wiesz może się śmiejesz głośno ale gorliwie się modliłem aby wyszedł z śpiączki i wierz lub nie ale wyszedł z niej, pamiętam że jeszcze przed tym miałem zachwiania wiary, ale krwiak wielkości pięści nagle znikł... dziwne, lekarze byli zdumieni a leżał on w 3 województwach i żaden z tych lekarzy nie dawał mu szans nawet %, mówili że nie będzie mógł normalnie funkcjonować i trzeba tylko czekać. Lecz stało się inaczej, możesz sobie wyjaśniać to na milion sposobów, myślę że tu akurat pomogła wiara, nie JESTEM PEWIEN ŻE TO WIARA POMOGŁA! "Społeczeństwa o wyższym statusie ekonomicznym, o lepszej edukacji odchodzą od religii. " jakie społeczeństwa masz tu na myśli ? Niemcy którzy okradali Europę przez 5 lat jak nie więcej w II wojnie światowej? A może USA gdzie służby federalne wysadzają WTC i prowadzą wojnę z Irakiem dla złóż ropy ? Może te państwa co okradają Afrykę mamy 21 wiek a dalej głód jest na świecie? Dziwne, to co się dzieje na świecie to właśnie przez takich pseudo edukacyjnych typków jak Ty! Może trochę przesadzam że takich jak Ty ale przepraszam, trzeba być ślepym żeby nie widzieć tego co się dzieje! Otwórz oczy póki nie jest za późno!

deemc

Patrząc w miarę obiektywnie, Twoje argumenty od pewnego momentu zeszły na poziom szóstoklasisty wierzącego w teorie spiskowe (wyjazd z kupnem dyplomu na bazarze, czy to, że Amerykanie wysadzili WTC (nie odbierając im statusu idiotów, myślę że sprowokowanie wojny w Iraku mogło zostać przeprowadzone w dużo mniej drastyczny sposób)). Co do struktury chrześcijaństwa (raczej samego kościoła)- profix ma rację, jest łudząco podobna do definicji sekty. Tylko jest pewien szczegół: to sekty korzystają ze sprawdzonego modelu kościoła chrześcijańskiego, nie na odwrót. A to czy w boga wierzymy przy udziale całej instytucji, która ma wymiar coraz bardziej przypominający genialnie funkcjonującą korporację, czy nie to nasza prywatna sprawa.

Osobiście jestem katolikiem, ale z dość antyklerykalnym nastawieniem. Zauważmy że praktycznie tylko w Polsce, kościół jako instytucja nabrał tak ogromnego znaczenia, nawet na tle politycznym. Staram się omijać szerokim łukiem wszelkie katolickie media i środowiska chorobliwie przesączone skrajną doktryną martyrologiczną, bo to pierwotnego Kościoła wyznaczonego przez Jezusa ani trochę nie przypomina.

Człowiek jest tylko człowiekiem, każdy niech sobie wierzy w co chce i drugi ma w to nosa nie wciskać. Koniec

ocenił(a) film na 8
Migu

to nie wtykaj tu nosa.

deemc

Współczuje Ci. Kto Cię tak skrzywdził mieszając aż tak w głowie? To co tu piszesz nie ma nic wspólnego z religią katolicką.

deemc

sory ale kościół jest najbardziej zacofaną i uwsteczniającą instytucją. A ci którzy bezkrytycznie wierzą w książkę zwaną biblią, oraz w to co mówią kapłani są równie zacofani jak KK. Przypomnij sobie obrazki z manifestów pod krzyżem, przypomnij sobie sytuacje ze zjazdów radia maryja. Jak ci ludzie reagowali na kamery. Dla nich jedyna słuszna tv to tv trwam, dziennikarzy innych stacji opluwali, szarpali. Jak dla mnie jest to najjaskrawszy przykład zacofania.

