PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=882}

Przerwana lekcja muzyki

Girl, Interrupted
1999
7,9 254 tys. ocen
7,9 10 1 253858
7,1 39 krytyków
Przerwana lekcja muzyki
powrót do forum filmu Przerwana lekcja muzyki

Książka

ocenił(a) film na 10

Czy ktoś miał okazję czytać książkę? Pytam bo bardzo trudno ją dostać. :x

ocenił(a) film na 7
DzorDzi

nie miałam okazji, ale jest na allegro http://allegro.pl/susanna-kaysen-przerwana-lekcja-muzyki-i2225098068.html

ocenił(a) film na 9
DzorDzi

Właśnie skończyłam czytać książkę. Uważam ,że film lepszy , chyba głównie za sprawą gry aktorskiej Joli i Ryder . Książka ogólnie nie jest zła aczkolwiek bardziej zaciekawi ludzi, którzy są bezpośrednio zainteresowanie psychologią i chcą poznać relacje osoby, która przebywała w zakładzie zamkniętym. Film na prawdę ukazuję klimat i atmosferę , a książka według mnie przedstawia suche fakty. A jeśli ktoś oglądał film to polecam i książkę, tak dla porównania chociażby.

użytkownik usunięty
DzorDzi

Jeśli już oglądałeś/aś film to książka Cię zawiedzie, jest bardzo sucha, podane są fakty, dużo medycyny. Pisana językiem prostym i precyzyjnym, ma zupełnie inne przesłanie niż film. Jeśli interesujesz się po prostu psychologią, bez tej całej otoczki "wrażliwych ludzi, często artystów, rzuconych przez społeczeństwo na margines" (a w takim duchu często przedstawia się szpitale psychiatryczne) to przeczytaj, jak pisała szumi33, dla porównania chociażby.

ocenił(a) film na 9
DzorDzi

ja też czytałam, a znalazłam ja w osiedlowej bibliotece :D

ocenił(a) film na 10
DzorDzi

Przerwana lekcja muzyki czyli porozmawiajmy o śmierci seksie - http://literacie.blogspot.com/2013/01/przerwana-lekcja-muzyki-czyli.html
Zapraszam do poczytania :)

DzorDzi

Powinnam mieć ją jeszcze na poczcie. Choć wersja elektroniczna, to równie wciągająca ; ). Gdybyś ją chciała - daj znać.

ocenił(a) film na 9
DzorDzi

Czytałam. Osobiście uważam, że książka jest mimo wszystko lepsza. Mnóstwo różnic - np. Lisa ma brązowe włosy zawsze spięte srebrną klamrą, a Valeire jest białą blondynką. Także Lisy nie ma na lodach. Myślę jednak, że warto sięgnąć po tę powieść ,choćby dla samego porównania i elektryzującej oraz zabawnej postaci Lisy.

ocenił(a) film na 8
DzorDzi

Koncze czytac ksiazke- film moim zdaniem duzo lepszy. Ksiazka lepiej pokazuje czym jest szalenstwo,glebiej sie wgryza w ten temat,ale film bardziej porusza,bo ma typowo filmowa fabule i wyrazistych bohaterow.