A co niby nie jest logiczne w moich wypowiedziach. Społeczeństwa o wyższym statusie ekonomicznym, o lepszej edukacji odchodzą od religii. Dostrzegają bezsens przestrzegania praw kościelnych, których nie przestrzegają nawet ich hierarchowie. W polsce dzieje się to samo. Coraz mniej ludzi chodzi do kościoła. Coraz więcej młodych par decyduje się wyłącznie na ślub cywilny. Ludzie pochodzący z rodzin katolickich występują z kościoła (apostazja). Mając dzieci nie lecą do kościoła chrzcić na siłe, twierdzą, że jak dorośnie samo zadecyduje czy przyjąć jakąkolwiek wiarę. Sytuacje tego typu 20 lat temu występowały bardzo rzadko. Dziś są na porządku dziennym. za 20 KK będzie miał jeszcze mniej wiernych. Jest to jak najbardziej logiczne.
Jeśli gdziekolwiek widzisz prowokacje, czy hipokryzje to sorry, ale nie wiem jak ty czytasz.

ocenił(a) film na 8
profix

Jest napisane nie wiem czy wiesz, że kościół będzie atakowany że ludzie odwrócą się od niego, ale jest też napisane że moc kościoła wróci z dwojoną siłą, wszystko co było napisane póki co się spełnia, ... Ale raczej myślę że daleko do tego żeby kościół upadł myślę że to raczej nie nasze czasy, zawsze były jednostki takie jak Ty i coraz więcej młodych ludzi tak ma, a brak wiary był od zawsze dlatego tyle zła na świecie.

Nie wiem czemu nie wierzysz, cudy na świecie się dzieją, trzeba być ślepcem aby nie dostrzec tego, jesteś trochę jak niewierny Tomasz, uwierz mi mam przyjaciela który miał wypadek samochodowy (czołowe zderzenie przy 120km/h), lekarze nie dawali mu żadnych szans całkowicie żadnych, wiesz może się śmiejesz głośno ale gorliwie się modliłem aby wyszedł z śpiączki i wierz lub nie ale wyszedł z niej, pamiętam że jeszcze przed tym miałem zachwiania wiary, ale krwiak wielkości pięści nagle znikł... dziwne, lekarze byli zdumieni a leżał on w 3 województwach i żaden z tych lekarzy nie dawał mu szans nawet %, mówili że nie będzie mógł normalnie funkcjonować i trzeba tylko czekać. Lecz stało się inaczej, możesz sobie wyjaśniać to na milion sposobów, myślę że tu akurat pomogła wiara, nie JESTEM PEWIEN ŻE TO WIARA POMOGŁA! "Społeczeństwa o wyższym statusie ekonomicznym, o lepszej edukacji odchodzą od religii. " jakie społeczeństwa masz tu na myśli ? Niemcy którzy okradali Europę przez 5 lat jak nie więcej w II wojnie światowej? A może USA gdzie służby federalne wysadzają WTC i prowadzą wojnę z Irakiem dla złóż ropy ? Może te państwa co okradają Afrykę mamy 21 wiek a dalej głód jest na świecie? Dziwne, to co się dzieje na świecie to właśnie przez takich pseudo edukacyjnych typków jak Ty! Może trochę przesadzam że takich jak Ty ale przepraszam, trzeba być ślepym żeby nie widzieć tego co się dzieje! Otwórz oczy póki nie jest za późno!

deemc

Nie wiem jak ty mozesz nie dostrzegac błędów kościoła. Ludzie odchodzą od wiary katolickiej nie dlatego że sa źli. Ale wręcz przeciwnie, mają bardzo wysokie morale i nie chca należeć do instytucji w której jedno się mówi, a coś przeciwnego robi. Księża co nawołują do cnotliwości, umiarkowania w jedzeniu, skromności, do wstrzemięźliwości seksualnej, sami maja dupy na boku, rozwalają sie furami za takie pieniądze na które nie stać zwykłych ludzi. Ich pogoń za pieniądzem jest obrzydliwa, a przekonanie o własnej nieomylności potężne. Uważają sie za pępki świata. Do tego krytykowanie wlaśnie homoseksualizmu, a wśrod nich jest baaardzo wielu aktywnych gejów i lesbijek. do tego te afery pedofilskie. Cały czas chcą zeby rodziło sie wiecej dzieci, a nie pasuje im inwitro, jedyny sposób dla wielu par, rownież katolickich żeby mieć potomka. Są przeciwni aborcji, a zakonnice usuwajace ciąze to u nas w mieście norma. Ojciec kolezanki jest ginekologiem, mam info z pierwszej ręki. mieszkam niedaleko częstochowy i stamtąd ma "pacjentki"
Twoja historia o wyjściu ze śpiączki jest bezsensowna. Wychodza z niej ludzie za ktorych nikt sie nie modli. A tak zwane cuda zdarzają sie wszędzie. W medycynie ludzie ktorzy dostaja placebo i wierzą że wyzdrowieją, nagle zdrowieją. tam bóg nie miał nic do gadania.
I nie nazywaj mnie tym typkiem. Jestem liberałem, pacyfistom. Gdyby po świecie chodziło wiecej ludzi mi podobnych w ogóle nie było by wojen. Do tego nigdy nie klamię, nie kradnę i odnosze sie do innych z szacunkiem w przeciwieństwie do wielu katolikow, którzy mordują, kradna, biją swoe dzieci, lub żony zaraz po przyjściu z kościoła.
Odnośnie kradzieży, to żadna instytucja nie nakradła tyle co KK. Rydzyk jest oczywiście sztandarowym przykładem, i troche juz wyświechtanym, ale jemu podobnych jest wielu. Jakie ma bogactwo? a przecież na nie nie zapracował, mami ludzi obietnicami bez pokrycia i wyciaga od nich pieniądze. A zbiórka jaką zrobił na stocznię? stoczniowcy nigdy nie zobaczyli tych pieniędzy. A rydzyk wobec przekrętów watykanu to pikuś.
Niemców sie nie czepiaj bo to jest płytkie i ksenofobiczne, podobnie jak antysemityzm. Wojnę wywołalo inne pokolenie. Tamtych ludzi już nie ma.
To co sie dzieje w stanach też mi sie nie podoba, ale woje z irakiem w imie ropy rozpętał bush, który wierzy w tego samego boga co ty. Podobnie jak większośc konserwatystów w tamtejszym rządzie. uwierz mi gdyby światem rządzili ateiści to nie było by wojen religijnych. A cały ten syf wziął sie z tego że talibowie z umysłami zrytymi przez religię rozwalili samoloty w USA. Świat bez religii były dużo spokojniejszy i piekniejszy, bo nikt nie sieje nienawiści tak jak fundamentaliści, dla nich żeby kogoś nienawidzić wystarczy żeby ten ktoś wierzył w innego boga.

A odnośnie siły KK. On upada i juz nigdy nie będzie silniejszy. Z roku na rok bedzie coraz słabszy. A najlepsze jest to ze sam sobie najbardziej szkodzi. a dlaczego pisałem powyżej. trzeba byc ślepym zeby tego nie widzieć. pozdr.

ocenił(a) film na 8
profix

"A odnośnie siły KK. On upada i juz nigdy nie będzie silniejszy." To się okaże.

...Trzeba było być wtedy i widzieć mojego kumpla stan. Może byś nie mówił że "Twoja historia o wyjściu ze śpiączki jest bezsensowna". Katolicy to też ludzie odnosząc się do tego że człowiek nigdy nie będzie ideałem a tylko dąży do "Niego",
Odnośnie wojny w Iraku, myślisz że wojnę rozpętał prezydent Bush ? Ha gorszej głupoty nie słyszałem widzę że karmiony jesteś papką z tv i internetu (ciągle tylko mnie utwierdzasz w tym), poczytaj sobie parę faktów, Bush był tylko pionkiem zmanipulowanym przez agencje federalne Stanów Zjednoczonych, co ja więcej będę tłumaczył bo z taką wiedzą jaką aktualnie posiadasz i Twoje powyższe "argumenty" są nie do końca zgodne z prawdą. Uczepiłeś się tego Rydzyka, chyba za bardzo.. kościół katolicki ma też dobre strony i innych przedstawicieli nie bądź przy tym płytki. Ostatnio w postach to ciągle atakujesz moją wiarę i wiarę w kościół ale wytłumaczę Ci czym jest tak naprawdę kościół świątynia to nie są mury czy bramy, lecz "my" każdy człowiek który przestrzega albo bynajmniej próbuje przestrzegać pewnych zasad i wpuszcza do serca Pana. Więc nie czepiaj się Watykanu i błędów jakie popełniły jednostki, bo każdy z nas jest tylko człowiekiem.

"Świat bez religii były dużo spokojniejszy i piękniejszy", słyszałeś o takim świecie kiedykolwiek? Może żyjesz w innym wymiarze? Wiesz męczy mnie już tłumaczenie Ci podstaw religijnych jeśli chcesz tak bardzo atakować kościół katolicki i wiarę chrześcijańską to rób to z głową, ale jeśli jesteś ateistą i nie chcesz to nie wierz nie atakuj już mojej wiary, jak zauważyłeś ja od jakiś 4 postów nie atakuje "ateistów" zresztą co tu jest do atakowania skoro w "nic nie wierzycie" z czym też bym się kłócił że w tym "nic" coś siedzi, brak Ci prawdziwych wiarygodnych i stosownych argumentów, po za tym jak byś był na Topie wiedział byś że Ateiści tworzą ruch religijny. Mają swojego boga i swoją biblię. Jest to sekta założona Richarda Dawkinsa aby manipulować takimi jak Ty...
Tu mam dość ciekawy artykuł, pozwoliłem sobie znaleźć parę ciekawostek na temat ateizmu w bibliotece i dużo ciekawostek na wasz temat w różnych witrynach:
"Najsłynniejszy ateista świata, a także jeden z założycieli współczesnej teorii ateizmu Richard Dawkins już od dawna uchodzi za nieformalnego lidera "ruchu" ateistów, i w wielu kręgach sceptycznie odnoszących się do kwestii wiary zyskał status gwiazdy. Niedawno w Wielkiej Brytanii odbyła się debata, w czasie której swoje poglądy zderzyli reprezentowani m.in. przez Dawkinsa ateiści i przedstawiciele organizacji religijnych, na czele których stanął były biskup Oksfordu - Lord Harries oraz Charles Moore z "The Daily Telegraph". W spotkaniu, które zorganizowano w Wellington College uczestniczyły tłumy zainteresowanych. Zebrani zastanawiali się przede wszystkim nad tym, czy ateistów można już nazwać fundamentalistami. "

Dlatego, zionie od was tak hipokryzją...

Jak widzisz ja też mogę atakować na Twój brak wiary, ale po co skoro upierasz się na tym że masz rację, irytujesz się słysząc słowo Kościół Katolicki, myślę że to wina rodziców lub nauczycieli w szkołach którzy przekazywali Ci błędną wiedzę na temat kościoła i interpretacji Pisma Świętego.
Tyle na ten temat nie chcę już miażdżyć i obalać to czym jest rzekomy "ateizm" bo szczerze mam to gdzieś, jedno jest pewne wy na pewno nawet dekady nie przetrwacie. A kościół katolicki nigdy nie umrze, ponieważ istnieją takie osoby jak np ja i tu jest mocny argument, a nie ja jeszcze nie czuje się gatunkiem na wymarciu mimo to wiem że wiecznie nie będę żył dlatego zastanów się i Ty nad tym po co jesteś na tym świecie skoro nie wierzysz w nic, może i masz cele w życiu ale po co są te cele jak wierzysz że po śmierci zostaną po Tobie tylko popioły a czegoś takiego jak dusza nie ma ja nawet gdybym kiedyś miał umrzeć w imię wiary to mam nadzieję że nie zwątpię i wtedy i oddam życie za nią, tego nauczyli mnie rodzice, pobyt w wojsku i historia Polski, same fakty jakie spotykają mnie na każdej drodze mojego życia.

ocenił(a) film na 8
profix

..mam nadzieję że przeczytasz bardzo uważnie moją powyższą odpowiedź, bo może wtedy dojdzie do Ciebie coś niezwykłego.

deemc

może przeczytam. za razie widzę że nie dostrzegasz hipokryzji kk i katolików co modlą sie "wybacz nam jako i my wybaczamy" po czym zieją nienawiścią do wszystkich którzy myślą inaczej niż oni. i jesteś fanatykiem religijnym. a do takich jak ty nigdy nic nie dociera.
pochodzę z rodziny katolickiej i przyjąłem większość sakramentów. mój ojciec jest mocno wierzącą osobą, ale jak widzi to co dzieje się w kk to sam zwie na księży. Nie jest takim ultra katolikiem, i nie ma klapek na oczach. a kościół straci na ważności, jest to proces postępujący od lat i nie do zatrzymania.

deemc

przeczytałem i stwierdziłem że jednak nie ma sensu z toba rozmawiać. Masz skostniałe poglądy na poziomie lat 70 XX wieku. W nich czułbyś się idealnie. Księża mieli posłuch. Nie było kochających inaczej, ruchów ateistycznych. Niestety dla ciebie, polska, jesli chodzi o świadomośc społeczną dokonała dużego skoku na przód. A kościół jak zwykle został w tyle (a tobie podobni razem z nim). Co byś nie mówił, co byś nie myślał wiele zmian juz zaszło, a kolejne są w drodze. Juz w niedalekiej przyszłości i w Polsce będą możliwe małżeństwa homoseksualne, będzie możliwość adoptowania dzieci przez takie pary. Kościół straci swój autorytet, bo traci go z dnia na dzień.
Oczywiście wiem, że nie sam bush to wszytko rozpętał, za nim stał sztab ludzi, "doradców" próbujących ubić interes na wojnie, ale na ich ustach non stop gości slogan "boże błogosław amerykę". A ich ojcowie (konserwatywna ameryka) z lubością biegała po stanach w bialych szatach obszytych krzyżami i wieszala mużynów.
Oczywiście wiem też co twierdzi dawkins i z większością jego poglądów sie zgadzam, ale nie podoba mi sie, że robi z tego taka szopkę. Generalnie robi to dla kasy. A takich pazernych oszołomów nie lubie, nie ważne z jakiego kręgu pochodzą.
Atakuje kościół bo to co sie dzieje w ramach tej instytucji jest chore. Oczywiście możesz mówić że to sa tylko ludzie. Ale dla mnie policjant co kradnie i oszukuje, jest po dwakroć obmierzły. A duchowny który mieni się wzorem cnót i moralności, ma czelność upominać innych jak maja sie zachowywać, a sam dobi na odwrót: kradnie, żyje w skrytym związku z kobietą (kobietami), wykozystuje seksualnie dzieci, jest po trzykroć podły. Znasz przypowieść o wielbłądzie i uchu igielnym. Wg tej histori większość księży nie trafi do waszego raju.
A że ktoś z tobie podobnych katolikow, zasugerował iż grupę ateistów, dla zdyskredytowania, można porównać blisko wschodnich fundamentalistów, to wywołuje u mnie uczucie rozbawienia. Religia islamska jest na takim poziomi jak KK 600 lat temu. Byl równie agresywny i zaborszy. Też krzewil wiarę mieczem i ogniem, a gdyby miał w zanadrzu broń nuklearną, bez mrugniecia okiem spóściłby ją na wszystkich "niewiernych". Ateiści ze swoimi hasłami równości i wolności od religii, to szare myszki w porównaniu do wszelkich skrejnych ugrupowań religijnych. Czy to katolickich, czy islamskich.

ocenił(a) film na 8
profix

Myślenie nie boli, widzę że jesteś typowym pokoleniem dzieci wychowanym przez internet newsweek/a i tvn gazet typu "NIE" itp karmionym propagandą, zmanipulowanym przez współczesne rządy, przyjmujesz każdą papkę z gazet i witryn internetu typowy Anty-chrześcijanin nie ateista a wojownik z religią, polacy wybierając takiego polityka jak Palikot cofa się do XIX wieku, więc miło mi że mam poziom lat 70tych XX wieku. TEGO CHCESZ : "Juz w niedalekiej przyszłości i w Polsce będą możliwe małżeństwa homoseksualne, będzie możliwość adoptowania dzieci przez takie pary. Kościół straci swój autorytet, bo traci go z dnia na dzień. " jeśli tak to świetnie pokazujesz swój poziom. WOW!To Gratuluje! Wiesz co oznacza słowo moralność wobec np ziemi i jej praw natury ? Nawet jeśli nie wierzysz w Boga, to natura nigdy nie zaakceptuje tych praw i co z tego że będą brały śluby wymrą bo takie są prawa natury, ot mi myślenie przyszłościowe, BRAWO !

ocenił(a) film na 8
profix

(A tak nawiasem mówiąc przydało by się wrócić do czasów i powalczyć mieczem i ogniem wypalić te pseudo ateistyczne chwasty co sieją diabelskie myślenie :) Więc osobiście jestem za powrotem wypraw krzyżowych, może nie będę wtedy tolerancyjny ale lepiej wybrać tzw "mniejsze zło" i wypalić chwasty, wtedy wrócił by pewien porządek na świecie i w Europie.)

deemc

No i wyszła cala twoja natura. Zniszczyć tych co myślą inaczej. A ty mi zarzucałeś zacofanie. Masz poglądy rodem ze średniowiecza. Zabić i spalić.
Ale na szczęście możesz sobie tylko pomarzyć. tak jak mówiłem, ludzie uwolnią sie w końcu od okowów jakimi skuwa ich religia i beda żyć swobodnie. Człowiek na szczęście ma naturalną chęć dążenia do wolności. Tak jak zniknął faszyzm i komunizm, tak zniknie KK. Ani diabla, ani boga nie ma, więc diabelskie myślenie, to wyłącznie domena katolików.
ps mam 35 lat. moje poglady całkowicie ukształtowaly sie, kiedy nie bylo internetu, ani pism antykościelnych.

ocenił(a) film na 8
profix

..nie zrozumiałeś aluzji Twój problem;) Oj co ja się mam , teologia jest bardzo trudna aby ją wytłumaczyć takim ignorantom jak Ty :) Masz 35 lat a sposób pisania typowego 16latka tym bardziej możesz być zmanipulowany przez internet i jego prawa i właśnie mnie utwierdzasz w tym, ja natomiast mam 26 lat, jestem świeżutko po ukończeniu studiów i myślę że moja wiedza jest bardziej ukształtowana od Twoich poglądów bo wywodzi się z troszkę świeższego myślenia na temat tzw "mody na ateizm" która niedawno zaś próbuje opanowywać nasz kraj, dobrze że mamy jeszcze trzeźwo myślących ludzi, bynajmniej w środowisku którym się otaczam ale coraz więcej anty-katolicyzmu widzę w sieci co mnie niepokojąco martwi dlatego staram się choć 1% z nich wytłumaczyć pewne kwestie i myślę że wiele dotarło i do Ciebie i do tych co obserwują posty, mimo to Twoje ego nie pozwala na przyznanie mi racji.

deemc

wszystko co mówisz przeraża mnie, i nie wierze że mogą istnieć młodzi ludzie o tak skrajnych nienawistnych poglądach. Każde twoje słowo utwierdza mnie w przekonaniu, że takich jak ty należy unikać, a dzieci odseparować od tobie podobnych, żeby wyrosły na normalnych tolerancyjnych ludzi.

ocenił(a) film na 8
profix

Myślę że tacy jak Ty nie powinni mieć dzieci, tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań, ja mam pewne przekonania których bronie jestem tolerancyjny ale mam też granice których Tobie najwidoczniej brak.

ocenił(a) film na 8
profix

Tak na zakończenie myślę że uciekasz od tematu ponieważ brakuje Ci już argumentów, tak tym o to sposobem atakujesz mnie i próbujesz sprowokować tym żeby dzieci odseparować od mojej osoby, chyba nie masz dzieci i nie wiesz co oznacza rozłąka np syna z ojcem z reguły w skrajnych przypadkach dzieci są odseparowane od swych rodziców np. gdy są katowane, lub w domu panuje pewna patologia, niestety ale muszę Ci powiedzieć że jesteś strasznie prostacki nie mówiąc też o tym że płytki w swych wypowiedziach, jestem pewien że to zwykła prowokacja mojej osoby, dlatego też moja odpowiedz wyżej tak brzmi i jest pewnym odwetem. Tak więc brnij w swoich poglądach ciekawy jestem gdzie Cię zaprowadzą. Już mam dość tłumaczenia Ci podstaw, jeśli uważasz mnie za wroga poznaj mnie i moją wiarę ja ateizm znam bardzo dobrze wiem do czego to prowadzi i jak ludzie kończą, więc życzę powodzenia w sekcie której siedzisz i karmisz się z każdym dniem. Będę się modlił za Ciebie, otwórz serce i trochę myśl miej pewne granice w tolerancji do czegokolwiek, ponieważ będziesz zgubiony.

deemc

Ja nie mam przekonań? to przewin w górę i przeczytaj jeszcze raz, sa bardzo klarowne. Ostatnie co można o tobie powiedzieć to to że jesteś tolerancyjny. przecież ty nie trawisz ateistów i homoeksualistów. gdzie w tym widzisz tolerancja?. A mówiac o odseparowaniu od dzieci, mowie o tym, że nie należy pozwolić ci na kontakty z takimi, żebyś nie zepsuł ich umysłów, jak robią nawiedzeni katecheci i księża. A ty zaczynasz coś pleść o rozłące z ojcem, bo bije. nie wiem jak ty myślisz.
I trafnie zauwazyłeś. juz nie chce mi sie z tobą dyskutować. i fakt nie mam juz argumentów. wszystko co miałem do powiedzenia już powiedziałem. nie zrozumiałeś z tego ani jednego slowa. Zachowujesz sie jak jarek k. i jego brygada. Są ksenofobiczni, zacofani, nienawidzą ludzi o odmiennych poglądach. Widzą swiat jaki chcą widzieć i nikt im nie wytłumaczy, że jest inaczej. Dla nich tupolewa rozwalił putin, i nigdy nie przyjmą do wiadomości że był to nieszczęśliwy wypadek, bedący wynikiem złej pogody i niedoświadczenia pilotów. Na tej samej zasadzie dla ciebie homoseksualiści sa źli tylko dlatego, że są homoseksualistami, a katolicy dobrzy, tylko dlatego, ze mają chrzest i chodzą do kościoła. I nie dostrzegasz że prawda lezy gdzie indziej.
I twierdzisz że ja nie powinienem miec dzieci. Sorry, ale jest to kolejny przykład twej nienawiści. Planuje mieć i będe ich uczył tolerancji i szacunku do innych.
Moja rodzina to ludzie wierzący, ale jak opowiedziałem im o twoich poglądach, to stwierdzili, ze jesteś nienormalny. Tak jak kaczyński, macierewicz i mikke, jesteś kolejnym oszołomem z którym na prawdę nie warto dyskutować, bo oni i tak nie pojmą że sie mylą, tak jak ty.
Nic co powiedziałem nie miało byc prowokacją. Takie są moje poglądy, tak myślę; i jest coraz więcej ludzi podobnych do mnie. Podobnych do ciebie jest coraz mniej, i oby tak dalej.
bez odbioru.

ocenił(a) film na 8
profix

...powiem Ci na koniec.. jak to Linda w Psach Pasikowskiego powiedział:

Nie chce mi się z Tobą gadać.

ocenił(a) film na 8
profix

(Tak jeszcze nawiasem mówiąc, miło mi że gadasz o mnie z rodziną i tworzysz konferencje i spotkania rodzinne na mój temat, to taka wasza mała sekta?) ;) Nie pogrążaj się już bardziej proszę Cię... Ja będę się modlił za Ciebie. pozdrawiam, nie pisze bez odbioru bo to nie krótkofalówka ;) )

profix

Jestem katolikiem ale w wielu sprawach się z Tobą zgadzam.

deemc

Wstydzę się takich katolików, którzy są za mordowaniem ludzi, którzy wierzą winnego Boga lub mają odmienne poglądy. Nie wiem do jakiego odłamu KK należysz bo Twoje wypowiedzi są jak żywo ściągnięte z mszy księdza Natanka.

ocenił(a) film na 8
carmen8_fw

Tak najlepiej chować głowę w piasek i siedzieć cicho jak jakiś dureń opluwa kościół katolicki. Dlatego jak siedzisz tak siedź bo wcale mi nie pomagasz.Czy ja tu mówię o braku szacunku do innej wiary?! Poczytaj sobie więcej co tam wypociłem...Szanuje ludzi którzy w coś wierzą, ale nie szanuje ludzi którzy nie wierzą w nic bo jak takie nic można szanować.

deemc

Moim zamiarem nie jest pomagać Tobie ani kościołowi, chcę pomóc naszej wierze. Wielu ludziom tylko wydaje się, że wierzą i pod płaszczykiem wiary robią okropieństwa. Jeśli chodzi o Twoje "wypociny" to przeczytałem wszystko ze zrozumieniem.
Nawiązałem do twojej wypowiedzi z 21 marca 20:45:

"(A tak nawiasem mówiąc przydało by się wrócić do czasów i powalczyć mieczem i ogniem wypalić te pseudo ateistyczne chwasty co sieją diabelskie myślenie :) Więc osobiście jestem za powrotem wypraw krzyżowych, może nie będę wtedy tolerancyjny ale lepiej wybrać tzw "mniejsze zło" i wypalić chwasty, wtedy wrócił by pewien porządek na świecie i w Europie.)"
Jeśli zrozumiałeś choć trochę z nauk Jezusa to czyń dobro i namawiają do dobrego. Wyprawy krzyżowe były bestialskimi mordami w imię nie Chrystusa lecz mamony.

deemc

Proponuję to wszystko uprościć:
Jeśli "Bóg jest miłością", to o tyle tylko człowiek może zbliżyć się do Boga, o ile sam zbliży się do miłości.
Myślę, że posługując się tym probierzem, łatwiej będzie wyłonić osoby (i postawy) Bogu bliskie, zarówno wśród wierzących, jak wśród ateistów :)

ocenił(a) film na 8
jo777

:)

deemc

Deemc, Zostawmy sobie religijne dysputy i skoncentrujmy się na ocenie filmu. Otóż rzecz w tym, że tematycznie film jest interesujący. Jednak operatorsko i montażowo, to kompletna amatorszczyzna.. Poszczególne sceny ewidentnie się rwą, są niespójne i bezsensowne mimo, że film jest osadzony w realu.Po prostu klapa.
I jeszcze inny wątek. Nie zgadzam się oceną jednego z komentarzy, że przekręty, handel dragami czy stosunki z prostytutkami " są wśród Żydów czymś niebywałym". Owszem, wśród ortodoksów to rzeczywiście rzadkość. Jednak mają inne 'słabości'. Bowiem to właśnie w ich środowisku kwitnie jublilerskie podziemie, często naruszające prawo (paserstwo itp).
Natomiast jeśli chodzi o zasymilowanych Żydów, to stanowią oni prawdziwą awangardę obyczajowych przemian i luzu. O wiele częściej niż inni, uprawiają poza (i przed) małżeński seks oraz wspierają mniejszości seksualne. Od homo, po LGBT.
Dlatego Tel Awiw uważany jest przez te mniejszości, za najbardziej przyjazne im miasto w świecie.